Pădure din Bucovina, lovită de vârtej. Mii de arbori au fost seceraţi sau smulşi din rădăcină. „Parcă a fost ciclon“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Mii de arbori au fost smulşi sau rupţi de vânt şi puşi la pământ, pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului. Copaci cu rădăcini adânc înfipte în sol au căzut precum piesele de domino în faţa naturii dezlănţuite. Silvicultorii spun că fenomenul extrem este atipic pentru zona afectată şi că pagubele provocate sunt uriaşe.

O furtună puternică a pus la pământ mii de arbori, de pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, din judeţul Suceava. 

Silvicultorii din zonă sunt de părere că pădurea a fost afectată de un ciclon, dar nu există martori care să ateste ipoteze. Chiar şi aşa, este pentru prima dată când pădurea este lovită de un astfel de fenomen meteo extrem.

„Faptul că a fost un ciclon este o presupunere, pentru că nu l-am văzut şi nu l-a văzut nimeni, dar după modul de manifestare, după felul în care sunt rupţi majoritatea arborilor de pe o suprafaţă pe care am estimat-o cam la 14 hectare, bănuim că a fost un vârtej”, a declarat pentru „Adevărul”, Marius Răguşitu, şeful Ocolului Silvic Gura Humorului. 

El a explicat că suprafaţa afectată se află în Poiana Micului, de pe pârâul Stăioneasa Mică, situată la limită cu Ocolul Silvic Frasin, sub vârful Bobeica, cel mai înalt vârf din zona Humor.

„La Ocolul Silvic Gura Humorului n-au mai existat astfel de fenomene până acum. Probabilitatea de a exista era destul de mică. Personal nu mă aşteptam ca la acest ocol să întâmpinăm probleme legate de doborâturi de vânt în masă. În general, asta se întâmplă în zona de munte a judeţului. În Gura Humorului suntem într-o zonă de amestecuri de răşinoase cu fag”, a mai spus Răguşitu. 

FOTO: Oana Şlemco

copaci smulsi de vant in judetul suceava

Silvicultorii sunt în proces de evaluare a pagubelor. Ei estimează că suprafaţa afectată ar fi de 14 hectare, iar cantitatea de masă lemnoasă doborâtă de vânt s-ar ridica la 4.000-4.500 de metri cubi. 

„Suntem în curs de inventariere a lemnului doborât, pentru a putea constitui acte de punere în valoare. După ce vom avea exact suprafeţele şi cantităţile de lemn vor trebui derulate proceduri birocratice de obţinere a unor aprobări, pentru că se depăşeşte posibilitatea anuală pe care o lutem recolta. După obţinerea aprobărilor legale, se va exploata şi sperăm că până în primăvara anului viitor să fie deja scos”, a transmis şeful Ocolului Gura Humorului. 

FOTO: Oana Şlemco

padure doborata de vant judetul suceava

Lemnul doborât va putea fi folosit şi în construcţii, nu doar pentru aprinderea focului. O estimare grosieră făcută de silvicultori arată că extragerea din pădure a arborilor va costa aproximativ 450.000 de lei, iar din vânzarea masei lemnoase s-ar putea obţine 1,3 milioane de lei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai spectaculos drum din Ţinutul Pădurenilor. Când va fi finalizată noua şosea din munţi FOTO VIDEO

Şoseaua de vis din Ţinutul Pădurenilor urcă abrupt spre satul unde mai locuiesc doar trei familii VIDEO

Satele arhaice din Ţinutul Pădurenilor, redescoperite de turişti odată cu noile lor şosele VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite