Drumuri înguste şi şanţuri periculoase construite din bani europeni într-o localitate din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şanţul construit din bani europeni în faţa unei curţi din Fîntînele. FOTO: Dănuţ Zuzeac
Şanţul construit din bani europeni în faţa unei curţi din Fîntînele. FOTO: Dănuţ Zuzeac

Firma care a câştigat licitaţia de reabilitare a drumurilor din localitatea suceveană Fîntînele finanţată cu bani europeni a realizat un drum mai îngust cu un metru şi jumătate faţă de proiect, fără acostament şi cu şanţuri periculoase de o parte şi de alta.

Un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, cu fonduri europene desfăşurat în comuna Fîntînele, din judeţul Suceava, realizat în proporţie de 80% de către SC AGROPREST SERVICE SRL, este la un pas de a fi compromis din cauza modului în care acesta a fost gestionat de către administraţia publică locală.

Comuna Fîntînele ar putea să fie obligată să restituie 50 de miliarde de lei vechi către Uniunea Europeană, fiindcă un constructor nu şi-a făcut treaba, iar un primar şi un manager de proiect, au considerat că cei 1,5 milioane de euro alocaţi de Uniunea European pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor distruse în vara anului 2010 de calamităţi în comuna Fîntînele pot fi utilizaţi cum le trece prin cap de un constructor fără experienţă, un proiectant de la Paşcani şi un supervizor bătrân, recomandat de partidul aflat la guvernare.

Felul în care şi-au făcut treaba cei de la AGROPREST SERVICE, constructorul care acum vrea bani pentru lucrările executate, banii neputând fi decontaţi decât printr-un accept al consilierilor locali, este vizibil pentru oricine trece prin Fîntînele.

Pe anumite porţiuni, chiar acolo unde drumul este mai periculos, fiind în pantă de aproximativ zece grade acesta s-a îngustat atât de mult încât din profilul transversal descris în proiect, de 7 metri, până la şanturile adiacente, de o parte şi de alta a drumului, a rămas doar 5 metri, pe măsurate, fiind scos din calcul acostamentul, dar fiind amenajate nişte şanţuri betonate cu adâncimi care uneori depăşesc un metru. Desigur, nu există nicio protecţie pentru maşinile care şi pe timp de zi, abia se strecoară una pe lângă cealaltă, cu atât mai puţin pe timp de noapte, atunci când zonele de carosabil nou în care s-au pompat bani europeni nefiind iluminate, sunt odată în plus prilej de accidente rutiere.

“Au făcut şanţuri pe lângă drum de au ajuns să pice oamenii în ele. Dar cu oamenii ca cu oamenii. Ce se întâmplă dacă pică o vacă şi îşi rupe picioarele? S-a gândit domnul primar? Vaca trebuie tăiată şi nu ma poate da lapte, la cotă, cum se cere? Dacă pică o babă şi moare, e trimisă cu picioarele înainte, la cimitir. Dar dacă se răstoarnă cu maşina un om tânăr în groapa de beton şi moare, cine plăteşte?” se întreabă bătrâna Paulina Adăscăliţei.

Trebuie menţionat că investiţia de 1,5 milioane de euro adjudecată de firma SC AGROPREST SERVICE SRL nu este în totalitate plătită. Nici n-ar trebui, poate să susţină orice observator independent, atâta vreme cât nu s-a respectat mare lucru din prevederile din proiectul de execuţie.

Drumul îngustat cu doi metri, şanţurile adâncite până la un metru şi jumătate şi lăsate în seama proprietarilor traversările peste acestea, cu soluţii uneori ridicole, de genul ca podurile vechi să fie conservate deşi curgerile pe sub acestea sunt mult sub capacitatea de transport a “viaductului” realizat de AGROPREST, cu acceptul primarului, a dirigintelui de şantier şi managerului de proiect, Eugen Girigan, cu traversări ale drumului aşa zis modernizat, făcute cu poduri vechi, colmatate exact pe traseul apelor care au năvălit acum cinci ani şi pe care s-a pus deasupra asfalt, iar de o parte şi de alta ciment, dar şi multe asemenea artificii de construcţii, au iritat pe bună dreptate comunitatea locală din Fîntînele.

Dacă mai adăugăm şi faptul că cei de la AGROPREST şi-au dovedit lipsa de măiestrie turnând beton în nămol, proiectul de la Fîntînele poate fi salvat doar printr-o minune.

Vă mai recomandăm şi:

Ţăranii dintr-o comună suceveană nu au vrut nici în ruptul capului să dărâme o fântână veche de 100 de ani, din mijlocul unui drum abia asfaltat pe banii UE

Pe o uliţă din comuna Şerbăuţi, judeţul Suceava, în mijlocul unui drum betonat cu bani europeni, stă falnică o fântână. Primarul din localitate a precizat că fântâna a reuşit să supraveţuiască până şi proiectului european, deoarece este mai uşor să astupi o fântână decât să sapi una nouă.
 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite