Oraşe dispărute din România. Baia, prima capitală a Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea Baia din judeţul Suceava, prima capitală a Moldovei, este astăzi unul dintre acele oraşe dispărute din România. Dacă în evul mediu, oraşul Baia era unul dintre principalele centre urbane din Moldova, în prezent este o comună a judeţului Suceava, în care îşi duc veacul aproape 10.000 de suflete.

Localitatea Baia din judeţul Suceava este reşedinţa comunei Baia. Dacă în prezent nu mai reprezintă foarte mult din punct de vedere economic şi administrativ pentru zona Moldovei, în evul mediu, oraşul Baia era unul dintre principalele centre urbane din Moldova. Conform istoricilor, Baia ar exista ca aşezare medievală încă din prima jumătate a secolului al XIII-lea. Dacă până prin 1950, localitatea Baia a fost reşedinţa judeţului cu acelaşi nume, astăzi, comuna Baia este situată în judeţul Suceava, la circa opt kilometri de municipiul Fălticeni, fiind unul dintre acele oraşe dispărute din România.

Oraşul a fost populat de saşii veniţi din Transilvania în Moldova, atât înainte cât şi după marea invazie mongolă din anul 1241. Prezenţa saşilor reiese şi din faptul că oraşul medieval Baia a avut un sigiliu cu legenda în limba latină. Moştenire de la populaţia formată din saşi, care s-au aciuat pe raza oraşului Baia, dar şi de la maghiari, au rămas două biserici catolice, respectiv Biserica Sfinţii Petru şi Pavel şi Catedrala Catolică din Baia, în prezent existând doar ruina celei de-a doua.

Oraşul Baia a fost prima capitală a Moldovei, reşedinţa ţării fiind mutată ulterior la Siret, Suceava, după care ultima capitală a Moldovei a fost Iaşi-ul. Baia nu a fost doar prima cetate de scaun a Moldovei ci şi un centru religios foarte important. Dacă în secolulul al XIII-lea, misionarii dominicani au ridicat o biserică în oraşul Baia, în anul 1337, saşii au construit şi ei o biserică franciscană, în fosta capitală a Moldovei.

Oraşul Baia a fost capitala si reşedinţa a primilor voievozi, începând cu Dragoş Vodă şi Bogdan I. În timpul domniei lui Laţcu Vodă, capitala a fost mutată la Siret, iar în 1388, iar sub domnia lui Petru Muşat, Suceava a devenit reşedinţa Moldovei. Târgul Moldova, cum mai era denumit oraşul Baia, a dat numele său întregului teritoriu românesc de la răsarit de Carpaţi. Dacă în trecut reprezenta un centru urban important, acum Baia nu este decât unul dintre acele oraşe dispărute din România.

În prezent, comuna este formată din satele Baia şi Bogata, având 10.000 de locuitori. În comună sunt patru şcoli, tot atâtea grădiniţe, o şcoală de arte şi meserii, precum şi un muzeu etnografic, fiind printre acele oraşe dispărute din România.

Alte ştiri din Suceava:

FOTO VIDEO Castelele bântuite din România: legende desprinse din filme de groază cu domniţe înşelate şi fantome răzbunătare

FOTO Mici şi bere la Cetatea de Scaun a Sucevei în a doua zi de Paşte

FOTO VIDEO Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă la Suceava, cu maşina, de prefectul judeţului şi preşedintele CJ

ÎPS Pimen atacă educaţia pentru sănătate din programa şcolară, în Pastorala de Paşte: „Promovează şi încurajează păcatul desfrânării“

 Fotografia care a revoltat internetul: saci de gunoi aruncaţi în râul Moldova de angajaţii unei firme din Câmpulung Moldovenesc

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite