Jumătate dintre gravidele din judeţul Suceava apelează la avort. Peste 1.000 de întreruperi de sarcină înregistrate în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de avorturi întregistrate în judeţul Suceava. FOTO www.culturavietii.ro
Peste 1.000 de avorturi întregistrate în judeţul Suceava. FOTO www.culturavietii.ro

De la începutul anului, în judeţul Suceava s-au născut peste 1.000 de copii şi tot atâtea femei au făcut avort. Deoarece nu există gratuităţi pentru metodele contraceptive, tot mai multe sucevence apelează la avort. Singurul cabinet de planning familial din judeţ care prescrie pilule contraceptive gratuite este cel din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi.

Numărul avorturilor continuă să fie unul foarte mare în rândul sucevencelor. Statisticile arată că femeile iau decizia de a face avort fie din lipsa de cunoştinţe privind contracepţia, fie din motive financiare sau de statut marital. Cabinetele de planning familial au fost practic lăsate de izbelişte de autorităţi, în ultimul an şi jumătate nemaiprimind contraceptive gratuite şi nici măcar prezervative.

„Gratuităţi nu mai sunt de mai bine de un an. Singura reducere de care beneficiază pacientele noastre este faptul că pot cumpăra pastilele fără TVA”, a explicat medicul Maria Bucşinescu, coordonatoarea cabinetului de Planning Familial din Suceava.

La rândul lor, medicii de familie sunt sufocaţi de birocraţia excesivă şi nu mai au timp de consiliere, iar femeile preferă să meargă direct la specialistul în obstetrică – ginecologie în situaţii limită, cum ar fi o întrerupere de sarcină, care ar fi putut fi prevenită prin informare şi educaţie sexuală.

Aşa se face că, de la începutul anului şi până în prezent, peste 1.000 de femei au făcut avort. Mai mult de jumătate dintre sucevencele care au recurs la această metodă sunt din mediul urban, după cum reiese din datele statistice ale principalelor unităţi spitaliceşti din judeţ. Cele mai multe intervenţii medicale nu se fac în spital, ci în cabinetele private din judeţ.

„Eu, personal, nu încurajez şi nu sunt adeptul acestei metode decât dacă se impune din punct de vedere medical. În general, medicii rădăuţeni refuză să facă avort la cerere în spital. Sunt clinici private unde se fac avorturi. Noi încă dăm pilule contraceptive cu titlu gratuit prin cabinetul de planning familial din spital, datorită mai multor fundaţii care ne sprijină financiar în acest sens”, a declarat managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronachi.

Anual, mii de sucevence renunţă la sarcinile nedorite. De la începutul acestui an, la nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat peste 1.000 de întreruperi de sarcină şi, conform datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, s-au născut peste 1.000 de copii, ceea ce înseamnă că jumătate dintre copiii concepuţi sunt avortaţi.

Cea mai ieftină plachetă de anticoncepţionale care se găseşte în farmaciile sucevene costă zece lei, iar cea mai scumpă ajunge la 50 de lei. Cert este faptul că niciuna nu se regăseşte pe lista de medicamente compensate, femeile nebeneficiind de niciun fel de reducere.

Statisticile alarmante sunt confirmate de reticenţa sucevencelor de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre ele nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obişnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale.

Alte ştiri pe această temă:

Campania anti-avort a Bisericii împarte România

Unul dintre cele mai urmărite programe TV din lume este o telenovelă indiană cu subiecte tabu: Educaţia prin divertisment poate schimba normele sociale

Marşul pentru viaţă şi integrarea europeană

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite