Suceava

articolul anterior articolul urmator

Moartea marelui scriitor Ion Creangă: „Se prăbuşi deodată, lovit de atac de epilepsie şi de apoplexie laolaltă“

1
11 Aug 2018 04:20:35
Autor: Dănuţ Zuzeac
Scriitorul Ion Creangă. FOTO www.wikipedia.org
Scriitorul Ion Creangă. FOTO www.wikipedia.org

Ion Creangă a murit la data de 31 decembrie 1889, într-o tutungerie din Iaşi, din cauza unei crize de epilepsie. Marele scriitor român a fost înmormântat două zile mai târziu în cimitirul Eternitatea din Iaşi.

Ion Creangă (1837 – 1889) s-a născut la Humuleşti, în judeţul Neamţ, într-o familie modestă cu opt copii. Acesta avea să devină unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români datorită poveştilor sale. Lucrara lui căpătâi este opera autobiografică „Amintiri din copilărie”. Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române.

Tânărul Creangă îşi începe studiile în satul natal, însă cum mama sa dorea să-l facă preot a ajuns la Şcoala catihetică din Fălticeni, după un periplu pe la Broşteni şi Târgu Neamţ. După ce şcoala din Fălticeni a fost desfiinţată, Ion Creangă ajunge la Seminarul teologic de la Socola, judeţul Iaşi.

Scriitorul a fost învăţător la o şcoală din Iaşi, iar timp de 12 ani de zile a îndeplinit funcţia de dascăl şi diacon la mai multe biserici de pe râul Bahlui. În toamna anului 1872, Creangă a fost exlus din rândurile clerului deoarece a divorţat şi a tras cu puşca după ciorile aflate pe o biserică din Iaşi.

În anul 1875, Creangă se împrieteneşte cu Mihai Eminescu, marele poet convingându-l să aşterne pe foaie toate poveştile sale. Astfel, între 1875 şi 1883, scriitorul avea să-şi scrie cele mai importante opere ale sale.

Ion Creangă a moştenit de la mama sa epilepsia, o boală ce l-a făcut să sufere mult între 1883 şi 1889. Marele scriitor a fost extrem de afectat de moartea bunului său prieten, Mihai Eminescu, decedând la doar jumătate de an distanţă de la trecerea în nefiinţă a poetului.

Moartea lui Creangă a survenit la data de 31 decembrie 1889. El a mers la o tutungerie din Iaşi, unde se afla şi fratele său, Zahei. Acolo, scriitorul a făcut o criză de epilepsie şi un atac de apoplexie, căzând la pământ, fără ca cineva să-l mai poată ajuta în vreun fel. Scena morţii lui Ion Creangă este descrisă de George Călinescu în volumul „Viaţa şi opera lui Ion Creangă”.

 „Vremea era urâtă, a ploaie şi zăpada îngreuia mersul. Povestitorul intră pe la vremea prânzului (aşa cel puţin pare mai probabil) în tutungeria lui din strada Goliei 51, unde se afla frate-său Zahei. Era o prăvălie întunecoasă şi urâtă, cu o mică odăiţă în fund dând spre o curte murdară. Aci Creangă se prăbuşi deodată, lovit de atac de epilepsie şi de apoplexie laolaltă, ori numai de cea din urmă. Se pare (amintirea contemporanilor e ceţoasă) că trupul fu dus de frate la bojdeucă. Unii şi-aduc aminte că au ridicat mortul din Ţicău, altul îl văzu la biserică, probabil a cimitirului. Avea două lumânări la cap şi lumea îl privea. Faţa îi era rumenă şi gura întredeschisă ca pentru vorbire. Numai flăcările pâlpâitoare ale făcliilor dădeau ochilor scufundaţi luciul ceros al morţii”, aşa a povestit George Călinescu episodul morţii unuia dintre cei mai iubiţi scriitori români.

Ion Creangă a fost înmormântat la data de 2 ianuarie 1890, la cimitirul Eternitatea din Iaşi, fiind condus pe ultimul drum de familie, prieteni, învăţători, elevi şi studenţi.   

Alte ştiri pe această temă:

Casa din Sighetu Marmaţiei a scriitorului de origine română Elie Wiesel a fost mâzgălită cu mesaje antisemite

O povestire scrisă de Hemingway în 1956 va fi publicată pentru prima dată. „Când visez la o viaţă de după moarte în rai, acţiunea are mereu loc la hotel Ritz”

Mesajul pentru România, de Centenar, al scriitorului Francis Berthelot, nepotul generalului Henri Mathias Berthelot


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vasile Naftuli
11.08.2018, 15:33:10

Creangă a fost evreu.

-1 (1 vot)
Modifică Setările