Lista aleşilor penali din Suceava: primarii Olărean şi Gherman şi şeful CJ, Cătălin Nechifor, sunt cap de afiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi aleşi locali din judeţul Suceava au probleme cu legea. Cel mai răsunător caz este al primarului oraşului Rădăuţi, Aurel Olărean, aflat în arest preventiv pentru şantaj şi abuz în serviciu. Pe listă se mai regăsesc şeful CJ Cătălin Nechifor şi primarii Ion Lungu şi Ilie Gherman.

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, este cap de listă printre aleşii suceveni cu probleme penale. Olărean a fost arestat preventiv, la 12 septembrie, după ce procurorii DNA l-au acuzat că l-a şantajat pe consilierul local UNPR Traian Andronachi să treacă la PDL şi să voteze un proiect de hotărâre. Olărean l-a ameninţat pe Andronachi că îi va înlocui soţia din funcţia de conducere pe care o deţine la Biblioteca municipală Rădăuţi.

Olărean a fost trimis în judecată pentru acuzaţiile de şantaj, dar şi pentru abuz în serviciu în cazul unui contract încheiat cu un avocat rădăuţean. Potrivit procurorilor DNA, în luna august 2010, primarul Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix, fără ca pentru atribuirea contractului să se fi organizat procedura de licitaţie.

Prin acest demers, în perioada 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dîmbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a determina o persoană să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuţi, având destinaţia magazin alimentar şi bibliotecă, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.

Olărean, judecat şi pentru că a refuzat să valideze un consilier local

Primarul Aurel Olărean era deja trimis în judecată, din ianuarie 2014, într-un alt dosar în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Olărean este acuzat că timp de opt luni a refuzat să înainteze Consiliului Local Rădăuţi proiecte de hotărâre privind înlocuirea consilierului demisionar Nistor Tătar cu primul primul supleant de pe listă, Simion Sticleţ.

aurel olarean primar radauti. foto

Aurel Olărean, în vârstă de 54 de ani, se află la al doilea mandat de primar. În perioada 1996-2004, Olărean a fost consilier local PD la Rădăuţi, iar între 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a încheiat cu câteva luni înainte de termen, el demisionând din Parlament în 23 iunie 2008 întrucât a fost ales primar.

Consilierul local Paul Rusu, condamnat pentru mituirea unui procuror

Avocatul Paul Rusu, fost consilier local al municipiul Suceava, ales pe listele USL din partea Partidului Conservator, a fost condamnat definitiv, în iunie 2014, la doi ani cu suspendare într-un dosar privind tentativa de mituire a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

paul rusu. foto

Avocat de meserie, Paul Rusu a încercat să mituiască un procuror pentru a-şi scăpa de dosar penal un client care a fost prins băut la volan. Avocatul Paul Rusu s-a întâlnit cu procurorul la un restaurant din centrul Sucevei şi i-a dat 3.500 de euro într-o carte de drept. A doua tranşă, de 1.500 de euro, a fost oferită chiar în biroul procurorului, acolo unde a fost organizat un flagrant.

După condamnare, Paul Rusu şi-a pierdut funcţia de consilier local, dar şi dreptul de a mai practica avocatura.

Consilierul Local Dan Marcel Roibu, acuzat că practică ilegal avocatura

Anul trecut, consilierul local PNL al municipiului Suceava, Marcel Dan Roibu, a petrecut o noapte în arestul IPJ Suceava, fiind acuzat că practică în mod ilegal meseria de avocat, în baroul Bota. Roibu a fost apoi eliberat, cu interdicţia de a părăsi ţara. Procurorii nu au ajuns nici până acum la o concluzie în dosarul care-i vizează pe avocaţii suceveni din baroul paralel înfiinţat de Pompiliu Bota.

Consilierul judeţean Ioan Piticari, suspectat de fraude cu subvenţii agricole

În iunie 2014, consilierul judeţean PNL Ioan Piticari a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA Suceava, fiind suspectat de fraude cu subvenţii agricole din fonduri europene. Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, era acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi înşelăciune. Potrivit DNA, în perioada 2010-2013, funcţionari publici de la APIA Suceava au aprobat nejustificat solicitări de subvenţii pentru Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului şi întreprinderea familială Piticari Ioan.

În total, Piticari ar fi obţinut din subvenţii ilegale suma de 1,12 milioane de lei.

Primarul Ilie Gherman, judecat pentru abuz în serviciu

ilie gherman

În toamna anului trecut, primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, a fost reţinut pentru câteva ore după ce a refuzat timp de două luni să plătească salariile profesorilor din comună. Gherman a refuzat să semneze statele de plată pe motiv că nu era de acord cu persoana numită de Inspectoratul Şcolar Judeţean în funcţia de director al unei şcoli din comună. În acest dosar, Gherman a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Primarul Ion Lungu, audiat la DNA pentru anveloparea blocurilor

Primar al municipiului Suceava din anul 2004, Ion Lungu a reuşit să evite probleme cu legea. Lungu a mărturisit la începutul acestui an că a fost chemat de procurorii DNA să dea explicaţii cu privire la modul în care s-a desfăşurat în municipiul Suceava izolarea termică a unor blocuri. Lucrările au fost finanţate din fonduri de la bugetul de stat şi de la bugetul local. Investiţia a fost parţial confinanţată şi de locatarii blocurilor anvelopate.

Şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, implicat de Hrebeciuc în dosarul retrocedărilor ilegale

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Viorel Hrebenciuc. În cererea de arestare preventivă apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Procurorii îl acuză de Hrebenciuc de instigare la abuz în serviciu prin faptul că ar fi încercat să-l convingă pe Cătălin Nechifor să cumpere, cu banii Consiliului Judeţean Suceava, un conac şi un teren de zece hectare din oraşul Salcea, care îi aparţin prinţului Paltin Sturdza.

image

„Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava", arată procurorii DNA în cererea de arestare a lui Viorel Hrebenciuc.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO Declaraţia de dragoste care face furori pe internet: o tânără din Suceava i-a transmis un mesaj inedit fostului iubit

Cum arată conacul negociat de Nechifor şi Hrebenciuc pe banii CJ Suceava

Şeful CJ Suceava, implicat de Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor. Negocieri pe banii instituţiei pentru cumpărarea unui teren de zece hectare

La Suceava, PSD a aspirat 16 primari de la PNL şi PDL

Prinţul Paul, vizat de DNA pentru că ar fi dat mită pentru a primi 30.000 de hectare de pădure din Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite