Suceava

articolul anterior articolul urmator

Mesajul guvernatorului regiunii Cernăuţi pentru românii care refuză mobilizarea: „Dacă nu vă convine, plecaţi din Ucraina!”

100
28 Jul 2014 19:07:05
Autor: Dinu Zară
Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, susţine că protestele etnicilor români împotriva mobilizării pentru război sunt de fapt îndreptate împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei. FOTO: molbuk.ua
Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, susţine că protestele etnicilor români împotriva mobilizării pentru război sunt de fapt îndreptate împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei. FOTO: molbuk.ua

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează faţă de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, avertizând că ordinea în care se va face mobilizarea nu va fi influenţată la presiunea străzii. Vanzuriak i-a acuzat pe protestatari că militează împotriva integrităţii Ucrainei şi i-a sfătuit să plece din ţară dacă nu vor să meargă la război.

Mai multe drumuri au fost blocate, începând de vineri, în regiunea Cernăuţi, de românii care protestează împotriva unei noi etape de mobilizare în armată pentru conflictul din estul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor şi rezolvarea situaţiei prin dialog.

Oficialul a avertizat că ordinea în care tinerii vor fi înrolaţi în armată nu va fi modificată la presiunea străzii.

„Toţi cei care blochează drumurile ar trebui să înţeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeaşi regulă. Nimeni nu va face excepţie, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri şi blocarea drumurilor”, a spus Roman Vanzuriak.

Guvernatorul Cernăuţiului le-a cerut protestatarilor să desemneze reprezentanţi care să negocieze cu administraţia regională.

„Vă rog să deblocaţi drumurile şi să purtăm un dialog constructiv. La rezultate vom ajunge doar în urma negocierilor cu grupuri de iniţiativă, pe problemele care ţin de competenţa administraţiei regionale”, a mai menţionat Roman Vanzuriak.

Şeful administraţiei regionale de stat Cernăuţi i-a acuzat pe etnicii români din regiune că prin refuzul înrolării în armată se pronunţă împotriva integrităţii statului şi i-a îndemnat să părăseasca ţara.

„Astăzi, soarta întregii ţări (şi a regiunii Cernăuţi, de asemenea) se decide în zona unde are loc operaţiunea antiteroristă, şi nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj şi pentru cei care pe fondul disperării soţiilor şi mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militaţi împotriva integrităţii teritoriale a statului aveţi opţiunea de a merge în Rusia sau în orice altă ţară în care să trăiţi mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat şi pe pagina sa de Facebook.

Unii dintre cei care au reacţionat la mesajul publicat de Vanzuriak au cerut ca autorităţile ucrainene să le dea un ultimatum etnicilor români din regiunea Cernăuţi care au dobândit şi paşaport românesc: să-şi aleaga ţara în care vor să locuiască şi să renunţe fie la cetăţeania ucraineană, fie la cea românească.

"În presa ucraineană şi în reţelele sociale românii deja sunt acuzaţi de separatism şi sunt declaraţi coloana a 5-a în regiune, cu toată că la protest au ieşit şi locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivţi din raionul Kiţmani şi multe alte sate din raionul Sochireni, precum Bilousivka, Lomacinţi, Mihalkove, Serbiciani, Kormani, Romankivţi", transmite chernivtsinews.com.

Mesajul transmis pe Facebook de Roman Vanzuriak, guvernatorul regiunii Cernăuţi:

Alte ştiri din Suceava:

Românii din Ucraina au blocat autostrada Cernăuţi-Kiev protestând faţă de mobilizarea pentru război

Un copil de un an a murit din cauza arsurilor provocate de apa fierbinte cu care se spăla

O femeie de 80 de ani, abandonată de sora sa într-un fost grajd de animale. Poliţiştii au găsit-o singură şi înfometată

Un bărbat care şi-a bătut soţia în vârstă de 16 ani şi ameninţa că îşi omoară fiica de trei luni, reţinut de poliţişti

Şofer rănit, după ce a intrat cu maşina o clădire, apoi a ricoşat pe calea ferată, unde venea un tren. Mecanicul a reuşit să frâneze în ultima clipă

Protejatul lui Pimen nu se dă dus din Arhiepiscopie. Preotul Cătălin Axinte s-a cerut şef peste pădurile Bisericii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Zsoldos Maria
28.07.2014, 19:14:59

Afara, afara, cu romanii din tara! Ucraina pamant romanesc! Romanii sa se duca la ei in tara daca nu le place painea ucraineana!

-28 (48 voturi)
xmann
28.07.2014, 19:28:23

@maria . vanezi orice articol cu conotatii nationaliste si nu pierzi nici-o ocazie sa lovesti in romani si Romania. nu inteleg dece te chinui pe aici, nu era mai simplu sa intri pe site-urile jobik sau altele? in alta ordine de idei, daca privim strict din puct de vedere ucrainean, cam are dreptate guvernatorul, esti cetatean ucrainean, ai pus botul la maidan, asta-i legea. spune ca trebuie sa iti servesti patria in orice conditii.

+19 (37 voturi)
Porky
28.07.2014, 19:20:42

Pai nu ragaie nimic aia care il blestema pe Putin, adica iubitorii de ucrainieni, moldoveni si alte creaturi hibride din imprejurimi?

+4 (14 voturi)
Traian Lalescu
28.07.2014, 19:32:40

Ne'au soptit noua ceva oficialii de la Moskova, cand a inceput conflictul, dar la Bucuresti nu e guvern Romanesc, din pacate. Latra acel Basescu la Putin, din spatele gardului inalt .

+9 (19 voturi)
Darius
28.07.2014, 19:35:48

Pai da ma S.....A ,romanii pleaca din Ucraina cu tot cu teritoriul locuit doar si acela este romanesc.

+10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările