Niciun vinovat pentru bătrânii măcelăriţi în propria casă acum 11 ani. „Mama avea părul smuls din cap cu tot cu scalp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul crimei FOTO Dănuţ Zuzeac
Locul crimei FOTO Dănuţ Zuzeac

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unei crime care s-a petrecut în urmă cu 11 ani, în localitatea suceveană Milişăuţi. Doi soţi de 70 de ani au fost ucişi în timpul unui jaf, iar criminalii nu au fost găsiţi nici până în ziua de azi.

În dimineaţa zilei de 20 mai 2005, soţii Gheorghe şi Elena Hreniuc, ambii în vârstă de 70 de ani, au fost găsiţi decedaţi în propria lor casă de către o nepoată. Copila nu va uita toată viaţa ce a văzut pe holul în care şi-a găsit bunicii morţi, cu capetele sfărâmate şi pereţii plini de sânge.

Ambii bătrâni au fost ucişi cu cruzime, anchetatorii stabilind că ucigaşii au folosit picioarele de la mai multe scaune pentru a-şi lovi victimele peste cap şi corp până când şi-au dat ultima suflare. Motivul crimei a fost jaful, poliţiştii deplasaţi la faţa locului găsind bunurile din casă răvăşite. Aceştia au ridicat mai multe amprente şi au audiat sute de persoane, însă nici până în ziua de astăzi nu au fost descoperiţi cei care au curmat cu atâta cruzime viaţa celor doi pensionari.

Ipotezele anchetatorilor

La vremea respectivă, locuitorii din Milişăuţi au fost îngroziţi de teribila crimă, spunând că aşa ceva nu s-a întâmplat la ei în comunitate nici în timpul războiului.

Anchetatorii au stabilit că soţii Hreniuc ar fi fost omorâţi cu o seară înainte, deoarece televizorul din casă era pornit în dimineaţa zilei în care nepoata lor i-a găsit decedaţi. În primă fază s-au luat în calcul două ipoteze: cea a jafului şi cea a răzbunării, deoarece bătrânii ar fi fost martori în nişte procese care vizau mai multe suprafeţe de teren de pe raza localităţii Milişăuţi.

Bătrâni omorâţi Milişăuţi. FOTO Arhivă personală

Cele două victime, iar în centru - fiica lor FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

În picioare a rămas prima ipoteză deoarece din locuinţa familiei Hreniuc au dispărut mai multe bunuri şi o sumă de bani, aproximativ 500 de lei. Criminalii nu au zăbovit prea mult în casa septuagenarilor, deoarece poliţiştii au descoperit în imobilul în care s-a produs crima suma de 8.000 de lei, bani ce nu au fost găsiţi de către asasini.

„Mama avea părul smuls“

Trandafira Moscalu este fiica soţilor Hreniuc. Femeia locuieşte la câţiva metri distanţă de casa în care părinţii ei au fost masacraţi. Una dintre fetele femeii a fost cea care a descoperit oribila crimă. Anul 2005 a fost unul foarte dificil pentru Trandafira Moscalu, după ce la începutul anului îşi pierduse şi soţul.

„Pe 20 ianuarie 2005 a murit soţul meu şi exact după patru luni de zile, pe 20 mai, au fost omorâţi părinţii mei. Fata mea i-a găsit în casă, era ceva de groază, nici în filme nu se poate vedea aşa ceva. Eram aşa de speriată încât nu am lăsat televiziunile să filmeze deoarece credeam că vor veni să mă omoare şi pe mine. Mama avea părul smuls din cap cu tot cu scalp şi nu aveai loc să pui un deget pe corpul ei, era lovită peste tot“, a povestit Trandafira Moscalu.

Trandafira Moscalu. FOTO Dănuţ Zuzeac

                               Trandafira Moscalu, fiica soţilor Hreniuc. FOTO Dănuţ Zuzeac

Femeia a spus că în primii doi ani după comiterea crimei poliţiştii au făcut cercetări în acest caz, însă ulterior i-au lăsat impresia că s-au lăsat bătuţi, nereuşind să-i prindă pe autori, deşi au existat mai multe persoane suspectate.

„Nişte ţigani din Arbore au fost bănuiţi că i-au omorât pe părinţii mei. Au ajuns ei la închisoare, dar pentru alte infracţiuni. Doi ani la rând poliţiştii au venit încontinuu pe la mine şi ţineam legătura cu ei, dar după aceea, uşor-uşor, parcă au uitat de dosar“, a mai arătat Trandafira Moscalu.

Fiica soţilor Hreniuc a mai spus că poliţiştii au adus la faţa locului mai mulţi suspecţi bănuiţi de comiterea crimei, au făcut reconstituire, însă până în prezent nimeni nu a fost pus sub acuzare. Femeia încă mai speră ca asasinii să fie prinşi, pentru a afla de ce părinţii ei au fost măcelăriţi fără milă.

„Parcă ar fi murit natural“

Constanţa Hreniuc este cumnata celor doi bătrâni omorâţi în 2005 şi totodată şi vecina lor, locuind la casa alăturată. În seara crimei, femeia nu a văzut şi nu a auzit nimic, deoarece afară ploua şi vântul bătea cu putere.

Constanţa Hreniuc. FOTO Dănuţ Zuzeac

                         Constanţa Hreniuc, cumnata bătrânilor omorâţi. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Dimineaţa aveam să aflu de la o nepoată că cumnaţii mei sunt plini de sânge. Nu am bănuit nici o clipă că sunt morţi, însă când am intrat în curte, uşa de la bucătărie era deschisă, iar holul camerei era roşu de sânge. Am intrat numai pe prag, iar ei amândoi erau puşi la un metru distanţă unul de celălalt. Am ieşit în drum şi a ţipat după ajutor“, a declarat Constanţa Hreniuc, cumnata bătrânilor omorâţi în 2005.

Femeia a explicat că poliţia a ajuns la locul crimei în scurt timp, au făcut poze, măsurători, au luat declaraţii de la mai multe persoane, însă fără ca autorii oribilului asasinat să fie prinşi vreodată.

„Se vorbea că ar fi nişte suspecţi de la Arbore. După un an sau doi, poliţiştii s-au întors la faţa locului, dar de atunci nu am mai auzit nimic, de parcă ar fi murit natural. Am 70 de ani şi aşa ceva nu s-a întâmplat şi sper să nu se mai întâmple niciodată la noi în localitate“, a mai declarat cumnata soţilor Hreniuc.

Ce spun poliţiştii

Comisarul Andrei Ciuhan de la Serviciul Investigaţii Criminal al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a explicat pentru ziarul „Adevărul“ cum s-a desfăşurat ancheta în cazul dublei crime de la Milişăuţi, explicând şi de ce criminalii nu au putut fi prinşi până în prezent.

Adrian Ciuhan. FOTO Dănuţ Zuzeac

                  Comisarul Adrian Ciuhan, criminalist al IPJ Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Am avut peste 90 de suspecţi şi peste 1.000 de persoane verificate. Cercetările făcute în acest dosar nu au fost abandonate niciodată. Chiar anul trecut am audiat două persoane despre care am obţinut informaţii că ar fi implicate în comiterea crimei, însă fără a le putea incrimina“, a precizat comisarul Andrei Ciuhan.

Acesta a arătat că mai mulţi zilieri care lucrau în Milişăuţi la vremea respectivă au fost suspectaţi de comiterea faptei, însă nu au putut fi puşi sub acuzare. Comisarul Andrei Ciuhan a mai explicat că, din cauză că au lipsit probele ştiinţifice, persoanele bănuite de comiterea crimei de la Milişăuţi nu au putut fi băgate după gratii. El a spus că poliţiştii au reuşit chiar să obţină declaraţii de la doi indivizi din comuna Arbore prin care aceştia recunoşteau faptele comise, însă din lipsă de probe nimeni nu a putut să-i pună sub acuzare.

Ofiţerul criminalist a precizat că mai multe probe ridicate de la locul crimei au fost afectate de sângele victimelor, iar amprentele prelevate şi trimise la Bucureşti nu i-au putut ajuta cu nimic. „Chiar dacă omorul s-ar fi săvârşit în prezent, nu ar fi fost nici o diferenţă în modul în care s-a derulat ancheta. Nu lipsa tehnologiei a făcut ca autorii crimei să nu fie prinşi“, a mai spus comisarul Andrei Ciuhan. Poliţistul sucevean adăugat că cercetările din dosar vor fi continuate. El nu şi-a pierdut încrederea că asasinii ar putea scăpa nepedepsiţi, dând ca exemplu o crimă descoperită în anul 2012 în comuna suceveană Frumosu, la 13 ani distanţă de la săvârşirea ei. Criminalii au fost prinşi, iar în prezent sunt după gratii.

Alte ştiri pe această temă:

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite