Fostul şef al Poliţiei Suceava, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul şef al IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind achiziţia clădirii în care ar fi trebuie să funcţioneze sediul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc. În dosar au mai fost puşi sub acuzare comisarul-şef Alexa Teodorovici, fost şef al Serviciului de Logistică al IPJ Suceava, şi omul de afaceri Nicolai Vranău, fost consilier judeţean şi fost preşedinte al organizaţiei locale PNL.

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului inspector şef al Poliţiei Judeţene Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fostului preşedinte al organizaţiei PNL Câmpulung Moldovenesc, omul de afaceri Nicolai Vranău, şi registratorului-şef al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Suceava, Emilia Bedrule, într-un dosar care vizează achiziţionarea unei clădiri în ruină pentru secţia de poliţie a municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Ofiţerii Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa Teodorovici au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, Emilia Bedrule, registrator şef al OCPI Suceava, este cercetată pentru infracţiunea de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie, iar liderul liberal Nicolai Vranău este suspectat de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În anul 2006, IPJ Suceava a cumpărat o clădire de la Gemold SA Câmpulung Moldovenesc, firmă controlată de Nicolai Vranău. Emilia Bedrule este acuzată că a semnat un document întocmit la Câmpulung Moldovenesc, deşi potrivit atribuţiilor de serviciu nu avea această calitate.

Mai exact, Emilia Bedrule a avizat actele cadastrale de intabulare a două parcele către Geomold, deşi terenul era în litigiu iar firma nu avea astfel drept de intabulare.

sediu politie suceava

Ruină cumpărată pe bani grei

Clădirea a fost achiziţionată în 2006 cu suma de 2,4 milioane de lei (aproximativ 650.000 de euro). Pentru că acel spaţiu era nefuncţional, la câteva săptămâni după efectuarea tranzacţiei, conducerea de atunci a IPJ Suceava a înaintat adrese către MAI pentru alocarea de noi fonduri în vederea modernizării. Suma solicitată era de trei milioane de lei, adică mai mult decât clădirea în sine. Aceşti bani nu au mai fost trimişi niciodată, iar clădirea a rămas practic de izbelişte.

În locul unui sediu modern, în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc se află acum o ruină, clădirea având geamuri sparte şi acoperişul degradat după cei şapte ani în care nimeni nu a făcut nimic pentru a o conserva.

Lider PNL, specialist în afaceri bănoase cu statul

Nicolai Vranău (foto), omul de afaceri implicat în tranzacţia profitabilă cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, este un personaj foarte cunoscut în zonă. Implicat şi în politică, preşedinte al organizaţiei locale PNL Câmpulung Moldovenesc, fost consilier judeţean şi actual consilier local, Vranău deţine de ani buni funcţia de director al Geomold, făcând parte şi din acţionariat.

În acelaşi an în care a vândut clădirea care trebuia să fie noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc, Nicolai Vranău a cerut şi i s-a retrocedat o bună parte din sediul Primăriei din localitate.

image

Omul de afaceri Nicolai Vranău (drepta) alături de preşedintele PNL Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu

Iniţial, corpul de clădire al administraţiei locale câmpulungene, construit la începutul secolului trecut, a fost revendicat de opt persoane.

Nicolai Vranău şi fratele acestuia au cumpărat drepturile litigioase, iar în 2006 au devenit proprietari pe o suprafaţă de 689 de metri pătraţi din clădirea Primăriei. O altă persoană, Bogdan Bumbac, a cerut şi a primit 273 de metri pătraţi din clădire.

Timp de trei ani, fostul şi actualul consilier local a încasat o chirie de 1 euro/metru pătrat/lună, iar în perioada 2009-2011 câte 3 euro/metru pătrat/lună. În total, Nicolai Vranău a încasat chirie de la Primărie peste 75.000 de euro.

Todiruţ, judecat pentru abuz în serviciu şi într-un alt dosar

În august 2013, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată, marţi, pe şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice” în dosarul vizând achiziţionarea unei clădiri în care acum funcţionează Poliţia municipiului Suceava.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată alte patru persoane. Comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici, şeful Serviciului Logistic al IPJ Suceava este acuzat de abuz în serviciu, iar Constantin Bujorean, administratorul firmei care a vândut clădirea, şi evaluatorii Mihai Sorin Muntean şi Gheorghe Licurici sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

IPJ Suceava a plătit dublul valorii de piaţă a clădirii

DNA Suceava a început urmărirea penală în „dosarul Todiruţ” în martie 2013. Procurorii au anchetat modul în care IPJ Suceava a cumpărat, în 2006, fosta clădire administrativă a fabricii de tricotaje Zimbru de la SC Servicii Comerciale SRL Suceava, administrată de omul de afaceri Constantin Bujorean, pentru o sumă de două ori mai mare decât valoarea de piaţă.

Conform rechizitoriului, prin achiziţionarea clădirii la suprapreţ a fost produs bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor un prejudiciu de 5,86 milioane de lei, bani care au devenit „folos necuvenit în favoarea SC Servicii Comunale SRL”.

Mai exact, în anul 2005 pentru achiziţionarea unui sediu pentru Poliţia municipiului Suceava a fost alocată suma de 2.529.000 lei. Însă, în data de 2 noiembrie 2006, IPJ Suceava a încheiat cu SC Servicii Comerciale SRL un contract de vânzare-cumpărare a clădirii în schimbul sumei de 11,9 milioane de lei.

În rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Suceava, procurorii DNA Suceava susţin că valoarea reală a clădirii la acea vreme era de 6.034.868 lei, diferenţa până la 11,9 milioane de lei fiind considerată pagubă provocată bugetului MAI.

În dosar, a fost trimis în judecată şi comisarul şef Alexa Dumitru Teodorvici, care este acuzat că în calitate de şef al Serviciului Logistic nu a respectat procedura de achiziţii publice şi pentru a da o notă de legalitate contractului de vânzare-cumpărare a întocmit retroactiv mai multe documente care au fost folosite pentru a justifica achiziţionarea clădirii.

Teodorovici este acuzat şi că în calitate de preşedinte al comisiei de negociere a aprobat plata unui preţ supraevaluat pentru clădire.

Constantin Bujorean, judecat şi pentru evaziune fiscală

Constantin Bujorean, administratorul firmei SC Servicii Comerciale SRL Suceava a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar şi pentru evaziune fiscală.

Omul de afaceri este acuzat că i-a ajutat pe şefii IPJ Suceava să-şi încalce atribuţiile de serviciu, dar şi că a înregistrat în evidenţa contabilă a firmei „cheltuieli fictive cu investiţii şi construcţii” pentru clădirea vândută poliţiei. Mai exact, au fost înregistrate 136 de facturi în valoare de 2,15 milioane de lei pentru materiale de construcţii care în realitate au fost folosite amenajarea sediului Poliţiei municipiului Suceava. Procurorii au constatat că astfel a fost provocat bugetului de stat un prejudiciu de 741.082 lei, dintre care 331.212 lei reprezentând impozit pe profit şi 409.870 de lei reprezintă TVA sustras de la plată.

Evaluatorii acreditaţi ANEVAR Mihai Sorin Muntean şi Gheorghe Licurici au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra interselor publice pentru că au evaluat în mod fals clădirea la valoarea de 11 milioane de lei.

Alte ştiri din Suceava:

A murit Mircea Grosaru, deputatul minorităţii italiene din România

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

FOTO VIDEO Zece persoane, înzăpezite pe un drum judeţean din Suceava, salvate cu şenilata de pompierii suceveni

Cinci drumuri judeţene din Suceava, închise circulaţiei. Trei mii de locuinţe, fără curent electric

Furnizarea energiei electrice, afectată de viscol. 750 de locuinţe sunt nealimentate


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite