Parlamentar, despre experienţa sa din Afganistan, ca angajat SPP: „Oamenii sunt foarte ospitalieri. Din toată sărăcia lui, afganul de rând îţi dă ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă personală Gheorghiţă Mîndruţă
FOTO: Arhivă personală Gheorghiţă Mîndruţă

În perioada iunie 2008 – septembrie 2009, parlamentarul USR PLUS Gheorghiţă Mîndruţă era angajat la SPP şi a asigurat, în Afganistan, protecţia şi paza unui reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Invitat în studioul Radio Top Suceava, senatorul USR PLUS Gheorghe Mîndruţă a povestit că în perioada iunie 2008 – septembrie 2009 era angajat SPP şi se afla în Afganistan, unde a asigurat protecţia şi paza unui reprezentant ONU.

Parlamentarul este de părere că China va fi unul dintre beneficarii situaţiei din Afganistan, după revenirea talibanilor la putere.

„China dispune de nişte resurse financiare extraordinare şi este dornică să investească. China e dispusă să recunoască guvernul taliban. 

Dacă talibanii reuşesc să păstreze acolo o aparentă situaţie de securitate, China va investi şi îşi va mări automat influenţa. Deocamdată, interesul Chinei în Afganistan este pe partea economică. 

Pe de altă parte, talibanii, dacă într-adevăr vor să instaureze o pace acolo o pot face. Au toate resursele necesare. În ultimii 20 de ani, Statele Unite au investit undeva la câteva zeci de miliarde de dolari în instituţiile de securitate afgane. 

S-au preluat multe echipamente şi resursa umană a talibanilor este extrem de motivată. Au nevoie de foarte puţin. Doar de mâncare, apă şi poate de ceva bani pentru familiile lor, dacă le au. În rest sunt soldaţi loiali şi credincioşi”, a spus Mîndruţă pentru presa locală.

FOTO: Arhivă personală Gheorghiţă Mîndruţă

gheorghita mandruta spp afganistan

Suceveanul a relatat că atunci când şi-a desfăşurat activitatea în zonă, Afganistanul stătea prost la reţelele de apă, canalizare şi electricitate.

Nici măcar în capitala Kabul nu exista curent electric. Majoritatea caselor care dispuneau de curent electric aveau generatoare proprii.

Pe post de canalizare erau fose săpate.

FOTO: Arhivă personală Gheorghiţă Mîndruţă

gheorghita mandruta spp afganistan

„Deci, nu exista o infrastructură din punctul ăsta de vedere. Apa noi o aduceam cu cisternele. Apă îmbuteliată pentru băut şi o apă cât de cât curăţată pentru duş. Ambasadele se autogestionau din punctul de vedere al utilităţilor. 

Infrastructura rutieră era cât de cât prezentă. Erau câteva străzi asfaltate, liniile mari care traversau Kabulul dintr-o parte în alta. Exista o aşa-zisă autostradă care leagă Kabulul de Islamabad, de Jalalabad, aşa se şi cheamă – Jalalabad Route, dar cam atât. 

În rest, în general, sunt drumuri de pământ. 

Legat de mâncare, exceptând porcul, care era total interzis, fiind o ţară musulmană, găseam pui, vită, cartofi, toate gătite în stilul lor tradiţional. Ei nu au nevoie de foarte multe resurse ca să trăiască. Nivelul lor de trai, aşteptările lor de la viaţă, sunt destul de reduse”, a mai spus acesta. 

Fostul angajat SPP a adăugat că oamenii de rând din Afganistan sunt extrem de ospitalieri, „din toată sărăcia lor îţi pun totul pe masă cînd le intri în casă”. 

„Sunt foarte mulţumiţi şi foarte mândri să te primească în casa lor. Un ceai dacă ţi-l dau, poate din nişte buruieni, că nu ştii din ce e făcut, dar vor să te servească cu ceva. Din toată sărăcia lui, afganul de rând îţi dă ceva”, a conchis parlamentarul.  

Vă mai recomandăm:

Un candidat la Bacul de toamnă a postat pe Facebook dovada că a copiat la examen

Dor de Geta. Numele copilei-minune a alpinismului, Dor Geta Popescu, dat unui traseu de pe Muntele Ararat

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite