Pădurile din Suceava miros a mici şi cârnaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii de Mediu au pregătit amenzi de până la 2.000 de lei pentru sucevenii care nu strâng resturile în urma lor.

Încălzirea vremii a dat start sezonului de grătare. Mai ales în weekend, sute de suceveni îşi încarcă maşinile cu caserole de mici, cârnăciori sau carne, plus bax-uri de apă minerală, suc sau bere şi apoi ocupă spaţiile verzi din jurul oraşului. „Abia aşteptam să merg la grătar. A fost atât de frig în iarna asta lungă“, ne-a declarat Adrian Macoveiciuc, student.

„În pădure nu-s manele“

Sucevenii aleg cel mai adesea locurile din apropierea oraşului, în special pe marginea râului, pentru a nu fi nevoiţi să piardă mult timp călătorind cu maşina până la destinaţie. În oraş, cele mai căutate locuri sunt în pădurea Zamca şi Şcheia, în spatele cartierului George Enescu sau pe cartrodrom. În ordinea preferinţelor urmează dealul Tătăraşi, în jurul Castelului de Apă din cartierul Burdujeni, Iţcani, Mitocul Dragomirnei şi în pădurea din Pătrăuţi.

Cei care doresc o oază de linişte departe de civilizaţie şi zgomot aleg locuri mai izolate precum pădurile de la Ilişeşti, Adâncata, Gura Humorului sau Câmpulung Moldovenesc. „E un vis să-ţi petreci zilele libere în natură, în pădure, unde nu auzi manele sau înjurături“, a spus şi Crina Macovei, profesoară.

Astfel, în jurul Sucevei, în weekend, sunt sute de localnici care aprind jarul la grătare, iar aerul se umple cu miros de mici şi cârnaţi. Cei mai nemulţumiţi de week-end-ul sucevenilor sunt angajaţii de la Rosal, care strâng zeci de containere de gunoi în urma petrecăreţilor.

Amenzi de 2.000 de lei

„De când s-a încălzit afară strângem în fiecare weekend, din locurile cele mai frecventate de suceveni la grătare, câte zece containere pline de deşeuri“, a precizat Adrian Niculescu, director la  Rosal Suceava.

Oamenii legii le atrag atenţia sucevenilor să respecte curăţenia deoarece amenzile sunt usturătoare. Conform comisarilor de mediu, amenzile sunt de ordinul miilor de lei pentru cei care nu-şi strâng gunoaiele după ce au terminat grătarul sau pentru cei care fac focul prea aproape de pădure .

„Abandonul deşeurilor pe spaţiile verzi este sancţionat cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, amendă care poate fi aplicată de jandarmi, poliţişti comunitari, comisarii Gărzii de Mediu sau reprezentanţii administraţiei locale“, a precizat Cristina Cojocaru, comisar al Gărzii de Mediu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite