Suceava

articolul anterior articolul urmator

DOCUMENT Cum erau vânaţi maidanezii în 1950. Plan de stat pentru colectarea pieilor de câine pentru încălţăminte

5
5 Sep 2013 16:08:41
Autor: Dinu Zară
Autorităţile locale erau somate să depăşească Planul de Stat pe 1950 pentru colectarea pieilor de câini pentru încălţăminte şi căptuşeală pentru încălţăminte. FOTO: Dinu ZARĂ
Autorităţile locale erau somate să depăşească Planul de Stat pe 1950 pentru colectarea pieilor de câini pentru încălţăminte şi căptuşeală pentru încălţăminte. FOTO: Dinu ZARĂ

În anul 1950, când în România nu se auzise încă de asociaţii care luptă pentru drepturile animalelor, „stârpirea câinilor vagabonzi” avea pe lângă „latura sanitară” şi o „importanţă economică”. Autorităţile locale erau îndemnate să depăşească „planul de stat în sectorul colectării pieilor de câine pentru încălţăminte şi căptuşeală pentru încălţăminte”.

O circulară din 8 iunie 1950, transmisă autorităţilor locale din judeţul Suceava, atrăgea atenţia asupra importanţei „stârpirii câinilor vagabonzi”.

Conducerea judeţeană a partidului îndemna ca pe lângă „latura sanitară”, comitele locale să fie „pătrunse de importanţa economică a colectării pieilor de câini din care se fac piei pentru încălţăminte şi căptuşeală pentru încălţăminte”.

Autorităţile locale era îndemnate să sprijine hingherii care vor acţiona în comunele lor şi să ducă o „intensă muncă de lămurire în rândul maselor” pentru depăşirea „Planului de Stat pe 1950 în sectorul colectării pieilor de câine”.

„Conform ordinului Comitetului Provizoriu Judeţean veţi sprijini acţiunea de stârpire a câinilor vagabonzi, ce o va face hingherii în fiecare comună, dându-le concursul la îndeplinirea sarcinilor pe care le au şi care se încadrează în planul local de colectare a pieilor de câini.

În afară de latura sanitară cu privire la necesitatea stârpirii câinilor vagabonzi ce periclitează sănătatea publică prin răspândirea microbului de turbare, Comitetele Provizorii să fie pătrunse de importanţa economică a colectării pieilor de câini din care se fac piei pentru încălţăminte şi căptuşeală pentru încălţăminte.

De asemenea, Comitetele Provizorii să ducă o intensă muncă de lămurire în rândurile maselor, asupra utilităţii strângerii unui număr cât mai mare de piei de câine, astfel ca Planul de Stat pe 1950 în sectorul colectării pieilor de câine să fie îndeplinit şi chiar depăşit.”, se arată în circulara transmisă autorităţilor locale în 8 iunie 1950.

Citeşte şi:

Dresorul câinilor poliţişti ne învaţă cum să ne apărăm de maidanezi

De la un copil mic şi până la un adult, indiferent de vârstă, oricine poate să cadă pradă furiei unui câine fără stăpân, şi cea mai mare greşeală a aşa-zişilor iubitori de animale este să-i hrănească pe la colţurile blocurilor.
 

Presa internaţională: „Băsescu vrea eutanasierea maidanezilor“. Cum au abordat alte ţări aceeaşi problemă

Presa internaţională a preluat declaraţiile făcute, marţi  seară, de preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Guvernului să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să reglementeze problema câinilor vagabonzi, arătând că viaţa omului trebuie pusă mai presus de cea a câinilor.
 
Adriana Săftoiu: Mor copiii când vor câinii
 
Ştirea despre copilul de 4 ani omorât de câinii maidanezi e emblemă pentru această ţară. Un fapt real terifiant, care e justificat cinic de primăria sectorului: era teren privat!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ion Popp
5.09.2013, 19:10:57

Bine faceau, pana la mascarada din 1989 nu prea erau maidanezi si nici victime ale acostora.

+3 (5 voturi)
Dan Paval
5.09.2013, 19:22:46

ASA era si era cel mai corect! Cele mai bune manusi de iarna se fac din piele de ciine! Si asa va fi mereu! ONG-urile de "protectie" a animalelor, fac parte din caracatita neo-comunista aflata la putere in tara din 1989 incoace! Sa traiti frumos si bine!

+3 (5 voturi)
Doina Paun
27.10.2013, 18:11:23

"Cele mai bune manusi de iarna se fac din piele" de Dan Pavel. ..Ce vrei, am ...evoluat!

0 (2 voturi)
Bitehidra Ajit
5.09.2013, 20:58:32

Imi amintesc ca in anii 90 se facea la fel.Venea echipa de vanatori si ii executa urgent. Era o metoda cam tulburatoare pentru noi, copii fiind, dar dadea roade.

0 (2 voturi)
Laur Stoica
13.12.2013, 15:57:42

20 oameni ucisi de maidanezi si 2 milioane mutilati.pt ca asa vrea mafia cutomana.

+1 (1 vot)
Modifică Setările