Istoric de la graniţa de nord a României, despre conflictul Rusia - Ucraina: „Să sperăm că glasul raţiunii va învinge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Pintescu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Suceava FOTO: usv.ro
Florin Pintescu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Suceava FOTO: usv.ro

Decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Florin Pintescu, nu crede că se va ajunge la un conflict militar Rusia-Ucraina. Rusia a comasat în decurs de o săptămână peste 120.000 de militari la frontiera Ucrainei, a anunţat marţi, 20 aprilie, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” este de părere că Rusia a adus trupe la graniţa cu Ucraina pentru „a o determina să facă o greşeală, astfel încât autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk să obţină autonomie deplină faţă de Ucraina”.

„Ruşilor nu le-ar conveni să se integreze acolo din cauză că ar pierde mărul discordiei din mână, să rămână un fel de Transnistrie mărită, un fel de Kaliningrad mărit, un fel de Osetia şi Abhazia de Sud la scară mai mare. 

Iar în contextul în care rebelii din Doneţk şi Lugansk controlează 80% din resursele de cărbune ale Ucrainei ar însemna o pierdere imensă pentru Ucraina. Ruşii aşteaptă ca Ucraina să atace prima. E un punct de vedere al analiştilor Occidentali. Că Rusia e agresorul. Analiştii ruşi spun că, dimpotrivă, NATO trebuie să lanseze în mai 2021 exerciţiul militar de amploare „Defender Europe 2021” şi să îl desfăşoare preponderent în Albania, Kosovo şi Muntenegru. 

Ungaria, în acest exerciţiu de război va sprijini logistic trupele americane. În România şi Bulgaria vor fi doar acţiunile de apărare antiaeriană şi nişte lansări de rachete sol-sol. Avioanele britanice Typhoon vor sprijini dispozitivul din zona Mării Negre. Americanii vor trebui să mai aducă Divizia I de Cavalerie blindate şi o parte din celebra Divizie 82 aeropurtată, plus Divizia 34 Infanterie din Florida”, a declarat universitarul Florin Pintescu pentru Radio Top Suceava.

Profesorul opinează că ruşii se tem că după plecarea acestor trupe, armamentul va rămâne pe loc pentru a întări dispozitivul american.

„E un fel de joacă de-a şoarecele şi pisica. Toată lumea îşi arată muşchii. Probabil că marile cancelarii nu se gândesc la un război, însă, la un moment dat o simplă greşeală e suficientă şi totul merge în lanţ. Noi, cum suntem, vorba lui Miron Costin, aşezaţi în calea tuturor răutăţilor, şi din secolul XVII şi până acuma nu s-a schimbat treaba, noi, ca stat din prima linie a NATO, bineînţeles că ne interesează ca tensiunile să se disipeze, să se calmeze, fiindcă altfel, dacă izbucneşte, Doamne fereşte, ceva, suntem primii afectaţi. Sunt atâtea complicaţii pe harta de şah geopolitic a lumii încât este suficientă o manevră greşită, o manevră care poate să aibă consecinţe grave. (...) Să sperăm că glasul raţiunii va învinge în cele din urmă”, a mai spus prof.univ.dr. Florin Pintescu.

Rusia a comasat în decurs de o săptămână peste 120.000 de militari la frontiera Ucrainei, a anunţat marţi, 20 aprilie ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, care îndeamnă Occidentul să impună noi sancţiuni Moscovei - relatează Reuters, potrivit news.ro. 

Pe aceeaşi temă: 

Pentagon: Desfăşurarea militară rusă de la frontiera cu Ucraina, mai importantă decât cea din momentul anexării Crimeei 

Zelenski l-a provocat pe Putin la o întâlnire pe câmpul de război şi a semnat o lege ce facilitează mobilizarea: „Milioane de vieţi” sunt în joc VIDEO 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite