Suceava

articolul anterior articolul urmator

Elie Bufnea, povestea necunoscutului erou român din Primul Război Mondial

3
20 Jul 2016 04:03:02
Autor: Dănuţ Zuzeac
Elie Bufnea (mijloc), alături de Remus Herlea (stânga) - Harbin, 1920. FOTO Adevărul
Elie Bufnea (mijloc), alături de Remus Herlea (stânga) - Harbin, 1920. FOTO Adevărul

În perioada 1918 – 1920, sute de voluntari români din Bucovina şi Transilvania au luptat în Corpul Voluntarilor Ardeleni, în Siberia şi Extremul Orient. Aventurile acestora au rămas în istorie prin fotografiile şi însemnările ofiţerului român Elie Bufnea.

Elie Bufnea s-a născut în anul 1897 în comuna Runc din judeţul Alba. Cum acesta s-a născut în Transilvania, într-o perioadă în care regiunea se afla sub administraţia Imperiului Austro – Ungar, ofiţerul Bufnea a fost înrolat în armata chezaro – crăiască. Imediat însă după intrarea României în Primul Război Mondial, el e reuşit să fugă în ţară şi să lupte pentru armata română.

După terminarea războiului, la începutul anului 1918, au apărut problemele pentru românii ardeleni ce au părăsit armata austro – ungară şi s-au înrolat în cea română. Aceştia au fost consideraţi trădători şi dacă ajungeau pe mâinile austro – ungarilor erau condamnaţi la moarte. Pentru a lupta în continuarea pentru unirea Transilvaniei cu România, Elie Bufnea împreună cu mai mulţi ofiţeri ardeleni au luat decizia de a merge tocmai până în Siberia, unde să formeze al doilea Corp de voluntari ardeleni, drum ce a durat câteva luni şi a fost presărat de tot felul de greutăţi şi primejdii.

„Azi la oarele 6 dimineaţa a fost executat în gara Taişet propagandistul bolşevic prins de Compania a 2-a în expediţie, Bici. Despre acest episod, al rănirii sublocotenentului Roşca, locotenentul Ghişa Simion, în memoriile sale, povesteşte că acesta a fost împuşcat în gât şi cu toate acestea a reuşit să arunce o grenadă înspre bolşevicii care se apropiau de el să-l ia în baionete, provocând mai mulţi morţi şi răniţi. Mai menţionează că alături de Bici au fost spânzuraţi şi ceilalţi bolşevici capturaţi în luptă, la fel cum şi aceştia ucideau în chinuri orice voluntar ceh, polonez sau român ce le cădea în gheare”, scria Elie Bufnea în jurnalul său pe care l-a păstrat în perioada petrecută în Siberia.

Elie Bufnea, împreună cu al doilea Corp de voluntari ardeleni şi bucovineni, a dus mai multe lupte împotriva bolşevicilor, ofiţerul din Alba fiind repatriat în România în anul 1920. Odată ajuns acasă, el a început să profeseze meseria de avocat şi să organizeze mai multe conferinţe prin care încerca să facă cunoscută lupta voluntarilor ardeleni pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În anul 1931, Elie Bufnea a fost decorat cu Ordinul „Ferdinand I” cu spade şi panglică, iar în anul 1933 cu Ordinul „Coroana României” în grad de comandor. Totodată, el a primit la fel ca şi toţi voluntarii ardeleni şi bucovineni din Siberia medalia „Crucea de Război”, cu bareta „Siberia”.

Pentru că a luptat împotriva bolşevicilor ruşi în timpul Primului Război Mondial, în anul 1948, Elie Bufnea a fost băgat după gratii de către comunişti, el fiind încarcerat în închisorile de la Jilava şi Aiud, precum şi în coloniile de muncă de la Canal Dunăre – Marea Neagră şi Peninsula – Valea Neagră. În anul 1955, după şapte ani în care a fost închis, Bufnea a fost eliberat.

Acesta a murit la vârsta de 90 de ani, în anul 1987, lăsând în urma sa mai multe cărţi şi articole despre activitatea voluntarilor ardeleni din timpul Primului Război Mondial. Trebuie amintite volumele „Cruciaţi, tirani şi baniţi – În Rusia sovietelor”, „Cruciaţi, tirani şi bandiţi – În Siberia lui Kolceak” şi „Revoluţia de eliberare naţională a Transilvaniei, Unirea (1914 – 1918), volum ce a fost publicat după Revoluţia din `89. Totodată, Elie Bufnea a avut o colecţie de fotografii şi documente din timpul Primului Război Mondial ce a fost donată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Alte ştiri pe această temă:

Eroul necunoscut al Primului Război Mondial. Cum a reuşit un fost contabil român să captureze 100 de soldaţi nemţi

Povestea unui erou român necunoscut. Cine a fost Colette Lahovari Plagino, voluntară în Primul Război Mondial, doamna de onoare a Reginei Maria

Destinul trist al elevului orfan care a ales trupul Eroului Necunoscut: „Acesta este tatăl meu“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Damian Ion
20.07.2016, 12:30:02

TOT RESPECTUL PENTRU ACEST PATRIOT CARE A LUPTAT PENTRU ROMANIA MARE! CIUMA CRIMINALA ROSIE L-A BAGAT LA PUSCARIE DAR EL ESTE UN EROU IN OCHII NOSTRII. TRAIASCA ROMANIA MARE!

+3 (3 voturi)
Mandrean Paul
20.07.2016, 18:08:12

Tot respectul pentru astfel de romani. Noi, cei de azi, trebuie sa le cinstim memoria si sa nu-i lasam prada uitarii. Trebuie sa le aparam virtutile in fata denigratorilor turbati de la Rasarit.

+1 (1 vot)
Gogutu
20.07.2016, 12:42:04

S-au comportat cu virtute ardelenii şi bucovineni în Siberia, dar poate fi numit erou aproape orice român paricipant la Primul război, desigur exceptând cele câteva cazuri de incompetenţă costisitoare sau de dezertări înjositoare!...Bunicul meu dinspre mamă a participat la ambele războaie, primul la Mărăşeşti şi al doilea ca şi tata, la Cotul Donului. Nu le-a ridicat nimeni vreun monument, şi-au făcut datoria faţă de ţară, au ştiut că la instaurarea păcii tot jmekerii au avut de profitat, dar au rămas oameni veseli şi optimişti, ceea ce ne trebuie multora dintre noi astăzi, tone de optimism şi vagoane de speranţă, că motive de veselie - mai cu frână! ... Apropo de optimism, viaţa de soldat în război dezvoltă un anumit umor, cum spunea Kiriţescu. Când auzeau pe deasupra capetelor şuirături prelungi strigau că fată scroafa, iar când se auzea un zgomot aspecific unui obuz mai greu strigau să se ascundă toată lumea, trece Brătianu! Soldaţi parşivi la prima vedere, dar nu puteau face faţă stresului maxim la care erau supuşi de atâtea bombardamente de artilerie!

+4 (4 voturi)
Modifică Setările