Suceava

articolul anterior articolul urmator

Holocaustul Roşu din Bucovina şi Basarabia. Peste două milioane de români, victime ale ororilor comise de comunişti

10
5 Jul 2016 06:05:49
Autor: Dănuţ Zuzeac
Peste două milioane de români au fost victime ale Holocaustului Roşu. FOTO www.commons.wikimedia.org
Peste două milioane de români au fost victime ale Holocaustului Roşu. FOTO www.commons.wikimedia.org

Atrocităţile şi trădările făcute de comunişti împotriva românilor în perioada evacuării din Basarabia şi Bucovina în special in vara lui 1940 sunt parte a Holocaustului Roşu. Istoricii estimează că peste două milioane de români au căzut victime Holocaustului Roşu.

Vara anului 1940 a fost una foarte dificilă pentru români, în special pentru cei din Bucovina şi Basarabia. Deportările locuitorilor din aceste regiuni în diferite lagăre din Uniunea Sovietică au fost însă susţinute şi de comunişti, care au încurajat prin diverse moduri evacuarea românilor, toate aceste fapte făcând parte din Holocaustul Roşu.

Holocaustul Roşu este un termen folosit pentru a exprima crimele comise de comuniştii din Uniunea Sovietică, ţările din Europa de Est, China, dar şi alte ţări. Genocidele, crimele împotriva omenirii, deportările, munca silnică, omorurile fără judecată, internările forţate în azile psihiatrice şi crimele de război au dus la moartea a zeci de milioane de oameni.

Despre atrocităţile săvârşite de comunişti în România s-a tot discutat, însă în cele ce urmează vor prezenta ororile la care au fost supuşi românii de către sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Soldaţii Armatei Roşii au pătruns în Bucovina şi Basarabia la sfârşitul lunii iunie a anului 1940. Aceştia au primit sprijin din partea mai multor grupări antiromâneşti ce aveau ca scop să bage panică printre localnicii din zonele ocupate. Acţiuni de acest gen au fost organizate în oraşe precum Chişinău, Cernăuţi, Soroca sau Tighina.

În timp ce armata română se retrăgea din Bucovina de Nord şi Basarabia, susţinătorii Uniunii Sovietice au desfăşurat mai multe manifestări antiromâneşti, victime căzându-le militarii şi refugiaţii români, care au fost batjocoriţi şi maltrataţi, iar mai toate însemnele oficiale româneşti au fost distruse.

Începând cu data de 28 iunie 1940, mişcarea antiromânească formată din minorităţile de pe teritoriile Basarabiei şi Bucovina de Nord şi-a arătat mulţumirea că aceste regiuni au revenit Uniunii Sovietice. Nu puţini au fost cei care au întocmit liste cu români ce erau consideraţi „trădători de ţară” şi care au ajuns să fie persecutaţi şi deportaţi tocmai în Siberia.

Ziarul „Universul” arăta la acea vreme că refugiaţii români nu au fost agresaţi în niciun fel de către ucrainenii din Cernăuţi, însă evreii ar fi fost cei care ar fi avut avut o atitudine „neomenească”, atacându-i pe români cu pietre şi cu apă clocotită.

Până şi în presa străină s-a scris despre cum evreii i-au maltratat pe românii deportaţi din Bucovina de Nord şi Basarabia. La data de 29 iunie 1940, Corriere della Serra relata faptul că 3.000 de evrei au atacat atât refugiaţii, cât şi militarii români, pe care i-au lovit cu pietre şi chiar i-au jefuit. Gazzeta dell Popolo a arătat că la Cernăuţi, după ce militarii români s-au retras din Bucovina, evreii i-au eliberat pe deţinuţi din închisori şi imediat a început masacrarea românilor.

În ziua de 1 iulie 1940, în ziarul La Stampa a fost publicat articolul „Ororile şi devastările comise de evrei în Basarabia şi Bucovina”, articol în care se vorbea de faptul că ocupaţia sovietică a fost primită cu bucurie de evrei, la Cernăuţi fiind chiar format un guvern provizoriu compus din evrei comunişti.

Istoricul Florin Mătrescu a furnizat mai multe date cu privire la românii ce au căzut victime Holocaustului Roşu. Astfel, reputatul istoric arată că 180.000 de români au fost luaţi prizonieri de război în Uniunea Sovietică, 500.000 au fost ucişi în lagăre şi închisori, 200.000 au fost omorâţi în timpul colectivizării forţate, 1.400 la Revoluţia din decembrie 1989, 10.000 de partizani au fost devenit victime ale comunismului, 60.000 de români au fost omorâţi în perioada ceuşistă, iar 1.500.000 de români au avut de suferit după ce Bucovina şi Basarabia au ajuns în posesia Uniunii Sovietice. Astfel, în concluzie, nu mai puţin de 2.451.400 de români au fost victime ale Holocaustului Roşu.

Alte ştiri pe această temă:

 

Mărturia înfiorătoare a unei românce închise 20 de ani în lagărele siberiene: „Doar iubirea de familie ne-a salvat viaţa“

Povestea românului care a salvat de la moarte 20.000 de evrei. A folosit un şiretlic temerar pentru a-l îndupleca pe mareşalul Antonescu

Cronica masacrului evreilor coordonat de Ion Antonescu. Mareşalul şi-a consolidat dictatura „împlinind opera de purificare“ în Basarabia şi nordul Bucovinei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Sorin Barbul
5.07.2016, 06:37:24

Încă un articol - util - din ciclul: De ce nu-i iubim pe ruși.

+3 (3 voturi)
Dan Petrescu
5.07.2016, 09:31:05

Pagini din trecutul acestui popor platite cu singe si atite drame uitate ori nerostite ....hoardele criminale de la est nici azi nu se linistesc dovada dorinta lor nestavilita de a ucide si distruge disimulata labil sub cuvintul autoaparare si prevenire.....din pacate pe zi ce trece noi facem eforturi deosebite de a uita crimele faptuite asupra noastra ca natie ...uitam subit cine ne sunt dusmanii si ce este ciudat aici uneori le intoarcem si celalalt obraz.....singurul nostru act de curaj si bravura ca popor a fost cind am trecut Prutul cu arma in mina sa recuperam ce ne fusese furat...sunt sigur ca si acum ,aici ,or sa inceapa sa apara babuinii rusofili scuipind si urlind la cit de ticalosi suntem noi ,victimile si cit de sublimi sunt ei ,calaii .....le urez de pe acum un sictir modest cu speranta ca adminul acestei pagini o sa le baneze accesul prin paginile virtuale ale adevarului altfel o sa cred ca si adevarul invocat de numele acestei aparitii este si el doar unul virtual

+2 (4 voturi)
Dan Petrescu
5.07.2016, 09:31:42

Comentariu considerat abuziv.

Michiu Stefan
5.07.2016, 08:47:56

Holocaustul rosu?Asa ceva nu exista!Doar holocaustul evreiesc-comemorari,pelerinaje, discursuri,pedepse etc.N-am nimic impotriva, dar n-am vazut macar o minima preocupare pentru holocaustul nostru-rar cate o informatie,un articol, etc.Comemorari oficiale, sedinte solemne ale Parlamentului-pauza!A trecut neobservata ziua de 28 iunie!De ce oare? Si, ca o completare-autorul a uitat foametea dirijata din Basarabia anilor 1946-1947-un genocid al populatiei romanesti, aproape in totalitate locuitoare a satelor, lasata cu buna stiinta sa moara de foame!Cum mai poate aparea in fata lumii un astfel de stat care -si ucide cu premeditare proprii cetateni? "Nu pot sa fiu prieten cu tine/In veci nu pot!?Mi-ar creste dac-as face-o/Lungi ghiare, aspru bot!"(Eugen Jebeleanu).

+1 (1 vot)
arogantu
5.07.2016, 09:24:23

Și oare poporul hales ce are de zis??? A știm ce spune sărmani hovrei au fost persecutat de către România iar faptele descrise au fost scorneli propagandistice.... Ce nasol ptr putinake ca deja a fost ales un popor ca altfel nu cred ca ratau rusi ocazia de a se declara aleși lui Dumnezeu. Dar dacă urmărești propaganda bolsevica de la Kremlin tot cam pe acolo sunt :)

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)