Suceava

articolul anterior articolul urmator

Motivul halucinant pentru care romii suceveni au minţit la vamă că se întorc din Germania: „Au confundat carantina cu închisoarea“

48
25 Feb 2020 14:05:16
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Inspectorul şcolar pentru romi, Lucian Dimitriu, a fost luni, 24 februarie, în satul Mironu, din comuna Valea Moldovei a judeţului Suceava, pentru a verifica dacă se confirmă declaraţiile primarului din localitate care a spus că 300 de romi s-au întors acasă din Italia şi au minţit la vamă că vin din Germania.

Lucian Dimitriu a declarat pentru „Adevărul” că a numărat persoanele care s-au întors acasă, în Mironu, în ultimele zile, şi n-ar fi 300, ci aproximativ 40. Este vorba despre săteni aflaţi la muncă în Italia, mai exact în zonele afectate de coronavirus şi, de teama îmbolnăvirii, s-au urcat în maşinile personale şi în microbuze şi s-au întors în ţară. Numai că, la vamă, când au fost întrebaţi de unde vin, ei au minţit spunând că se întorc din Germania.

Întrebat de ce n-au recunoscut romii la vamă că se întorc din Italia, inspectorul şcolar din Inspectoratul Şcolar Suceava a spus: „Au minţit pentru că asemuiesc perioada de carantină cu închisoarea. Este o frică a lor că vor fi închişi. Am informaţii că mai sunt persoane pe drum. Se întorc din Italia, iar la graniţă vor minţi. Vor spune că vin dintr-o altă ţară, una neafectată de coronavirus”.

Lucian Dimitru a spus că situaţia este cu atât mai gravă cu cât în comunitate nu s-a luat nicio măsură de prevenire a îmbolnăvirilor. Într-o singură casă locuiesc şi 15 persoane. În plus, unii sunt căsătoriţi cu persoane din comune învecinate.

Marţi, 25 februarie, prefectul Alexandru Moldovan a semnat un ordin pentru desemnarea unei comisii formate din specialişti de la Prefectură şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava care să se deplaseze la Mironu pentru a vedea care este realitatea de la faţa locului.

Un aspect este cert: în Valea Moldovei există o stare de panică în rândul populaţiei, dar şi de furie. Localnicii care înţeleg importanţa măsurilor de izolare pentru prevenirea îmbolnăvirilor sunt indignaţi pentru că, în loc să se supună regulilor, în noaptea de luni spre marţi, romii întorşi de la muncă din Italia au scos grătarele în faţa caselor şi au făcut petrecere.

Alerta s-a dat după ce primarul de la Valea Moldovei, Constantin Moroşan, a informat Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu privire la faptul că în ultimele două zile au revenit acasă, din Italia, mai exact din regiunea Bergamo, aproximativ 300 de persoane, de teama coronavirusului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Basarab Peruca
25.02.2020, 14:26:32

Asta este vrajeala, nu au confundat nimic. Jurnalistii adevarul sunt mai naivi decat vesticii se pare.

+9 (17 voturi)
Matei Basarab
25.02.2020, 14:32:21

Sigur locul alora este la puscarie. Ca doar nu si-au lasat munca la Bugatti sa vina in Romania.

+14 (14 voturi)
Walk Marin
25.02.2020, 14:26:47

Comentariu considerat abuziv.

Costica Sandu
25.02.2020, 14:31:13

Ce treaba are un inspector scolar sa constate aceste lucruri??? Romii sunt inscrisi in scolile din Romania?? Nu este oare de competenta DSP si a altor institutii?

+7 (7 voturi)
Cody F. Rocco
25.02.2020, 14:38:54

unde-au fost aia? la MUNCA? cel mai tare banc de luna asta!

+12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (48)