Groapa de gunoi construită în vârf de munte a fost finalizată: 350.000 de tone de deşeuri vor fi depuse în depozitul din Pasul Mestecăniş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a fost terminată. FOTO Captură video
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a fost terminată. FOTO Captură video

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a fost finalizată în proporţie de 100%. Consiliul Judeţean Suceava pregăteşte documentaţie pentru a putea organiza o licitaţie în urma căreia să fie stabilit operatorul ce va administra acest depozit acologic. Investiţia a fost realizată printr-un program finanţat din fonduri europene, proiectul ridicându-se de 27,6 milioane de lei.

Groapa de gunoi de la Pojorâta a fost finalizată, iar în cel mai scurt timp va fi proiectat şi realizat un drum care să facă legătura între depozitul ecologic de deşeuri şi DN 17. În perioada următoare, Consiliul Judeţean Suceava pregăteşte documentaţia pentru scoaterea la licitaţie a activităţii de operare la ambele depozite de deşeuri din judeţul Suceava, cele de la Moara şi cel de la Pojorâta – Mestecăniş.

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a hotărât ca groapa de gunoi de pe vârful Mestecăniş să fie împrejmuită cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare. Flutur a decis să planteze aceşti puieţi pentru a „rezolva problema impactului vizual” pe care îl are respectiva groapa de gunoi asupra celor ce tranzitează DN 17 şi văd cu o bucată mare de teren a fost defrişată în vârf de munte pentru a amenaja un depozit de deşeuri menajere.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că doreşte să împădurească zona respectivă cu puieţi de talie mare pentru ca participanţii la trafic de tranzitează DN17, artera ce leagă Moldova de Ardeal, să nu le sară în ochi groapa de gunoi amplasată total neinspirat în vârf de munte. Flutur vrea să rezolve astfel „problema impactului vizual” a gropii de gunoi asupra trecătorilor.

În urmă cu două luni de zile, Consiliul Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Pe acest teren s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început. Decizia magistraţilor clujeni este definitivă.

Locuitorii din Pojorâta, prin vocea reprezentantului Aristide Maxim, vor acţiona din nou în instanţă hotărârea de Consiliu Local prin care cele nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi de la Pojorâta au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Aristide Maxim a precizat că hotărârea luată în urmă cu o lună de zile este identică cu cea din 9 august 2010.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş în care s-au investit peste 27 de milioane de lei a fost însă terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect.

Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Firmele Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului au fost cele ce au semnat cu CJ Suceava un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi.

Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Alte ştiri pe această temă:

Epopeea Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş continuă: localnicii din Pojorâta reclamă faptul că autorităţile nu respectă o decizie a unei instanţe

Cum vrea Gheorghe Flutur să ascundă de ochii lumii groapa de gunoi construită în vârf de munte: o împrejmuieşte cu puieţi

Cea mai mare aberaţie pe bani europeni făcută în România va fi dată în funcţiune. „Au făcut ceva unic în lume“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite