Lucrările la pârtia de pe Rarău în care s-au investit 10 milioane de euro, însă unde trei ani nu s-a mai mişcat un ac, vor fi finalizate până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la pârtia de schi din masivul Rarău au fost abandonate de autorităţi. FOTO: www.campulungmoldovenesc.ro
Lucrările la pârtia de schi din masivul Rarău au fost abandonate de autorităţi. FOTO: www.campulungmoldovenesc.ro

Autoritatea Naţională pentru Turism va continua finanţarea la pârtia de schi de pe Rarău, din Câmpulung Moldovenesc, urmând ca în cel mai scurt timp să aloce patru milioane de euro pentru finalizarea proiectului. În prezent, pe masivul Rarău ar trebui să găsim o pârtie de 4.200 de metri, o telegondolă şi o instalaţie de zăpadă artificială.

Totuşi, după ce au fost cheltuite 10 milioane de euro, lucrările de la pârtie au fost abandonate. Din 2013 nu s-a mai făcut nimic la pârtia de schi, aceasta intrând în conservare din cauza lipsei de finanţare.

„Până la finalul anului 2016, prin deblocarea a 43 de milioane lei se vor putea finaliza câteva proiecte majore de investiţii în infrastructura turistică. Vom acorda prioritate proiectelor aflate într-un stadiu avansat de executare, 80 – 90% şi mă refer, de exemplu, la obiectivele turistice situate în localităţile Borsec, Govora, Voineasa şi la domeniile schiabile din Câmpulung Moldovenesc, Petroşani şi Lupeni”, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.

Pârtia de schi din masivul Rarău a fost abandonată de autorităţi. După ce au fost investite 10 milioane de euro, pârtia, care trebuia finalizată în vara anului 2012, risca să ajungă în paragină dacă nu primea finanţare de la Guvern. În plus, municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost la un pas de faliment, după ce Curtea de Conturi a trecut în contul localităţii mai multe lucrări executate şi neplătite, în valoare totală de 7,1 milioane de lei.

La sfârşitul anului 2014, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc a făcut un efort uriaş şi a reuşit să achite această datorie, 6,5 milioane de lei provenind din bugetul local, iar 600.000 de lei de la Guvern. În această perioadă, din 2012 şi până în prezent, între firmele care au executat lucrările la pârtia de schi de la Rarău şi Primăria Câmpulung Moldovenesc au fost intentate mai multe procese, ce au „contribuit” la blocarea finanţării lucrărilor.

Construirea pârtiei de schi în masivul Rarău a fost aprobată în anul 2009 şi urma să fie finanţată în cea mai mare parte de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul ”Schi în România”. Valoarea proiectului se ridică la suma de 107,6 milioane de lei, iar perioada de executare a lucrărilor a fost stabilită pentru 2011 – 2014.

Firmele SC Instcomp SA Suceava şi SC Acomin SA Cluj Napoca au câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de la pârtia amplasată pe versantul nordic al Muntelui Rarău. Amplasarea pe versantul nordic al masivului Rarău a fost aleasă pe considerentul că zăpadă se topeşte în această zonă tocmai spre sfârşitul primăverii. Aceasta este dotată cu o telegondolă ce are o capacitate de transport de 1.008 persoane pe oră.

Ceea ce trebuia să devină cea mai lungă pârtie din Moldova are un prim tronson lung de 2.514 metri, iar cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.397 de metri. Dacă valoarea primului tronsol a fost estimată la 71,1 milioane de lei, cel de-al doilea o să coste 36,5 milioane de lei.

Proiectul pârtiei de schi din masivul Rarău trebuia să includă o parcare auto cu drumuri de acces aferente, instalaţie artificală de înzăpezit, maşină de bătut zăpada, alimentare cu energie electrică, lac de acumulare, instalaţie de iluminat nocturn, bileterie electronică, clădire administrativă, alimentare cu apă şi canalizare.

Lucrările de la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc trebuiau finalizate până la finele anului 2012, însă acestea au fost sistate din lipsa finanţării. În acel moment, 80% din proiect era executat deja, fiind achitate 10 milioane de euro pentru lucrările realizate.

În anul 2013, lucrările de la pârtia de schi de pe masivul Rarău au intrat în conservare, iar de atunci o parte din lucrările executate s-au deteriorat, motiv pentru care valoarea proiectului ar urma să crească cu peste 400.000 de euro.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a arătat că din cauza faptului că pârtia de schi nu a fost finalizată localitatea pe care o conduce a pierdut în jurul a 400 de locuri de muncă. Edilul-şef al localităţii Câmpulung Moldovenesc a mai precizat că ar fi necesar de circa 3 milioane de euro pentru ca investiţia de la pârtia de schi de pe masivul Rarău să fie terminată.

Alte ştiri pe această temă:

Cum să arunci 10 milioane de euro: pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, abandonată de autorităţi, se deteriorează de la an la an

Cum poate Argeşul pierde şansa de a avea o staţiunea de schi, pe mâna incompetenţei Consiliului Judeţean

FOTO Viitoarea staţiune de schi de la Molivişu, între optimismul conducerii CJ Argeş şi îndoielile ADR Sud Muntenia

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite