„Ochelarii fericirii“, dispozitivul magic creat de doi liceeni. „Diminuează tristeţea prin abordarea nevoii de iubire a omului de orice vârstă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor şi Ruxandra lucrează de doi ani la ochelarii care măsoară fericirea şi „demască“ nefericiţii, ajutându-i, totodată, să-şi restabilească echilibrul emoţional. Deşi sunt încă la nivel de prototip, elevii speră să-i perfecţioneze pentru ca într-o zi să ajungă pe rafturile magazinelor.

Tudor Petracovici de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ şi Ruxandra Greculeac de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ sunt elevi în clasa a XI-a. Adolescenţii lucrează de doi ani la ochelarii măsoară fericirea, însă colaborarea lor pe partea de inventică, inovaţie şi cercetare şcolară este mult mai veche. Crearea ochelarilor nu a fost nici pe departe un drum lipsit de provocări. Ruxandra s-a ocupat de documentare şi analiză a rezultatelor, în timp ce Tudor a construit dispozitivul cu tot ceea ce a ţinut de la senzori până la soft. Copiii au fost coordonaţi de profesorul Anca Greculeac, director adjunct al Colegiului Naţional „Petru Rareş“.

Ochelarii sunt dotaţi cu senzori care măsoară umiditatea, pulsul şi temperatura pielii, informaţii esenţiale în stabilirea nivelului de stres. Dacă persoana se dovedeşte a fi nefericită, atunci primeşte pe telefonul mobil, printr-o aplicaţie, imagini care stimulează serotonina. Dacă purtătorul este fericit, atunci poate primi imagini care să-l ajute să păstreze starea de bine.

„Din punctul de vedere al hardului şi softului, «Ochelarii fericirii» au propus un dispozitiv de colectare a unor date biologice aflate în legătură cu nivelul de somatizare a stării de moment a purtătorului voluntar, pulsul, temperatura şi umiditatea pielii din apropierea tâmplei. Au identificat tipul de stare psihică a acestuia şi intensitatea de manifestare şi în funcţie de acestea (pe baza valorii unei funcţii pe care autorii au definit-o şi pe care o consideră relevantă pentru interpretarea datelor experimentale) au propus un răspuns pe care telefonul propriu să-l dea purtătorului. Mesajul este unul de tip imagine, pe care purtătorul îl primeşte pe telefon cu scopul de a stimula secreţia hormonilor fericirii şi a imbunătăţi starea de moment a purtătorului“, a declarat Anca Greculeac.

Imagine indisponibilă

Tudor Petracovici de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ şi Ruxandra Greculeac de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, alături de profesoara care i-a coordonat, Anca Greculeac. FOTO Oana Şlemco

Au preluat proiectul de la alţi colegi

Ea a arătat că ochelarii trebuie testaţi de către purtător, prin vizionarea a patru secvenţe de film, reprezentative pentru emoţiile fundamentale de frică, furie, tristeţe şi bucurie, durata testării fiind de câteva minute. „Prin ce este inovativă lucrarea Ochelarii fericirii: prin faptul că abordează starea de fericire prin prisma marilor culturi ale lumii. Bucuria este o senzaţie, dar fericirea este o stare profund culturală; prin faptul că realizează contracararea emoţiilor negative, tristeţea, frica, furia/dezgustul, prin intermediul aşa zişilor stâlpi ai fericiiri: nevoia de iubire, nevoia de a excela într-un domeniu si nevoia de independenţă. De exemplu, emoţia fundamentală de tristeţe îşi are originea în teama reală sau imaginară de pierdere a unui lucru valoros, de exemplu iubirea. Or, alergarea cu orice preţ după iubire sau respingerea ei constituie două moduri de abordare defectuoasă a fericirii. Ochelarii propun o diminuare a tristeţii prin intermediul unei abordări sănătoase a nevoii de iubire a omului de orice vârstă. Iubirea este astfel prezentată prin bucuria pe care o produce şi prin devoţiunea pe care o presupune. Lucrarea este inovativă şi prin modul în care interpretează datele experimentale şi prin rapiditatea cu care o face“, a mai spus Anca Greculeac.

Imagine indisponibilă

"Ochelarii fericirii". FOTO: Oana Şlemco

Cei doi elevi au preluat proiectul de la alţi colegi. „Am preluat proiectul de la Clubul de Inventică, dar l-am adaptat la propriile idei şi intenţii. La început, aceşti ochelari aveau rolul de a arăta ce temperatură este afară, ce puls ai şi cât de mare este umiditatea. Noi am adaptat proiectul pe emoţiile fundamentale. Am corelat psihologia cu tehnica“, ne-a spus Ruxandra.

Dispozitivul a fost creat din banii părinţilor

„Ochelarii fericirii“ nu au fost finalizaţi. Adolescenţii mai au nevoie de un an de zile ca să-i finalizeze. Ei îşi doresc să fie produşi la scară largă. Au pus nu doar suflet în acest proiect, ci şi banii părinţilor. Elevii au cheltuit aproximativ 4.000 de lei pentru „Ochelarii fericirii“. Nu le pare rău pentru că sunt mulţumiţi de ce au reuşit până acum. De curând, au prezentat dispozitivul şi la un concurs, care a avut loc în Bulgaria, şi anume expoziţia concurs pentru tinerii inovativi din Uniunea Europeană – EUCYS. De-a lungul întregii perioade a concursului, vizitatorii şi participanţii de la celelalte standuri s-au dovedit încântaţi să-şi testeze nivelul de fericire şi să exprime faptul că o pereche de astfel de ochelari ar putea fi soluţia pentru unii dintre prietenii lor adolescenţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite