FOTO VIDEO Mii de pelerini în ploaie la moaştele Sf. Ioan cel Nou, păzite cu greu de jandarmi la procesiunea din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un dispozitiv de 40 de jandarmi a protejat moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ
Un dispozitiv de 40 de jandarmi a protejat moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ

Jandarmii au făcut cu greu faţă miilor de pelerini care s-au îmbulzit să treacă pe sub racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Ploaie abundentă în timpul procesiunii de Sânziene, al doilea cel mai mare pelerinaj din Moldova.

Hramul cel mare al Sucevei a atras şi în acest an mii de credincioşi în fosta capitală a Moldovei. Pelerinii au sosit încă de luni la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din municipiul Suceava pentru a se închina la moaştele ocrotitorului Sucevei şi pentru a participa la procesiunea de Sânziene.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în anul 1402, la 24 iunie, această zi devenind în timp zi de pelerinaj în Cetatea Sucevei. Conform tradiţiei, racla în care se află moaştele sfântului a fost aşezată încă de luni într-un baldachin amplasat în curtea mănăstirii.

Peste zece mii de credincioşi au stat la rând, într-un labirint format din garduri amplasate de jandarmi, pentru a se închina la moaştele sfântului. Mulţi dintre ei au venit din Bistriţa şi Maramureş şi şi-au petrecut noapte în curtea mănăstirii, sub cerul liber sau în corturi. Luni seară, credincioşii au participat la slujba de priveghere, oficiată în aer liber de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Sfântul a adus ploaia şi în acest an

Marţi dimineaţă, aproximativ opt mii de persoane s-au strâns în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou pentru a asista la slujba oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

După liturghie, racla în care se află moaştele Sfântului Ioan cel Nou, purtată pe umeri de preoţi suceveni, a fost purtată într-o procesiunea pe străzile oraşului, oprind în faţa bisericilor medievale din Suceava.

De la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, procesiunea a trecut pe la Biserica „Învierea Domnului”, Biserica Domniţelor, Biserica Mirăuţi, Biserica „Sfântul Dumitru” şi Biserica „Sfântul Nicolae”. Procesiunea a trecut apoi pe lângă catedrala aflată în construcţie şi pe la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”. Pe traseu, alaiul a fost întâmpinat de alte câteva mii de credincioşi care ţineau în mâini flori de sânziene.

La procesiune au participat doar ÎPS Teodosie şi ÎPS Pimen, mitropolitul Teofan retrăgându-se după liturghie. Conform tradiţiei, şi în acest an procesiunea a coincis cu o ploaie abundentă, motiv pentru credincioşi să creadă că vom avea parte de un an agricol bogat.

Îmbulzeală la trecut pe sub raclă

40 de jandarmi de la Bacău au ajuns la Suceava pentru a da o mână de ajutor în timpul slujbei şi procesiunii. Dacă în curtea mănăstirii forţele de ordine nu au întâmpinat probleme deosebite, în timpul procesiunii jandarmii au reuşit cu greu să facă faţă celor care doreau să treacă pe sub icoana şi racla cu moaştele sfântului Ioan cel Nou. Conform tradiţie, credincioşii care trec pe sub racla sfântului vor avea parte de sănătate şi noroc tot anul.

Din cauza îmbulzelii, o femeie de 39 de ani a suferit o contuzie toracică. Femeia a fost preluată de o ambulanţă şi a fost transportată la Spitalul Judeţean Suceava pentru îngrijiri medicale. La spital a ajuns şi un bătrân care a suferit un anevrism cerebral în timp ce asista la liturghie.

Pelerinajul, afacere bănoasă

Aleile din curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, dar şi străzile din împrejurimi, s-au transformat pentru două zile într-un adevărat bazar. Tarabe cu icoane, cărţi şi muzică bisericească, cruciuliţe şi mătănii, dar şi rulote cu mici şi bere, au împânzit străzile din jurul mănăstirii. Cei mai norocoşi au prins un loc chiar pe aleea principală din curtea mănăstirii, acolo unde fluxul de trecători era cel mai mare.

pelerinaj sfantul ioan cel nou suceava. FOTO

Cinci mii de sarmale de la primar

În ajunul sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, primarul Ion Lungu împreună cu soţia, Luminiţa, a împărţit cinci mii de sarmale, cinci mii de sticle de apă, pâine, cornuri şi fructe pelerinilor care şi-au petrecut noapte în curtea mănăstirii. Începând din 2004, atunci când a devenit primar, Ion Lungu a împărţit în fiecare an sarmale despre care spune că au fost preparate din banii lui.

Moaştele Sfântului Ioan, de 600 de ani la Suceava

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în 1402, de voievodul Alexandru cel Bun. Pentru început au fost aşezate în Biserica Mirăuţi, fosta reşedinţă mitropolitană a Moldovei, fiind mutate după două sute de ani în actuala mănăstire Sf. Ioan cel Nou. În perioada 1686 – 1783, moaştele s-au aflat în Polonia, după ce au fost capturat de regele Jan Sobieski. Data de 24 iunie, atunci când moaştele au ajuns la Suceava, a fost încă de acum 600 de ani o mare sărbătoare pentru fosta capitală a Moldovei. Conform unor izvoare istorice, la procesiunea anuală participa inclusiv voievodul însoţit de sute oşteni călare.

Alte ştiri din Suceava:

Şantaj orchestrat de un procuror, un judecător, avocaţi, un executor judecătoresc şi un comisar. Un afacerist sucevean, terorizat pentru o clădire

FOTO Judecători şi procurori suceveni, suspectaţi de retrocedări ilegale făcute în cârdăşie cu avocaţi şi afacerişti, au fost săltaţi de DNA

UPDATE Trei magistraţi au fost ridicaţi de procurorii DNA în urma unor percheziţii efectuate în judeţul Suceava

EXAMEN CAPACITATE 2014 SUCEAVA Subiectele la Limba Română la testul de Evaluare Naţională

VIDEO Bătaie sângeroasă între două clanuri de ţigani. 13 bărbaţi, în arestul IPJ Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite