Suceava

articolul urmator

Libertatea de exprimare, o lozincă

16
16 Jan 2015 11:52:06
Dinu Zară
Pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis
Pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis

Din vârful buzelor e uşor să fii solidar cu Charlie Hebdo în timp ce la noi presa moare încet-încet. Pe tarabă numeri publicaţiile pe degetele de la o mână. Televiziuni, ziare şi agenţii de presă, câte au mai rămas, au mari probleme financiare. Multe sunt în insolvenţă. Oamenii sunt mai prost plătiţi, industria se deprofesionalizează, calitatea produsului scade.

În provincie situaţia e mult mai tristă. Cele mai multe organe mass-media sunt deţinute de actori politici sau afacerişti cu interese în zona banilor publici. Jurnaliştii sunt constrânşi să se transforme în simple instrumente de propagandă la dispoziţia patronului. Excepţiile sunt dureros de puţine. Unii se complac în situaţia asta. Alţii s-au refugiat în mediul online. Cu like-uri însă nu-ţi plăteşti întreţinerea.

„O lozincă!”, îi repeta obsesiv Victor Ponta lui Klaus Iohannis despre dreptul la vot al românilor din diaspora. Drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor? „O lozincă!”

O lozincă este pentru politicienii români şi libertatea de exprimare. O lozincă este şi „Je suis Charlie”. O lozincă numai bună de vânturat acum când subiectul e la modă.

„Je suis Charlie” a devenit, paradoxal, laitmotivul politicienilor care au târât presa românească în situaţia de acum. „Je suis Charlie”, îşi afirmă sprijinul pentru libertatea de expresie din Franţa cei care neîncetat au încercat să-şi subordoneze mass-media românească.

„Je suis Charlie” îşi pune Preşedintele României ca fotografie de profil pe Facebook. De ce? Victime nu sunt şi publicaţiile cu lacătul pe uşă ori îngenuncheate de baroni, gazetarii disponibilizaţi ori cenzuraţi, şi, în final, însuşi publicul?

„Je suis Charlie”, insistă Klaus Iohannis la Paris, la marşul de solidaritate cu jurnaliştii francezi, după ce mai ieri a refuzat să participe la două dintre cele patru televiziuni care au organizat dezbateri electorale. La fel Victor Ponta, cel care a refuzat permanent să participe la emisiunile electorale difuzate de TVR

La Paris s-o fi interesat oare Iohannis de modul în care Franţa sprijină în mod real libertatea presei prin subvenţii şi scutiri de taxe? La fel ca în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia etc.? Dacă nu, degeaba s-a dus.

Deocamdată pentru ei „Je suis Charlie” rămâne doar o lozincă. La fel şi libertatea de expresie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

paradoxal
16.01.2015, 13:06:23

La Paris s-o fi interesat oare Iohannis de modul în care Franţa sprijină presa prin subvenţii şi scutiri de taxe? La fel ca în Marea Britanie, Statele Unite, Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia etc.? Dacă nu, degeaba s-a dus. Etete la domnu ce pretentii are!! Un jurnalist de la Adevarul are salariul in jur de 400 de euro pe luna si cu toate astea unii dintre ei sunt nemultumiti. Ha,ce sa iti povestesc.

-5 (9 voturi)
Scifi
16.01.2015, 13:12:56

Subscriu total acestui articol. Presa libera este esentiala int-o democratie, iar in Romania e pe cale de disparitie. Jurnalistii au doua optiuni: sa devina propagandisti profesionisti, in slujba unuia sau mai multor mafioti, sau sa dispara. Subventionarea presei este vitala pentru binele Romaniei, dar nu este luata in calcul de aceasta clasa politica mafiota, care numai presa libera nu isi doreste. E mai comod in studio la Gadea, unde se inghesuie de-a valma liderii tuturor partidelor. Cine a furat suficient de la stat are bani sa-si sustina ziarele si televiziunile. Cine nu, nu. In aceste conditii e clar catre ce ne indreptam.

+5 (9 voturi)
paradoxal
16.01.2015, 13:23:01

Jurnalistii au doua optiuni: sa devina propagandisti profesionisti, in slujba unuia sau mai multor mafioti, sau sa dispara. Toarsu un jurnalist se numeste acea persoana integra din cap pina in picioare si cu o coloana vertebrala etica de Neschimbat,Neinfluentat. Papagalii si pupincuristii care scriu la comanda si comenteaza tot la comanda,ori pentru,in favoarea,etc nu pot fi numiti nicidecum jurnalisti.

-2 (6 voturi)
rodica rodica
16.01.2015, 13:36:45

Nu a tarat nimeni jurnalismul romanesc, nu mai dati vina pe altii. Profesionalismul jurnalistilor romani e foarte slab, prin comparatie cu cel din tarile mai avansate. Standardele sunt extrem de scazute in modul cum se dau stirile, partizanatul politic desantat, lipsa de obiectivitate , limbajul suburban (vezi Cristoiu de exemplu dar si multi altii) , stiri care apar pe prima pagina la un moment dat sunt lasate de izbeliste in timp si nimeni nu-si mai aduce aminte de ele (nu se face follow up, nu se stie deznodamantul) , tabloidizarea etc. Nu poti avea incredere in informatia din ziarele romanesti decat daca e copiata din ziare straine, ceea ce e extrem de grav fiindca jurnalismul fara increderea populatiei e sortit pieirii. E una din problemele fundamentale ale societatii romanesti si situatia e la fel in toate celelalte domenii umaniste, ca psihologia sau sociologia, istoria , filozofia. Daca vorbiti de carentele invatamantului romanesc, ar trebui sa va referiti intotdeauna numai la aceste domenii fiindca sunt singurele care au nevoie de imbunatatiri urgente.

+6 (6 voturi)
QQQQ Aaaa
16.01.2015, 14:13:28

cum poti sa fii luat in serios ca jurnalist cand tu stai cu mana intinsa la stat sa ti dea subventii sau scutiri de taxe? toate activitatile si toate firmele au probleme tovarasu ziarist. toate au nevoie de scutiri si toate au probleme in a plati salariile. tb sa te descurci in acest sistem de constrangeri.

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările