Fetiţă de 12 ani salvată din mâinile asistenţilor maternali care au o umpleau de vânătăi şi o înfometau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria şi diriginta ei, la festivitatea de premiere de anul acesta FOTO: obiectivdesuceava.ro
Maria şi diriginta ei, la festivitatea de premiere de anul acesta FOTO: obiectivdesuceava.ro

O copilă de 12 ani, din Botoşani, aflată în plasament simplu la o familie din Suceava, a fost salvată de vecini şi poliţişti din mâinile asistenţilor maternali extrem de agresivi.

UPDATE: Cel căruia Maria îi spunea tată recunoaşte că a bătut-o pe copilă, dar spune că s-a întâmplat o singură dată, la mijlocul săptămânii trecute. El a explicat că şi-a ieşit din minţi pentru că fata îl minţea constant. Anterior, ar fi cerut ajutorul consilierilor Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Ar fi fost chemat la o singură oră de consiliere. Familia ar mai fi apelat şi la psihologul şcolii. 

-------------------------------------------------

Ştirea iniţială

Maria are 12 ani, este originară din Botoşani şi, la fel ca fratele ei, a fost lăsată în grija statului. De ea s-a ocupat până acum 6 ani Asociaţia „Hand of Help” din Botoşani.

Între timp, un cuplu din Suceava s-ar fi ataşat de ea şi a decis să o ia în plasament simplu. Magistraţii Tribunalului Botoşani au fost de acord să o dea pe Maria în grija celor doi soţi suceveni, care locuiau atunci în comuna Ipoteşti şi ulterior s-au mutat în cartierul Burdujeni al Sucevei.

În timp, viaţa copilei a devenit un calvar, fiind bătută şi umilită de asistenţii maternali, lucru confirmat de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Nicoleta Daneliuc.

Ea a relatat că, la mijlocul săptămânii trecute, angajaţii instituţiei de protecţie socială au fost sunaţi de o vecină a familiei, care, nu doar că le-a spus că Maria a fost bătută, ci le-a transmis şi o înregistrare audio ca să dovedească acuzaţia.

Atunci, asistenţii sociali s-au deplasat la locuinţa familiei, unde au constatat că Maria era închisă în casă. Fata nu a vrut să le deschidă uşa de frica „părinţilor adoptivi”, însă s-a liniştit şi a acceptat ajutorul abia atunci când a văzut că salariaţii de la DGASPC erau însoţiţi de un echipaj de poliţie. Nicoleta Daneliuc a spus că Maria avea vânătăi pe mâini şi pe picioare. Ea le-a povestit salvatorilor săi că a fost lovită cu o curea şi cu un şlap.

Maria a fost examinată de medici şi apoi cazată în Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă. Medicii legişti au eliberat un certificat medico-legal pe numele său, iar asistenţii DGASPC au formulat o plângere la Poliţie împotriva agresorilor. Poliţiştii au început deja o anchetă şi printre martorii care vor fi chemaţi să dea declaraţii este şi diriginta Mariei, Adriana Huianu.

„Maria este o fetiţă veselă şi sociabilă. Îmi pare tare rău că nu s-a aflat mai devreme prin ce trece. Noi am învăţat în sistem on-line, iar la şcoală ne-am întâlnit abia pe 5 mai. Am început să am semne de întrebare, Maria povestindu-mi despre multe interdicţii în familia lor. Nu a ştiut să-mi povestească ce au gătit de Paşti, în schimb mi-a povestit că a spălat vasele şi a pus rufe la spălat. Am avut o şedinţă cu părinţii, iar tatăl mi s-a părut un bărbat foarte dur. Am chemat-o şi pe mamă, după câteva zile, dar a zis că cei doi au o relaţie foarte apropiată, se joacă, fac teme împreună. Joi după-amiază, când au chemat vecinii Poliţia, am fost şi eu acolo. Maria mi-a sărit în braţe şi mi-a povestit că nu mai poate îndura bătăile. De atunci o vizitez zilnic la Centrul de Plasament şi am menţionat că aş vrea să o iau eu să o cresc”, a povestit profesoara Adriana Huianu, pentru presa locală.

În ziua în care Maria a ajuns în grija DGASPC,asistenţii maternali au venit la sediul instituţiei, şi-au cerut scuze şi au explicat că au vrut să-i îndrepte caracterul fete. Şi-au ieşit din minţi pentru că fata refuza unele feluri de mâncare.

Întrebată dacă angajaţii instituţiei au monitorizat relaţia între Maria şi cei care şi-au asumat să o îngrijească, Nicoleta Daneliuc a spus că monitorizarea s-a făcut o dată la trei luni. Asistenţii au vizitat-o pe Maria ultima dată în luna mai a acestui an, dar copila nu a avut curajul să le povestească calvarul prin care trece, de teama repercusiunilor.

Anul trecut, din cauza pandemiei, vizitele au fost suspendate, iar discuţiile au fost purtate doar telefonic. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Procurorul care anchetează importurile de deşeuri şi-a făcut o asociaţie de mediu. „Devenim o pubelă naţională”

Procuror: „Dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşe

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite