FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna-muzeu Ciocăneşti. FOTO: Adevărul
Comuna-muzeu Ciocăneşti. FOTO: Adevărul

Comuna-muzeu Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României pentru 2014. Această localitate este unică în ţara noastră, aproape fiecare casă de aici asemănându-se cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti

La doar 20 de kilometri de Vatra Dornei se află comuna-muzeu Ciocăneşti, unică în ţara noastră. Aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica din comună are zidurile „încondeiate“. Cine doreşte să rămână peste noapte are la dispoziţie câteva pensiuni, alături de care va putea găsi şi oferte de cazare ale localnicilor care îşi pun casa la dispoziţie pentru turişti.

Delicatesa culinară specifică zonei este păstrăvul afumat în cobză din cetină de brad, delicatesă ce nu trebuie ratată de cei care ajung în Ciocăneşti. Pentru a descoperi frumuseţile munţilor şi ale văilor din împrejurimile Ciocăneştiului, o plimbare cu bicicleta sau pe jos este ideală. Amatorii de senzaţii ceva mai tari pot alege o plimbare cu pluta pe râul Bistriţa Aurie. Anual, în luna august, în localitate este organizat un festival dedicat păstrăvului, iar în februarie — un altul dedicat ouălor încondeiate. Comuna Ciocăneşti este atestată din anul 1400, într-un hrisov prin care se notează primirea muntelui Suhard, de către Alexandru cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.

Comuna-muzeu Ciocăneşti, din judeţul Suceava, a ocupat primul loc în competiţia pentru desemnarea titlului de sat cultural al României pentru 2014. Ambasada Franţei în România a găzduit pe data de 13 februarie a anului trecut, ceremonia de desemnare a Satului cultural al României 2014, în prezenţa ambasadorului Philippe Gustin. În finală s-au calificat comunele Ciocăneşti şi Poiana Stampei din Suceava, Cumpăna din judeţul Constanţa, Izvoarele din Prahova şi Bezdead din Dâmboviţa.

În urma jurizării, comuna muzeu Ciocăneşti a fost desemnată satul cultural al României pentru 2014. Diplomele au fost înmânate de ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. La festivitate a participat primarul Radu Ciocan de la Ciocăneşti. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din Romania”, cu sprijinul Autorităţii nationale de turism. Satul Cultural al României, comuna câştigătoarea va fi gazda unor evenimente culturale şi turistice derulate cu sprijinul Asociaţiei Cele mai Frumoase Sate din România, Autorităţii Naţionale de Turism, Ministerului Delegat pentru IMM-uri, afaceri şi turism şi partenerilor programului.

Alte ştiri din Suceava:

Un cioban din Suceava a fost devorat de şobolani în propria sa casă

De ce cântă cucu-n Bucovina cu accent ardelenesc? Cum au apărut graiurile bucovinene unice în ţară

FOTO Pădurile româneşti, exportate în Japonia

VIDEO Prefectul Sinescu şi primarul Melen au fost duşi cu cătuşe pe mâini la Tribunalul Suceava


 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite