Minerii de la Crucea, Suceava, sunt plătiţi ca să stea degeaba: „Ne-au cerut să ne luăm concediu medical“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Minerii de la Crucea, judeţul Suceava, au declanşat un nou protest. Oamenii spun că trăiesc într-un stres continuu, provocat de nesiguranţa locului de muncă. Salariaţii susţin că au fost îndemnaţi de conducerea filialei locale a Companiei Naţionale a Uraniului să îşi ia concendiu de odihnă sau concediu medical.

Minerii de la Crucea, judeţul Suceava, au declanşat o nouă acţiune de protest, care a început marţi, 15 iunie. Oamenii sunt extrem de nemulţumiţi pentru că nu mai au siguranţa locului de muncă. 

Spun că după greva din luna martie, când s-au blocat în subteran, şi-au primit restanţele salariale, numai că nu şi norma de hrană. Chiar şi aşa, atunci s-au întors la muncă, dar bucuria s-a stins într-un timp foarte scurt. 

Unii dintre mineri spun că au fost sfătuiţi de conducerea minei să stea acasă, în concediu medical sau de odihnă. În ultimele două luni, ortacii ar fi lucrat în subteran cel mult două săptămâni.

 „Noi vrem să-i muncim. Nu mai avem nici zile de concendiu medical, nici de odihnă. Nu ne mai dau medicii concedii medicale”, a declarat unul dintre protestatari. 

Oamenii spun că directorul filalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) îi tratează cu aroganţă şi i-ar fi trimis să muncească la sparanghel, în Germania. 

Din acest motiv protestarii îi cer demisia.

Oamenii au protestat marţi, 15 iunie, pe un drum din zona minei, pentru că accesul în subteran este blocat cu gratii. Miercuri, 16 iunie, au vrut să îşi spună nemulţumirile şi în curtea sediului sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului, dar nu a fost posibil, pentru că la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care le-au îngrădit accesul.

Pe de altă parte, minerii susţin că, în luna martie, au fost informaţi de reprezentanţii Ministerului Energiei că mina se va închide, dar au primit asigurări că nu vor rămâne fără locuri de muncă. 

Potrivit strategiei stabilite atunci, conducerea CNU voia să înfiinţeze o nouă firmă care să-i angajeze pe mineri pentru a face ecologizarea zonei, după închiderea minei. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, iar angajaţii presaţi de grija zilei de mâine şi-au pierdut răbdarea.

Joi, 17 iunie, o delegaţie formată din nouă mineri se va duce în Capitală pentru a tranşa problemele. Între altele, nemulţumiţii solicită modificarea proiectului Ordonanţei de Urgenţă 69 din 2019 pe linia măsurilor de protecţie socială pentru minerii care vor fi disponibilizaţi, inclusiv prelungirea perioadei în care se acordă aceste compensaţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Mama urşilor din România” îi cere primarului din Timişoara să nu pedepsească porumbeii

Ursuleţul găsit rănit în Piatra Craiului şi-a revenit. El şi fratele său sunt îngrijiţi la Orfelinatul de Urşi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite