Suceava

articolul anterior articolul urmator

Opt cămine de bătrâni ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor funcţionează fără autorizaţii sanitarea sau de la ISU

0
17 Jul 2018 13:27:23
Autor: Dănuţ Zuzeac
Cămin de bătrâni din judeţul Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac
Cămin de bătrâni din judeţul Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

Prefectura Judeţului Suceava a verificat legalitatea funcţionării a 18 cămine de bătrâni din judeţul Suceava, ocazie cu care au fost descoperite probleme majore. 11 cămine de bătrâni nu au autorizaţii ISU, din care opt sunt administrate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, acelaşi număr de cămine administrate de Arhiepiscopie neavând nici autorizaţii sanitare de funcţionare.

Prefectura Judeţului Suceava a verificat activitatea căminelor de bătrâni din Suceava, ocazie cu care s-au descoperit mai multe nereguli privind autorizarea sanitară ori a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Ca urmare a Ordinului Prefectului nr. 154/19.06.2018 privind constituirea comisiilor mixte, în perioada 20 iunie 2018 – 13 iulie 2018 au fost verificate 18 obiective de asistenţă socială pentru persoane vârstnice, din care 11 sunt în administrarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, 4 unităţi sunt în administrarea primăriilor şi consiliilor locale din Rădăuţi, Solca, Siret, Vatra Dornei, iar 3 unităţi sunt în administrarea ONG-uri cu domeniu de activitate umanitar”, au arătat reprezentanţii Prefecturii Suceava.

În urma verificărilor făcute de către comisiile Prefecturii judeţului Suceava s-a descoperit că opt dintre căminele Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, doar trei dintre ele fiind în curs de autorizare. De asemenea, opt dintre centrele de bătrâni ale Arhiepiscopiei nu au autorizaţie ISU, doar unul dintre cămine fiind în ordine din acest punct de vedere.

Reprezentanţii Prefecturii Judeţului Suceava care au verificat cele 11 cămine de bătrâni ale Arhiepiscopiei nu au găsit probleme deosebite care să intre sub incidenţa legislaţiei muncii.

În altă ordine de idei, căminele de bătrâni administrate de primăriile şi consiliile locale din Rădăuţi, Solca, Siret şi Vatra Dornei, precum şi cele trei unităţi aflate în administrarea organizaţiilor neguvernamentale deţin certificatul de acreditare eliberat Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

„Referitor la licenţa de funcţionare pentru serviciul social, aceasta există doar la unitatea de profil din Vatra Dornei, 2 unităţi sunt în curs de licenţiere. La Căminul pentru persoane vârstnice Solca, care aparţine de Primăria oraşului Solca, licenţa de funcţionare provizorie, emisă la data de 17 iunie 2016 a fost retrasă din cauza lipsei autorizaţiei de securitate la incendiu. Cele 3 cămine de bătrâni în aflate în administrarea unor ONG-uri au licenţă de funcţionare pentru serviciul social. Toate cele 7 cămine aflate în administrarea unor primării şi ONG-uri au obţinut autorizaţiile sanitare şi sanitar veterinare”, se arată în raportul celor de la Prefectura Suceava.

Doar căminul de bătrâni din Vatra Dornei deţine autorizaţie de securitate la incendiu, din cele patru unităţi aflate în administrarea primăriilor şi consiliilor locale.

Unităţile aflate în administrarea primăriilor oraşelor Solca şi Siret au fost puse în funcţiune fără a se solicita obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar unitatea aflată în administrarea Primăriei Rădăuţi nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă are avizul de securitate la incendiu emis în baza proiectului de execuţie.

Cele două comisii care au făcut verificările în teren au fost formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava, Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Turcan: Vor fi închise zeci de aziluri pentru bătrâni şi mii de copii şi persoane cu dizabilităţi vor rămâne fără sprijin dacă PSD nu rectifică bugetul

Azilurile de bătrâni, locuri în care vârstnicii nu sunt mereu în siguranţă

Zeci de mii de şcoli şi spitale, expuse la incendii. Privaţii sunt amendaţi, clădirile de stat rămân imune


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii