Suceava

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii, după vizita la Suceava: „Sunteţi cel mai mare focar din ţară. Am văzut foarte multe persoane la stradă“

27
2 Apr 2020 18:12:50
Autor: Oana Şlemco
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, în Suceava. FOTO: Oana Şlemco
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, în Suceava. FOTO: Oana Şlemco

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a venit joi, 2 aprilie, în municipiul Suceava pentru a verifica situaţia gravă în care se află spitalul judeţean. Între altele, a spus că Ministerul Sănătăţii a transmis la Suceava tot ce trebuia pentru protecţia personalului medical şi tratarea pacienţilor, începând cu data de 21 martie.

Nelu Tătaru a explicat că în perioada următoare vor veni la Spitalul Judeţean Suceava cadre medicale din alte judeţe pentru a oferi spijin.

„Avem un management medical şi militar cu medici de la spitalele militare. Aici va rămâne şi secretarul de stat Oprea, fost şef al Direcţiei Medicale a Armatei. Va rămâne pentru a reface managementul spitalului şi cu cadre acele secţii.

Va urma o reaşezare a tuturor persoanelor care lucrează în Spitalul Judeţean pentru a se vedea în ce stadiu se află. În acest moment, nu ştie nicio secţie, câţi sunt bolnavi, câţi sunt în izolare la domiciliu. Înţelegem, este o frică este o fobie, dar trebuie să ştim cu cine lucrăm. Va veni personal de la Iaşi. În 4-5 zile va veni şefa clinicii ATI, doamna doctor Grigoraş, care va pune bazele reînceperii activităţii în Reanimare, va veni un medic epidemiolog de la DSP Neamţ şi încep să apară rezidenţi în ultimul an şi medici primari de diferite specialităţi în judeţul Suceava”, a declarat Nelu Tătaru.

El a arătat că-n perioada următoare va fi evaluată starea de sănătate a medicilor de la Spitalul Suceacva, care se află în carantină sau izolare.

”Managementul spitalului va chema, programa aceşti medici, ca să nu se facă greşelile din trecut, pentru a le evalua starea de sănătate şi cea a locului de muncă. Sperăm ca aceşti colegi să se întoarcă la locurile de muncă pentru că nu s-a terminat o perioadă de urcuş a pandemiei”, a arătat ministrul.

Pe de altă parte, oficialul a subliniat că în ciuda faptului să Suceava este focarul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire din ţară, pe străzi sunt în continuare foarte mulţi oameni.

„Sunteţi cel mai mare focar aici în Suceava, trebuie avut grijă, pentru că nu contează numai partea medicală, ci şi partea umană din municipiul Suceava. Când am intrat în Suceava am văzut foarte multe persoane la stradă”, a precizat Nelu Tătaru. Asta în condiţiile în care municipiul Suceava a fost izolat prin Ordin Militar.

Despre echipa managerială care a demisionat după o săptămână de la numire, Nelu Tătaru a spus că n-a putut să pună la dispoziţia militarilor, care au preluat conducerea spitalului, informaţii despre numărul de paturi din Reanimare sau „o previziune despre ce ar trebui să facă în continuare”.

Nelu Tătaru a mai spus că Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţia spitalului de la Suceava tot ce a avut nevoie pentru a gestiona criza provocată de numărul mare al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

 

”Astăzi, la prima întâlnire a noii echipe cu vechea echipă managerială, n-au putut să facă un schimb de necesar pentru următoarea perioadă. (...) De pe data de 21 i-am trimis prin Unifarm tot ce-i trebuia. Până în acest moment i-am trimis 20.000 de măşti, 5.000 de combinezoane. Ieri a cerut, astăzi a venit 3.000 de comprimate de Plaqenil, (n.r. Medicament pentru tratarea infecţiei cu COVID 19), omul a considerat că trebuie să facă acest pas (n.r. Fostul director Florin Filip), noi am venit cu o echipă nouă care să facă o ordine şi o rigoare”, a explicat sursa citată.

 Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Florin Filip, şi directorul medical Doina Ganea Motan au demisionat, miercuri, în condiţiile în care 200 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus.

Conducerea spitalului a fost preluată de o echipă de medici militari.

În timp ce ministrul Sănătăţii spune că a asigurat toate cele necesare Spitalului Jdueţean Suceava pentru a gestiona criza cu care se confrntă, pacienţii se plâng că nu primesc medicaţia de care au nevoie, că nu sunt suficiente asistente şi infirmeiere pe secţii, iar personalul medical se plânge că n-are echipamente de protecţie. Salariaţii spun că sunt puţini la serviciu şi au nevoie de ajutor pentru că nu fac faţă solicitărilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Mesterul Ardelean
2.04.2020, 19:14:03

"Salariaţii spun că sunt puţini la serviciu şi au nevoie de ajutor pentru că nu fac faţă solicitărilor." Ultima fraza scoate in evidenta o realitate dureroasa si care exista de multa vreme: era mult prea putin personal la nivelul asistentelor si asistentilor iar acum deficitul va face diferenta dintre viata si moarte!

borris borris
2.04.2020, 19:21:45

Dar ce se mai aude despre insecta care pana mai ieri era in fruntea CJ Suceava? Fluturas, nu mai ai aripioare? Ori si-a inscenat o infectare cu COVID si a intins-o prin tarile calde, pe unde si-a dosit agoniseala? Zilnic urmaresc necrologurile, dar nici o veste despre Ministrul Gripa Aviara...

+6 (6 voturi)
adela popescu
2.04.2020, 19:29:20

Dacă i-ați fi plasat in carantina pe toți cei care au intrat in țara nu s-ar fi ajuns in aceasta situație.Dar noi le-am luat declarații pe proprie răspundere ca , deh, venim din Papua Noua Guinee si nu din Italia.Simplu și comod pentru autorități, nu? Acum dați sfaturi și aveți idei.Trebuia sa le aveți la momentul oportun.Incep sa o regret pe Viorica, măcar nu ar fi lăsat sa între in țara fără carantina toată țiganiada diasporeza. Dacă ar fi știut ca ii așteaptă carantina la intrarea in țara cel puțin jumătate se răzgândeau, ca ei nu au revenit sa stea in izolare.

+1 (7 voturi)
Depeter
2.04.2020, 19:32:09

Decat decat ore de religie mai bine se faceau ore de higena. Ciuma Rosie era cu Arsenie Popa. Oricum cand vom scapa de asta poate vom fi mai seriosi! Sa nu fi capabil sa te protejezi, sa te vaiti ca nu ai mijloace... ca medic... E rusinos! Ca un zugrav care varsa vopseaua pe costumul de ginere, ca un sudor fara masca...

+2 (8 voturi)
Stefan din Nord
2.04.2020, 19:50:32

Ciuma rosie a dat banii spitalului pe fantana muzicala oriciuma galbena a lui Flutur si Rimbu ? Cate masti si combinezoane se puteau achizitiona cu 60000 de euro ?https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/fantana-arteziana-muzicala-de-60-000-de-euro-la-spitalul-judetean-suceava-managerii-spun-ca-are-scop-terapeutic-1188054

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările