Noul director al Spitalului Suceava: „Suntem pregătiţi pentru ce va urma. Sperăm că nu va fi mai greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Suceava FOTO: Adevărul
Spitalul Judeţean Suceava FOTO: Adevărul

Noul manager al Spitalului Judeţean Suceava, doctorul Florin Filip, susţine că unitatea medicală nu duce lipsă de alimente sau apă pentru pacienţi, însă are nevoie de echipamente medicale de protecţie a personalului medical: măşti, combinezoane, mănuşi.

Managerul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Florin Filip a acceptat să răspundă la câteva întrebări pentru „Adevărul”. El respinge acuzaţiile apărute în spaţiul public cum că pacienţii şi personalul medical n-ar avea mâncare şi apă. Medicul a explicat că bucătăria unităţii medicale funcţionează şi, în plus, restaurantele din Suceava donează meniuri. Medicul a spus că Unitatea de Primiri Urgenţă funcţionază începând vineri, 27 martie.

Adevărul: De ce se plâng angajaţii şi pacienţii spitalului că nu primesc mâncare? 

Dr. Filip: Se fac eforturi deosebite pentru a asigura de la bucătăria spitalului mesele corespuzătoare, suficiente din punct de vedere cantitativ şi calitatativ. În această perioadă de încercări deosebite pentru spital există firme care sponsorizează mesele şi ne ajută în creşterea calităţii meselor oferite pacienţilor. Nu se fac discriminări sau repartizări preferenţiale. Eu verific toate aceste probleme.

De ce aveţi nevoie de sponsorizări şi de ce nu mănâncă pacienţii de la bucătăria spitalului?

Dr. Filip. Mesele de la bucătăria spitalului sunt oferite permanent. Fac parte din baremul zilnic de îngrijire a pacienţilor. Firme binevoitoare oferă un supliment de masă. În primul rând calitatea meselor oferite de spital este cea obişnuită, poate chiar mai mult decât de obicei. În plus, există aceste sponsorizări care oferă un plus de confort pacienţilor şi personalului medical.

Astăzi s-a deschis Unitatea de Primiri Urgenţe?

Dr. Filip. UPU a fost deschisă în prezenţa doamnei prof.dr. Cimpoieşu de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, a domnului conferenţiar Indrei care este responsabil pe Moldova din punct de vedere a acestei situaţii de criză. Funcţionează în regim de evaluare iniţială a pacienţilor şi ulterior de dirijare spre alte centre medicale. Este o activitate care doreşte să facă un screening a pacienţilor cu probleme medicale. Ulterior, decizia de a fi trimişi înapoi acasă sau direcţionaţi spre spitale de referinţă este luată de colectivul din UPU.

De ce anume are nevoie spitalul?

Dr. Filip. Avem foarte mare nevoie de echipamente de protecţie. Există probleme pe care le cunoaşte orice unitate sanitară implicată în acestă situaţie, de livrări întârziate, de livrări în cantitate insuficientă. Deci, rugămintea noastră este dacă există posibilitatea de a sponsoriza spitalul cu echipamente de protecţie sanitară, combinezoane, mănuşi, viziere, măşti, toate sunt bine venite. Se poate lua legătura cu direcţiunea, cu sectorul de achiziţii, unde se fac toate formalităţile de sponsorizare.

Aveţi nevoie de echipamente şi pentru Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă?

Dr. Filip. Există o dotare suficientă, dar am făcut solicitări la minister pentru o suplimentare cu aparate de ventilaţie mecanică. Orice donaţie de echipamente, ventilatoare este binevenită.

Ne aşteaptă vremuri grele cu privire la pandemie, la Suceava?

Dr. Filip. Din punctul de vedere al infecţiei este greu de prevăzut cu exactitate, dar noi suntem pregătiţi să facem faţă la ceea ce va urma. Sperăm că nu va fi mai greu, dar suntem pregătiţi şi pentru situaţii mai dificile. Nici acum situaţia nu este uşoară, se munceşte 24 de ore/zi în spital, cu personal medical dedicat aşa cum a fost şi până acum.

Câţi pacienţi sunt internaţi acum în spital?

Dr. Filip. Avem 180 – 200 de pacienţi în fiecare zi.

Primiţi pacienţi cu coronavirus din toată Moldova sau doar din judeţul Suceava?

Dr. Filip. În ultimele 2-3 zile, de când am fost implicat mai mult în partea de management am văzut doar pacienţi din judeţ.


Ce se întâmplă la Maternitate? Cum aţi procedat în cazul copiilor născuţi prematur?

Dr. Filip Se fac eforturi pentru a transfera copiii în alte unităţi comparabile ca dotare şi performanţă. Nou-născuţii sunt foarte bine îngrijiţi, au toate condiţiile. Nu sunt expuşi infecţiei.

Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din ţară, după spusele ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. În judeţ s-au înregistrat cele mai multe infectări şi cele mai multe decese.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite