Obligaţi să plătească de şase ori mai mult pe apa potabilă. Cum explică autorităţile situaţia aberantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Zeci de familii care locuiesc în satul Sfântul Ilie al comunei Şcheia din judeţul Suceava susţin că de mai bine de un an plătesc facturi uriaşe pentru apa pe care nu o consumă. Deşi au cerut, oamenii spun că nu au primit ajutorul instituţiilor ca să rezolve problema.

Trandafira Serediuc este o pensionară văduvă, care locuieşte pe strada Tarniţa din comuna Şcheia a judeţului Suceava. În luna decembrie a anului trecut a aflat că trebuie să plătească 19 metri cubi de apă la ACET (operator de apă), cu toate că ea a consumat doar 3 metri cubi.

În situaţia pensionarei sunt şi alte 70 de familii care locuiesc pe respectiva stadă. Melania Radu trebuia să plătească 75 de lei pentru apa consumată şi încă 82 de lei pentru pierderi. 

„În decembrie, am consumat 2 metri cubi de apă. Pe lângă cei 2 metri cubi, mi-au facturat pierderi de 16 metri cubi. Este apă pe care eu trebuie să o plătesc, dar pe care n-am consumat-o”, ne-a spus pensionarul Gheorghe Boariu.

În ultima lună a anului trecut, pe strada respectivă s-au înregistrat pierderi toatale la apă de peste 1.000 de metri cubi.

Oamenii nu s-ar fi revoltat dacă situaţia nu s-ar fi repetat lună de lună din 2020 până în prezent.

Situaţia este una destul de complicată. Sătenii spun că ţeava de apă care trece pe sub stradă este trecută în documentele instituţiilor publice ca fiind privată, de peste 35 de ani. În 2010, proprietarii au pus bani mână de la mână şi au înlocuit coloana pe o lungime e 150 de metri. 

Vreme de 10 ani, nu s-a înregistrat nicio problemă. În 2020, oamenii au început să primească facturile uriaşe de la ACET, din cauza pierderilor. Proprietarii nu au reuşit încă să afle din ce cauză se înregistrează aceste pierderi. Unii cred că ar fi o avarie nedetectată, în timp ce alţii nu exclud posibilitatea ca în ultimul deceniu să se fi înţepat la conductă în mod ilegal alţi consumatori.

Dacă se apucă să spargă strada ca să vadă ce se întâmplă în subteran, proprietarii trebuie să suporte costul reparaţiilor şi costul de aducere a terenului la starea iniţială. Sunt sume foarte mari, peste puterea financiară a acestor oameni, cu atât mai mult cu cât strada a fost asfaltată recent de primărie. Localnicii ar vrea ca Primăria Şcheia şi ACET S.A să preia conducta aşa cum s-a întâmplat în alte situaţii similare.

Contactat telefonic, primarul Vasile Andriciuc susţine că nu are bază legală ca să-i ajute pe proprietari. Directorul ACET S.A, Ştefan Groza, i-a dat dreptate alesului local, explicând că proprietarii conductei nu au documentaţie tehnică pentru respectaiva conductă şi nici o valoare de inventar. 

Apoi, nici operatorul de apă nu vrea să preia coloana tot din cauza pierderilor. Ştefan Groza a spus că soluţia ar fi ca sătenii să repare conducta pe cheltuiala lor, să facă documentaţia tehnică şi apoi să predea coloana Primăriei Şcheia în aşa fel încât administraţia locală să o cedeze ACET-ului.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Când s-au scris primele documente pentru Unirea Principatelor Române. Contribuţia oraşului de sub Tâmpa

Numele „Braşov“ de pe Tâmpa, colorat în funcţie de eveniment. Ce semnificaţie are fiecare culoare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite