Suceava

articolul anterior articolul urmator

Nu a copiat, dar e pedepsită! Reacţia bizară a Inspectoratului Şcolar Suceava, după ce o şefă de promoţie a rămas fără diploma de bac pentru fraudă

67
16 Jul 2020 16:36:23
Autor: Oana Şlemco
Alexandra Bîndiu FOTO arhiva personala
Alexandra Bîndiu FOTO arhiva personala

Inspectoratul general al Inspectoratului Şcolar Suceava, profesorul Grigore Bocanc, susţine că imaginile surprinse de camerele de supraveghere video din centrul de examinare de la Moldoviţa, judeţul Suceava, arată clar cum au fraudat bac-ul cei 17 elevi eliminaţi, după 10 zile de la afişarea rezultatelor.

Profesorul Grigore Bocanci susţine că şefa promoţiei actuale a Liceului „Vasile Cocea” din Moldoviţa, Alexandra Bîndiu, nu a rămas fără diploma de bac pentru că s-a inspirat din fiţuici sau de la colegi, ci pentru că le-ar fi dat celorlalţi candidaţi ciornele sale ca să copieze. Legea nu prevede sancţiuni doar pentru cei care copiază la bac, ci şi pentru complicii lor. 

Alexandra se numără printre cei 17 elevi eliminaţi pentru fraudă, după 10 zile de la afişarea rezultatelor. Tânăra a luat bac-ul cu 9.46, dar diploma i-a fost anulată. 

Media anilor săi  de studiu a fost 9.94. Tânăra a spus că îşi vrea diploma înapoi şi că se va adresa instanţei de judecată. Alexandra ne-a mărturisit că atât ea cât şi părinţii săi au suferit un şoc atunci când au aflat că a rămas fără bac. 

Grigore Bocanci a văzut imaginile de pe camerele video şi ştie cum au acţionat candidaţii. 

„Elevii pândeau timpul mort: când profesorul stătea cu spatele sau când s-au predat tezele, îşi dădeau ciornele unul altuia. Se cereau la toaletă mai mult decât era necesar. Metodologia spune că elevii pot să meargă la toaletă, dar nimeni nu spune de câte ori”, a arătat şeful IŞJ.

Pe de altă parte, 9 dintre cei 17 candidaţi implicaţi în scandal n-au reuşit să promoveze examenul nici după ce s-au inspirat de la colegi. Practic ei nu sunt afectaţi de anularea diplomelor. 

Potrivit inspectorului general Grigore Bocanci, „cutremurul” de la Moldoviţa s-a produs după ce la Ministerul Educaţiei a fost înregistrată o sesizare anonimă, în care se arăta cum s-a produs frauda. 

Ministerul a transmis plângerea la Inspectoratul Şcolar Suceava, unde s-a format o comisei care a verificat imaginile video şi audio surprinse în sălile de clasă în timpul probelor. „Filmările au fost întregi. Nu avem fişiere compromise. Imaginile sunt clare, se observă clar că a fost fraudă, că elevii au copiat unii de la alţii. Au fost verificate toate înregistrările din toate sălile de clasă, minut cu minut”, a declarat Grigore Bocanci.

Anul acesta, la Moldoviţa au dat Bac-ul 64 de candidaţi din promoţia actuală şi promoţiile anterioare. Ei au fost împărţiţi în 7 săli de examinare. În fiecare sală era doar câte un profesor supraveghetor.

Inspectoratul Şcolar Suceava a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pentru a verifica dacă profesorii supraveghetori se fac vinovaţi pentru cele întâmplate. Cei 17 elevi sancţionaţi se aflau în trei săli de clasă diferite, ceea ce înseamnă că trei profesori vor trebui să dea cu subsemnatul.

Tinerii care au promovat bac-ul, dar au rămas fără diplomă nu au voie să depună contestaţie la IŞJ sau la Ministerul Educaţiei. Nu vor avea acces nici la imaginile de pe camerele de supraveghere decât atunci când vor ajunge în instanţă. În plus, cei 17 nu se vor putea înscrie la bac mai devreme de toamna anului viitor. 

Citeşte şi:

Reacţia premierului Spaniei după moartea cumplită a unei românce. Fata, bătută crunt de iubit, la un grătar

Moarte învăluită în mister în Spania. Cum a sfârşit o româncă de 31 de ani, plecată la Madrid pentru un trai mai bun

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

67 Comentarii

Alfa Omega
16.07.2020, 16:49:54

Sa mearga in instanta ca este dreptul ei sa isi redobandeasca diploma ! Odata ce s-au afisat rezultatele nu se poate lua inapoi nota ca asa li-i s-a nazarit lor !

-6 (22 voturi)
adrian hora
16.07.2020, 16:55:39

e o problema totusi in afirmatia domnului bocanc, daca au copiat si totusi unii nu au luat examenul, asta poate sa insemne ca foile respective nu aveau raspunsurile.

+2 (10 voturi)
Ionel Marcu
16.07.2020, 17:40:44

Și-a dat ciornele la copiat, Alfa, e vinovată, a pus umărul la fraudă. A durat mai mult până la anulare din cauza sesizării anonime, a durat. Fără „sesizarea anonimă” profesorii ar fi făcut în continuare pe proștii dar dacă s-a întocmit un dosar de la sesizare, nu și-au putut risca cariera și a trebuit să facă ce era necesar. Cu siguranță au știut ce se întâmplă în sală/săli. Probabil asta s-a întâmplat în sute de cazuri dar n-a existat peste tot o „sesizare anonimă”, care să oblige la aplicarea legii.

+13 (25 voturi)
ion carutasul
16.07.2020, 17:46:33

Am mai auzit astfel de sanctiuni la WEST POINT Academy . Acolo ,daca nu ai turnat un coleg care s-a incaltat cu ciorapii altuia ,ca sa nu ii spele pe ai lui esti exmatriculat . Dar in tara asta am inceput sa umblam toti ci ciorapii nespalati .Ca nu se vad din bocanci .

+6 (12 voturi)
Krisztian
16.07.2020, 18:01:43

O fraudă rămâne fraudă indiferent dacă au trecut două sau zece sau o sută de zile. Măsura de a anula diplomele este una de bun simţ, la fel cum este de bun simţ anularea diplomei celei care a furnizat ciornele. Cum ar fi dacă toată lumea s-ar apuca prin examenele date să îşi împărtăşească soluţiile?

+10 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (67)