Metoda găsită pentru evacuarea locatarilor unui cămin studenţesc: le-a fost întreruptă apa şi curentul electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căminul 2 al Colegiului Alimentar din Suceava. FOTO www.newsbucovina.ro
Căminul 2 al Colegiului Alimentar din Suceava. FOTO www.newsbucovina.ro

Situaţie tensionată între conducerea Colegiului Alimentar din Suceava şi locatarii unui cămin al unităţii de învăţământ, care urmau să se mute în noile locuinţe de la fostul liceu particular încă de acum o lună. Directoarea Tatiana Hladiuc acuză „focarul de infecţie” de acolo şi datoriile mari ale locatarilor. Pentru a le grăbi mutarea, acestora li s-a sistat apa şi curentul electric.

Locatarii căminului nr. 2 de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, care ar fi trebuit să se mute până acum din cămin, au rămas fără apă şi energie electrică timp de câteva ore. Conducerea Colegiului, prin directoarea Tatiana Hladiuc, a transmis la sfârşitul lunii iunie o adresă Primăriei şi Consiliului Local Suceava prin care anunţa că începând cu data de 3 iulie 2017 va fi sistată furnizarea energiei electrice şi a apei pentru a evita producerea unor incidente nedorite.

„Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară trebuie rezolvată urgent situaţia căminului 2 deoarece în luna septembrie 2017 avem anunţată vizita de evaluare externă a ARACIP-ului şi nu putem îndeplini indicatorii prevăzuţi în standardele de calitate, mai ales în ceea ce priveşte siguranţa elevilor.

Menţionăm că persoanele care au primit repartiţie pentru locuinţă trebuie să le evacuăm cu ajutorul organelor abilitate deoarece în căminul 2 este un focar de infecţii şi o irosire de apă şi curent. Începând cu data de 3.07.2017 vom sista furnizarea energiei electrice şi a apei pentru a evita producerea unor incidente nedorite”, a transmis directoarea Tatiana Hladiuc

Conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară a explicat că, pe lângă faptul că locatarii nu respectă locul în care se află, unii dintre ei au datorii foarte mari, ba chiar unii nu şi-au plătit niciodată chiriile şi cheltuielile de întreţinere.

„Aceşti oameni ar fi trebuit să plece de mult timp. Au primit deja repartiţie în altă parte, însă nu vor să părăsească locuinţele din cămin. Deranjează inclusiv elevii şi nu este normal ca cei care învaţă la colegiul nostru să trebuiască să aibă de-a face cu aceste persoane. Au datorii foarte mari. Unii nu au plătit niciodată chiria”, a declarat directoarea Tatiana Hladiuc.

Locatarii se plâng de faptul că nu au avut timp să se mute şi că în noile locuinţe, care sunt mai mici decât cele pe care le au în prezent, nu au condiţiile necesare, întrucât nu au fost finalizate lucrările la instalaţiile sanitare şi nu se pot muta împreună cu copiii, persoanele bolnave pe care le au în îngrijire într-un loc în care nu există duşuri şi toalete funcţionale. De asemenea, îi acuză pe angajaţii şcolii că, după plecarea unora dintre chiriaşi au distrus camerele scoţând uşile cu tot cu toc din perete, smulgând firele electrice şi demolând pereţii.

De cealaltă parte, angajaţii instituţiei spun că locatarii sunt cei care fac deranj, fac gălăgie până la ore târzii, dau petreceri la care consumă alcool şi aruncă gunoaie la întâmplare, ba chiar aruncă sacii plin cu deşeuri menajere pe geam în loc să îi ducă la buncăr. Chiriaşii spun că motivul pentru care nu vor să se mute în noile locuinţe este faptul că Primăria nu a terminat lucrările de reparaţii şi nu au condiţiile minime pentru a locui decent. De asemenea, aceştia au arătat că au făcut diferite investiţii în camerele pe care le-au primit, pentru a putea avea condiţii decente de trai, iar acum pierd banii investiţi şi merg într-un loc unde vor trebui să o ia de la capăt.

„Pur şi simplu ne-au călcat în picioare”

„Mi s-a părut o chestie abuzivă, din moment ce noi suntem cu copii cu vârste cuprinse între doi şi 15 ani, părinţi bătrâni, bolnavi. Cum poţi tu să ne forţezi mâna, să vii să ne opreşti apa şi curentul şi să ne laşi aşa? În celălalt cămin este o singură chiuvetă lângă toalete, cum poţi spăla acolo o farfurie? N-au pus duşuri, nimic. Pe căldurile astea cum poţi să nu faci un duş? Încă se văruieşte pe hol. N-am înţeles care era urgenţa să plecăm de aici. Ei au venit şi au furat tot ce se putea fura, lua. Ei nu aveau ce căuta aici unde erau familii, pentru că noi ne-am făcut singuri condiţii, n-a venit şcoala să ne pună. Pur şi simplu ne-au călcat în picioare. Au venit şi au luat tot ce-a fost, până şi ţevile de la apă din perete a vrut să le ia instalatorul şcolii. Au luat uşi, duşuri, băi, chiuvete, tot ce s-a putut lua”, a declarat Narcisa Olaru, unul dintre locatarii căminului 2 de la Industrial 3.

„S-au dat înştiinţările în ultimul moment. În câteva zile a trebuit să ne mutăm. Acolo totul este întrerupt. N-au curent, n-au apă, n-au nimic şi încet – încet fiecare îşi face. Nu avem timp efectiv să ne mutăm. Stăm şi aici ca în ghetou dar, de bine – de rău, un pic de apă şi un pic de curent tot mai aveam, dacă ni le opresc şi astea ce facem? Singura doleanţă a noastră este să ne mai lase un termen de 10-15 zile să ne putem muta în linişte”, a declarat Romeo Gulei, un alt locatar.

Căminul ar fi trebuit să fie predat încă de acum un an

Primarul Ion Lungu a explicat că Primăria municipiului Suceava nu are nicio obligaţie faţă de aceşti oameni şi că municipalitatea face un gest de omenie încercând să le asigure un acoperiş deasupra capului şi că până acum aceşti oameni au fost păsuiţi suficient. Căminul ar fi trebuit să fie predat încă de anul trecut, din luna iunie. Iniţial, primarul Ion Lungu a anunţat la finalul şedinţei de Consiliu Local din luna martie că îşi propune să predea căminul către universitate până la jumătatea lunii mai. De atunci însă, în ciuda eforturilor depuse de municipalitate, nu s-a reuşit predarea imobilului, termenele fiind amânate până la începutul lunii iunie.

Începând cu luna mai, Primăria a făcut demersurile necesare mutării celor 26 de familii care locuiau în cămin. Până în prezent, mutarea a reuşit doar pe jumătate. Din cele 18 familii pentru care au fost aprobate alte locuinţe sociale, doar 12 s-au mutat în camerele de la Colegiul Tehnic “Petru Muşat”. Celelalte şase familii ar fi trebuit să se mute în camerele de la etajul trei al fostului sediu al liceului particular, însă acolo lucrările sunt încă în desfăşurare, iar locatarii spun că nu se pot muta într-un loc unde nu există duşuri şi toalete. Ion Lungu a explicat că speră ca aceste reparaţii să fie făcute până săptămâna viitoare pentru ca oamenii de la căminul 2 să se mute în noua locaţie, iar acesta să poată fi predat către Universitate.

„Am avut o discuţie cu doamna directoare în care am rugat-o şi a rebranşat uitilităţile. Sigur că noi suntem într-o fază de reparaţii la o parte din locuinţele pe care le dăm. Din 26 de persoane care sunt la Liceul Alimentar, 18 au îndeplinit condiţiile să le dăm o nouă locuinţă. Am aprobat 18 locuinţe în Consiliul Local, s-au mutat 12 chiriaşi de la Liceul Alimentar la Liceul Industrial Nr. 2. Pentru alţi şase care sunt la etajul trei, încă se lucrează la instalaţiile de apă. Sperăm ca într-o zi sau două să fie terminate instalaţiile de apă, deşi este apă la chiuvetă, dar mai este de lucrat la duşuri şi am rugat să accelereze aceste reabilitări firma care face lucră­rile acolo. Sigur, s-au întârziat lucrurile.

I-am mai păsuit, să treacă Crăciunul, să treacă Paştele, dar trebuie să înţeleagă că nu este altă soluţie, trebuie să se mute. Primăria va grăbi şi va urgenta finalizarea lucrărilor. Sigur, sunt nişte locuinţe sociale modeste. Aceşti oameni n-au avut repartiţie de la Primărie. Facem un gest omenesc, creştinesc, dacă vreţi să le asigurăm un acoperiş deasupra capului. Mulţi dintre ei nu au avut, aşa cum am spus, repartiţie de la Primărie acolo. Au stat cum au stat. Mulţi dintre ei n-au avut domiciliu în municipiul Suceava. Am încercat să îi ajutăm, să le facem domiciliu, să le dăm posibilitatea să aibă un acoperiş deasupra capului.

Cei de la Universitate, ca să poată prinde fondurile pentru reparaţii, trebuie să aibă căminul, să poată face proiectul, să poa­tă avea baza să facă cheltuiala. Deci, aţi văzut şi poziţii publice ale domnului rector care mă acuză că nu i-am pus la dispoziţie acest cămin. Omeneşte i-am păsuit pe aceşti oameni, dar am ajuns într-o situaţia în care şcoala spune că are evaluare pe ARACIP şi sigur că nu mai poate să îi păsuiască nici şcoala. Sunt oameni pentru care îmi pare rău că au ajuns în situaţia asta. Legea spune că dacă ai avut o dată locuinţă nu mai poţi avea locuinţă de la Primărie. Sunt mulţi care vor locuinţă”, a arătat primarul Ion Lungu.

Cu toate că hotărârea de trecere în administrarea USV a acestei locaţii a fost adoptată de consilierii locali la finalul lunii martie a anului trecut, transferul propriu-zis nu s-a realizat încă. Rectorul USV, Valentin Popa, a avut o intervenţie în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din luna februarie în care a cerut printre altele şi darea efectivă în administrarea USV a căminului 2 de la Industrial 3. În acest moment, în cămin locuiesc mai multe familii care au situaţii financiare deosebite, dar pe care municipalitatea speră să le poată muta în fosta locaţie a liceului particluar, în aşa fel încât să poată preda căminul către Universitate, urmând ca aceasta din urmă să îl modernizeze pentru a-şi caza studenţii.

Alte ştiri pe această temă:

Evacuare cu bodyguarzi la un centru pentru săraci

VIDEO Evacuare cu securea. Cum face legea cu toporul un primar care conduce o comună încă din anii '90

Câte persoane pot supravieţui în adăposturile  de protecţie în cazul unui dezastru. Strategia locală se rezumă la ridicarea taberelor de sinistraţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite