Suceava

articolul anterior articolul urmator

Monica Totoiu susţine că înlocuirea alocaţiilor pentru copii cu vouchere este „praf în ochi“

1
21 Feb 2020 13:53:58
Autor: Oana Şlemco
Monica Tatoiu, după lansarea cărţii "Anotimpurile minciunii". FOTO: Oana Şlemco
Monica Tatoiu, după lansarea cărţii "Anotimpurile minciunii". FOTO: Oana Şlemco

Monica Tatoiu a declarat vineri, 21 februarie, la Radio Top Suceava, că discuţiile pe tema înlocuirii alocaţiilor pentru copii cu vouchere sunt „praf în ochi”.

Monica Tatoiu a fost invitata jurnalistului Sorin Avram la emisiunea „Puls Matinal” de la Radio Top Suceava, vineri, 21 februarie. Între altele, ea a spus că Ministerul Muncii nu poate să le dea copiilor vouchere în loc de alocaţii şi că discuţiile purtate pe această temă sunt, de fapt, „praf în ochi”.

Monica Tatoriu a amintit că în anul 2005 s-a judecat cu statul român pentru că fiul ei nu primea alocaţia de 15 lei/lună pe motiv că era elevul unei şcoli private. Ea a câştigat procesul. „Este inadmisibil cum politicienii se fac că uită. În 2005, după patru ani de zile am ajuns la Curtea Constituţională, Tatoiu contra Statului Român. În Constituţie scrie: copiii până la 18 ani au dreptul la alocaţii. Au spus (n.r. - magistraţii) că am dreptate”, a declarat Tatoriu.

 ”În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul excepţiei susţine, în esenţă, că textele criticate contravin dispoziţiilor art. 16 alin. (1), art. 32 alin. (1) şi ale art. 49 alin. (1) şi (2) din Constituţie. În argumentarea criticii sale acesta arată că art. 49 alin. (2) din Constituţie garantează copiilor dreptul la alocaţie, indiferent de înscrierea lor într-o formă de învăţământ. Textele de lege criticate contravin acestor prevederi constituţionale, deoarece exclud de la plata alocaţiei de stat copiii care nu urmează o formă de învăţământ obligatoriu. În speţă, minorul Victor Alexandru Tatoiu urmează cursurile şcolii "The American International School of Bucharest", iar la solicitarea adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a i se recunoaşte dreptul la plata alocaţiei de stat pentru copii, această autoritate i-a comunicat că minorul Victor Alexandru Tatoiu nu beneficiază de aceasta, întrucât unitatea şcolară ale cărei cursuri le frecventează nu este inclusă în evidenţa Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar. Prevederile de lege criticate contravin şi art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât, potrivit acestora, numai o anumită categorie de copii beneficiază de plata alocaţiei de stat pentru copii. Dispoziţiile legale criticate contravin şi art. 32 alin. (1) din Constituţie privind dreptul la învăţătură, prin condiţionarea recunoaşterii dreptului copiilor la plata alocaţiei de stat de urmarea unei forme de învăţământ general obligatoriu”, se arată în motivarea deciziei judecătoreşti.

Monica Tatoriu a spus că, dacă acum Guvernul doreşte să introducă vouchere, nu are decât să facă alocaţii de un leu, iar restul banilor să-i pună pe vouchere. „Alocaţia este punct. Faci alocaţia un leu dacă sunt probleme şi dai vouchere, dar nu sub formă de alocaţie”, a arătat sursa citată.

Guvernul Orban lua în calcul să înlocuiască sistemul actual de acordare a alocaţiilor pentru copii cu vouchere, care să fie folosite în mod limitat, de exemplu pentru educaţia sau sănătatea copiilor. Economiştii susţin că este o măsură bună, prin care banii vor ajunge doar la copii.

Intenţia de înlocuire a alocaţiei cu vouchere a fost anunţată de deputatul PNL Florin Roman şi a fost confirmată de Ludovic Orban.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ghe Stoian
21.02.2020, 15:05:01

Tovarasa M.Totoiu, este, dupa cum se vede, o nulitate politica !

+1 (1 vot)