Maiorul care a salvat Putna din mâinile sovieticilor: „De aici nu ne mai retragem! Peste Putna nu se trece!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maiorul Valeriu Carp este eroul care a oprit înaintarea soldaţilor sovietici pe teritoriul României, ce tocmai pierduse nordul Bucovinei şi Basarabia. Acesta a lua de unul singur decizia de a le ordona soldaţilor din batalionul pe care îl conducea să se oprească din retragere şi să stăvilească înaintarea armatei sovietice care nu respecta prevederile Pactului Ribbentrop – Molotov şi ajunsese în apropiere de Putna.

La data de 23 august 1939, Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică a lui Stalin au semnat un tratat de neagresiune, pact ce a rămas cunoscut în istorie ca şi Pactul Ribbentrop – Molotov. Astfel, cele două ţări şi-au împărţit practic Europa, Germania adjudecându-şi partea occidentală şi centrală a continentului, în timp ce URSS-ul s-a ales cu partea central – răsăriteană a Europei.

În urma acestui pact, România a pierdut nordul Bucovinei şi Basarabia în favoarea Uniunii Sovietice. Românii au primit două ultimate pentru a-şi retrage armata de pe aceste teritorii, astfel că regele Carol al II-lea a cedat presiunii şi a dispus ca soldaţii români să părăsească teritoriile pierdute. Sovieticii au hărţuit armata română care se retrăgea din nordul Bucovinei, încercând să-i provoace pe soldaţii ce au fost nevoiţi să renunţe fără luptă la pământurile ţării lor.

„Armata Roşie” nu a respectat noua frontieră impusă şi a pătruns pe teritoriul României, îndreptându-se spre Putna şi Suceava, localităţile de suflet ale domnitorului Ştefan cel Mare. Nu se va şti niciodată unde aveau să se oprească soldaţii sovietici dacă nu exista un erou, care să-i oprească, respectiv maiorul Valeriu Carp.

Comandantul Batalionului 3 din Regimentul 16 Infanterie al Diviziei 7, Valeriu Carp, a îndrăznit să ia decizii din proprie iniţiativă şi din cauză că regele şi guvernul nu au avut curajul să încerce oprirea „avalanşei” sovietice. Maiorul Carp le-a ordonat soldaţilor aflaţi în batalionul său să se oprească din retragere, pentru a stăvili înaintarea armatei sovietice.

„De aici nu ne mai retragem! Peste Putna nu se trece! Mergeţi la unităţi, organizaţi-vă poziţii de apărare şi, dacă ruşii mai înaintează un pas, din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschide-ţi focul”, le-a ordonat maiorul Valeriu Carp ofiţerilor din batalionul său.

Pentru ca lucrurile să nu degenereze într-un scandal internaţional, sovieticii au fost nevoiţi să cedeze şi să renunţe la pătrunderea în România. Deoarece a „îndrăznit” să înfrunte Armata Roşie, maiorul Valeriu Carp a fost declarat de sovietici criminal de război. Eroul român, născut la Iaşi, a murit în vara lui 1944, la vârsta de 47 de ani, pe câmpul de luptă, la Paşcani, încercând să-şi apere patria.

„Maiorul Valeriu Carp este un erou al neamului românesc. Curajul şi determinarea acestuia a făcut ca mormântul lui Ştefan cel Mare, un mare iubitor de patrie şi neam, să rămân pe pământ românesc. Dacă nu era Valeriu Carp probabil că acum aveam nevoie de viză şi paşaport pentru a ajunge la cea mai importantă ctitorie a marelui voievod român, precum şi la mormântul acestuia de la Mănăstirea Putna”, a arătat istoricul sucevean Ilie Gliga.

În luna ianuarie a anului 1999, colonelul în rezervă Ioan Ambrosă şi-a publicat memoriile, unul dintre capitolele cărţii avându-l în rol principal pe Valeriu Carp. Colonelul (r) Ambrosă a avut ca şi „Motto” câteva cuvine care i se potrivesc atât eroului necunoscut Valeriu Carp cât şi celorlalţi militari români căzuţi pe câmpul e luptă: „celor ce şi-au servit cu credinţă patria, dar au fost lipsiţi de recunoştinţa ei”.

Alte ştiri pe această temă:

Elie Bufnea, povestea necunoscutului erou român din Primul Război Mondial

Eroul necunoscut al Primului Război Mondial. Cum a reuşit un fost contabil român să captureze 100 de soldaţi nemţi

Povestea unui erou român necunoscut. Cine a fost Colette Lahovari Plagino, voluntară în Primul Război Mondial, doamna de onoare a Reginei Maria

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite