Suceava

articolul anterior articolul urmator

Miracolul de Crăciun petrecut în Primul Război Mondial: „Roia cu oameni şi ofiţeri ai ambelor părţi dându-şi mâna“

11
25 Dec 2017 04:04:06
Autor: Dănuţ Zuzeac
Soldaţii au petrecut împreună Crăciunul din 1914. FOTO www.wikipedia.org
Soldaţii au petrecut împreună Crăciunul din 1914. FOTO www.wikipedia.org

La data de 28 iulie 1914 a început Primul Război Mondial. După câteva luni în care au avut loc bătălii sângeroase, în decembrie 1914, cele două armaate beligerante de pe frontul de vest au luat decizia de a înceta focul şi a sărbători Crăciuniul. Circa 100.000 de militari francezi, britanici şi nemţi au petrecut împreună.

„Apoi, am plasat chiar mai multe lumânări decât înainte de-a lungul tranşeului nostru de un kilometru, precum şi pomi de Crăciun. Britanicii şi-au exprimat bucuria lor prin aplauze. Ca majoritatea oamenilor, mi-am petrecut toată noaptea treaz. A fost o minunată, dar oarecum rece noapte”, arăta locotenentul german Kurt Zemisch.

În presa vremii s-a menţionat faptul că militarii s-au înţeles rapid pentru a respecta aceasta importantă sărbătoare creştină. Pe lângă faptul că au oprit focul, soldaţii din ambele tabere s-au deplasat în zona neutră unde s-au felicitat. În plus, ei şi-au făcut şi cadouri constând în alimente, băuturi alcoolice şi ţigări. Astfel de întâlniri au avut loc şi pe frontul de est între austrieci şi ruşi.

„Cred că am văzut una din cele mai extraordinare privelişti ce i-a fost dată unui om să vadă. Urma să deschidem focul asupra lor, când am văzut că nu aveau puşti, aşa că unul din oamenii noştri a ieşit să îi întâmpine şi în cam două minute pământul dintre cele două linii de tranşee roia cu oameni şi ofiţeri ai ambelor părţi, dând mâna şi urându-şi reciproc un Crăciun fericit”, a povestit şi sublocotenentul britanic Dougan Chater.

Soldaţii au cântat împreună şi au băut în jurul focului. Aceştia au jucat şi mai multe partide de fotbal.  Superiorii lor s-au împotrivit acestor manifestări pentru că se temeau ca pe viitor să nu afecteze activitatea pe front a subordonaţilor. Militarii au încercat să repete această pace temporară de Paşti 1915, iar de Crăciunul din 1915 ele s-au repetat dar la o scară mult mai mică. În anul 1916, de Crăciun nu a mai avut loc nici un fel de fraternizare.

            Soldaţii germani au jucat fotbal cu cei englezi şi francezi. FOTO www.independent.co.uk

„Ce privelişte, grupuri de germani şi britanici de-a lungul întregii lungimi a frontului. Din întuneric puteam auzi râsete sau vedea chibrituri aprinse, un german aprinzând ţigara unui scoţian şi invers, făcând schimb cu ele sau cu alte suveniruri. Acolo unde nu puteau vorbi limba, se făceau înţeleşi prin semne şi toată lumea s-ar fi părut că se împaca bine", transmitea caporalul John Ferguson, într-o scrisoare trimisă familiei.

Armistiţiul de Crăciun a durat până în jurul Anului Nou. La aceste evenimente au luat parte nu doar soldaţi ci şi ofiţeri. Deşi superiorii le dădeau ordine să reia atacurile, ele erau ignorate de către militari.

„Un lucru cu totul deosebit s-a întâmplat. Unii germani au ieşit cu mâinile ridicate şi au început să-şi ia unii dintre răniţii lor, aşa că am ieşit şi noi imediat din tranşeele noastre şi am început de asemenea să ne aducem şi răniţii noştri. Germanii apoi ne-au făcut semn şi o parte din noi ne-am îndreptat spre ei şi am vorbit cu ei, ne-au ajutat să ne îngropăm morţii. Acest lucru a durat toată dimineaţa şi am vorbit cu mai mulţi dintre aceştia şi trebuie să spun că păreau oameni formidabili”, povestea şi locotenentul Geoffrey Heinekey.

Armistiţiul a încetat înainte de Anul Nou, când căpitanul James Dunn a tras trei focuri de armă în aer, iar germanii au răspuns cu două focuri. Mulţi soldaţi au fost atunci ameninţaţi că vor fi executaţi, deoarece refuzau să se întoarcă pe front. În cele din urmă, luptele au fost reluate între cele două părţi, luând sfârşit totul în 1918.

Alte ştiri pe această temă:

Cum au fost umiliţi şi jefuiţi românii în Primul Război Mondial. Turcii şi bulgarii violau femei, nemţii şi ungurii furau tot

Ce a fost Bătălia Crăciunului. Mii de eroi trimişi la moarte pentru o victorie care avea să vină mai târziu

Misterul dispariţiei comorilor de război naziste. Aur, bijuterii, opere de artă şi valută sunt de negăsit şi în zilele noastre

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

IonIon Codreanu
25.12.2017, 09:07:17

Oamenii au înțeles pentru scurt timp (din păcate) cât de absurd este să se omoare între ei pentru ca un număr mic de indivizi numiți ”conducători” să facă avere! Omul simplu avea numai de pierdut: bunuri, sănătate, viață...

+8 (8 voturi)
marius cristian
25.12.2017, 12:45:14

un film excelent care descrie respectiva fraternizare crestina pe front este JOYEUX NOEL din 2005 cu Diane Kruger si Benno Furmann in rolurile principale.

+3 (5 voturi)
florinakis
25.12.2017, 19:56:25

e limpede ca nu luptau pentru ceva al lor sau pentru ei ...

+1 (1 vot)
Robert Rusu
25.12.2017, 22:18:10

Ba se luptau mai Florine. De exemplu intelectualii romani in primul razboi mondial s-au luptat pentru Unirea Principatelor Romane un obiectiv atins iar de asemeni soldatii de rand, tarani romani s-au luptat pentru ca Regele le-a promis in caz de victorie in razboi improprietarirea cu pamant ceea ce de asemeni s-a intamplat.

+2 (2 voturi)
Marcel Cristea
25.12.2017, 21:07:53

The complex nature of humanity and our animal nature..

Vezi toate comentariile (11)