Patria papucilor: Vicovu de Sus, oraşul ţinut în viaţă de pantofi. În localitate trăiesc mii de meşteri: „Probabil voi muri făcând încălţăminte, cu acul în mână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Vicovu de Sus, din judeţul Suceava, este cunoscut în toată ţara pentru papucii fabricaţi aici. În Vicovu de Sus sunt peste 30 de firme, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate care produc încălţăminte. Această industrie a papucarilor din Vicovu de Sus asigură peste 2.000 de locuri de muncă.

Oraşul Vicovu de Sus, din judeţul Suceava, este cunoscut în toată ţara pentru papucii fabricaţi în această localitate din nordul ţării. În Vicovu de Sus sunt peste 30 de firme, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate care produc încălţăminte. Cei ce trec prin oraşul Vicovu de Sus, prin satul Bivolărie, către comuna Putna, pot vedea zeci de panouri publicitare care îi atrag să cumpere pantofi.

Numărul papucarilor din Vicovu de Sus a început să crească constant imediat după Revoluţie. Atunci, peste 200 de localnici au început să fabrice şi să vândă încălţăminte, vicovenii amintindu-şi şi acum că aproape în fiecare casă din localitate erau produşi papuci, însă nu toţi au rezistat în această industrie.

Cei ce nu lucrează în industria producătoare de încălţăminte se ocupă cu agricultura, cu munca în construcţii sau în industria prelucrării lemnului. Mare parte dintre vicovenii ce nu au întreprins taina cusutului papucilor au ajuns fie să lucreze la gatere sau în pădure, fie să îşi încerce norocul în străinătate în diverse domenii.

image

                                                        Panou publicitar Vicovu de Sus

Cea mai mare fabrică din Vicovu de Sus este Marelbo, firma patronată de afaceristul Aurel Bobu. În tinereţe, omul de afaceri a fost luat ucenic de un consătean la atelierul acestuia unde fabrica încălţăminte. După ce a învăţat să facă papuci, Aurel Bobu a împrumutat bani şi şi-a cumpărat prima maşină de cusut.

Imediat după Revoluţie, afacerea sa a început să prospere, iar el a achiziţionat utilaje pentru fabricarea papucilor şi a mărit numărul angajaţilor. În prezent, Aurel Bobu are aproape 600 de angajaţi în fabrica sa Marelbo, dar şi în cele aproape 40 de magazine din toată ţara.

Firma din Vicovu de Sus participă anual la cele mai mari târguri de încălţăminte din Europa, de unde se inspiră pentru modele noi, care să fie şi la modă. În prezent, Marelbo are încheiate contracte de colaborare cu mai multe firme din străinătate şi livrează papuci în ţări precum Ungaria, Austria, Ucraina, Olanda şi Anglia. Obiectivele firmei sunt acelea de a deschide magazine proprii în aceste ţări, însă acest lucru va fi posibil abia după ce Marelbo va avea acoperire în întreaga Românie, pentru ca românii să-şi poată achiziţiona pantofi româneşti de calitate, la preţuri mici.

Produsele de proastă calitate aduse din Asia, în special din China, despre care se spune că sunt din piele, dar de fapt nu este aşa, sunt principalul concurent pentru firma suceveană Marelbo. În fabrica de la Vicovu de Sus, Marelbo produce zilnic aproape 2.000 de perechi de pantofi, fabrica fiind construită pe o suprafaţă de circa 9.000 de metri pătraţi.

Papucii de la Vicov ajung în toate colţurile ţării

“De mai bine de 20 de ani familia noastră fabrică papuci, despre care zicem noi că sunt de foarte bună calitate. Toţi membrii familiei noastre ştiu să facă pantofi şi lucrează în acest domeniu. Noi încă mai încercăm să facem papuci tradiţionali, lucru tot mai rar întâlnit până şi la noi în Vicov, toată lumea având acum o mică făbricuţă în care au înghesuit tot felul de utilaje de făcut papuci. Înainte, pentru a te numi cizmar trebuia să ai foarfecă de tăiat piei şi raşpă pentru cizelat dosul pielii, dar acum tinerilor le este ruşine să fie strigaţi cizmari. Ei acum sunt confecţioneri de încălţăminte”, povesteşte Costică Schipor, unul dintre puţinii cizmari care încă munceşte manual.

“Pentru a lucra manual este mult mai dificil, este nevoie de un timp mai îndelungat de lucru, însă se face economie la materie primă, deoarece utilajele fac risipă mare de piele, mari bucăţi fiind tăiate şi neutilizabile ulterior. Pe lângă, clienţii noştrii din Rădăuţi şi Suceava, sunt mulţi cetăţeni din zona Maramureşului care vin la Vicov să-şi cumpere papuci făcuţi de noi. Eu nu mă pot gândi să nu lucrez, să stau degeaba. Probabil voi muri făcând papuci, cu acul şi cu o bucată de piele în mână”, a mai spus Costică Schipor. 

image

                                                Muncitor fabrică de încălţăminte Vicovu de Sus

Tinerii din Vicovu de Sus par a nu se da în vânt după tainele meseriei de cizmar, puţini dintre aceştia preferând să rămână acasă şi să se implice în afacerile cu papuci, care au făcut cunoscut Vicovu de Sus în întreaga ţară. Una dintre excepţii este Ionuţ Cârdei.

“Lucrez în afacerea familiei de câţiva ani de zile. Părinţii mei au pornit comerţul cu papuci în urmă peste 15 ani, iar acum eu şi cu fratele meu ducem mai departe această tradiţie de familie. Papucii noştrii ajung la clienţi care vin în Vicovu de Sus, dar şi la cei din Rădăuţi, Suceava, Cluj, unde avem magazine. Îmi aduc aminte cum pentru prima dată, tata m-a lăsat să cos o pereche de papuci la maşina de cusut. Aveam puţin peste şapte ani când am făcut prima mea pereche de pantofi, care totuşi să recunosc nu a fost cea mai reuşită”, a explicat zâmbind tânărul Ionuţ Cârdei.

Acesta a mai povestit că împreună cu fratele său se ocupă în prezent cu comercializarea papucilor, atât în Vicovu de Sus, cât şi în celelalte magazine din ţară ale firmei.

„În prezent nu foarte multă lume mai foloseşte tehnica manuală de producere a încălţămintei. Fiecare localnic care se ocupă cu aşa ceva şi-a achiziţionat utilaje şi şi-a amenajat o mică făbricuţă în care produc papucii din piele naturală. Tinerii din Vicovu de Sus nu mai sunt pasionaţi de aşa ceva. Toţi vor să plece în străinătate sau la studii în oraşele mari din ţară. După părerea mea, această tradiţie a vicovenilor care produc încălţăminte de piele nu trebuie să dispară, însă încet-încet totul devine mecanic şi nimeni nu prea se mai pricepe să facă o pereche de papuci manual. Nici eu nu mă prea descurc, însă maşinăriile şi tehnologia nouă şi modernă ne ajută să facem încălţăminte de foarte bună calitate, la standarde europene”, a mai relatat Ionuţ Cârdei.

Un ucrainean a adus secretul creării papucilor la Vicov

Dacă la începutul anilor 90’, în Vicovu de Sus erau peste 200 de producători de încălţăminte, în prezent mai sunt abia 30 de firme, asociaţii familiale sau persoane fizice autorizate care produc papuci din piele naturală. Un bărbat trecut de prima tinereţe ne-a povestit cum Vicovu de Sus a ajuns să aibă de-a lungul timpului mii de cizmari.

“În perioada interbelică, în Vicov a ajuns un ucrainean căruia îi zicea Vasili Socolovschi şi care s-a căsătorit cu o femeie ce era văduvă. Bătrânii povestesc şi astăzi că ucraineanul era maistru adevărat care nu făcea decât pantofi de damă, cizme pentru horă şi bocanci pe care să-i foloseşti la muncile din pădure. Dacă mergeai la el să-ţi repare munca altuia, arunca după tine cu tot ce îi cădea la îndemână. Şi acum mai sunt în Vicov bătrâni care mai au papuci făcuţi de Socolovschi, dar nu îi scot decât la sărbători. Ucraineanul ăsta a avut doi ucenici de-ai locului, pe Costănel Băhnean şi pe Petru Calancea, care au învăţat meserie de la Socolovschi şi care la rândul lor au împărţit mai departe tainele cizmăriei. Aşa s-a ajuns la toţi aceşti patroni de fabrici de astăzi, care şi ei îi învaţă pe alţii să facă papuci”, a povestit istoria papucilor din Vicovu de Sus, Gheorghe Cârdei.

Acesta a mai ţinut să atragă atenţia despre faptul că tinerii din ziua de astăzi nu îşi mai dau interesul pentru a face papuci şi pentru a-i învăţa pe alţii să facă încălţăminte de calitate.  

“Papucarii din Vicovu de Sus fac pantofi doar din piele naturală. A produce încălţăminte nu e greu, ci să o vinzi e dificil. Un om păcălit că a cumpărat încălţăminte de calitate, nu îţi mai calcă niciodată pragul uşii, dar un om care primeşte papuci din piele naturală, de care este mulţumit, te va reomanda şi altor persoane şi astfel îţi faci clienţi”, a precizat Gheorghe Cârdei.

Papucarii din Vicovu de Sus îşi cumpăra pielea naturală atât din ţară, de la o fabrică din Braşov, precum şi din străinătate. Tălpile pentru papuci sunt produse chiar în Vicovu de Sus, unde în urmă cu câţiva ani a fost construită o fabrică care se ocupă cu producerea acestora. Cele mai mari vânzări sunt făcute pe plan local, la clienţi fideli, însă papucii produşi în Vicovu de Sus au ajuns să fie vânduţi în întreaga Românie. Unii producători de încălţăminte, cum este cazul celor de la Marelbo au ajuns chiar să vândă pantofi şi în străinătate.

Seriozitatea producătorilor de papuci din Vicovu de Sus şi calitatea muncii pe care o prestează a făcut ca pantofii produşi în nordul ţării, aproape de graniţa cu Ucraina, să fie căutaţi şi apreciaţi în întreaga ţară.

Şomajul reprezintă o enigmă pentru vicoveni

Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, este mulţumit de această mică şi înfloritoare industrie care contribuie dezvoltarea comunităţii, precum şi la bugetul local. Această industrie a papucarilor din Vicovu de Sus asigură peste 2.000 de locuri de muncă, această localitate suceveană fiind printre puţinile care nu au probleme cu lipsa locurilor de muncă.

„În oraşul Vicovu de Sus sunt peste 30 de firme, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate care produs papuci. În localitate sunt şapte firme mari care au peste 40 de angajaţi, cel mai mare angajator fiind Marelbo cu peste 600 de persoane angajate cu carte de muncă. Aceste firme aduc un procent mare la bugetul local, prin impozitele şi taxele plătite către stat. Doar fabrica de la Marelbo are o suprafaţă de peste 9.000 de metri pătraţi. Eu sunt mulţumit despre faptul că fabricile de papuci oferă aproape 2.000 de locuri de muncă localnicilor şi astfel nu trebuie plătite ajutoare sociale pentru cei care nu au unde să îşi câştige o pâine”, a declarat Gheorghe Schipor.

În Vicovu de Sus, foarte puţine persoane primesc ajutor social de la primărie. Doar circa 400 de persoane din localitate primesc ajutor social, marea lor majoritate fiind de etnie rromă, procentul fiind foarte mic raportat la o populaţie de peste 15.000 de locuitori.

„Pe lângă persoanele de etnie rromă care primesc ajutor social, pe timpul iernii mai primesc indemnizaţii de şomaj şi angajaţii de la firmele de construcţii din Vicovu de Sus, care sunt în şomaj tehnic pe perioada anotimpului rece. Pe timp de vară lucrurile sunt mai simple. Cei ce primesc indemnizaţie pentru şomajul tehnic se întorc la muncă, iar cei mai tineri pleacă în străinătate unde îşi încearcă norocul în tot felul de domenii mai mult sau mai puţin profitabile”, a mai precizat primarul Gheorghe Schipor.

Bugetul local al Primăriei din Vicovu de Sus este de 3,2 milioane de lei, care în mare parte provine de la producătorii de încălţăminte din localitate. Totuşi localitatea o duce bine din punct de vedere financiar, neavând credite de plătit.

Un liceu din Vicovu de Sus are clase speciale pentru formarea tinerilor în industria încălţămintei

Oraşul Vicovu de Sus se află în apropierea graniţei de nord a României, la câţiva kilometri de Ucraina. Localitatea are o suprafaţă de 4.242 de hectare, în care se află 4.529 de gospodării cu aproape 5.200 de locuinţe. În localitate se găsesc şapte grădiniţe, şase şcoli, precum şi două licee.

În 2013, la începutul anului şcolar, la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus a fost anunţată înfiinţarea a două clase de formare a tinerilor în industria confecţiilor şi încălţămintei pentru a ajuta cu forţă de muncă piaţa locală a producătorilor de papuci. La acest liceu învaţă nu mai puţin de 2.500 de elevi, care pot deveni oricând angajaţi la firmele producătoare de pantofi din piele naturală din Vicovu de Sus, fie direct în fabrici, fie în magazine, în distribuţia de papuci sau alte domenii adiacente.

Alte ştiri pe această temă:

Fascinanta poveste a pantofilor Guban. Secretele celebrului brand, dezvăluite de Tiberiu Guban, fiul celui care l-a întemeiat şi inventatorul pielii artificiale

Istoria pantofilor cu toc, irezistibila armă cu care femeile pot cuceri lumea. „Cenuşăreasa este dovada că o pereche de pantofi îţi poate schimba viaţa“

Marea devalizare a industriei româneşti. Fabrica de încălţăminte Clujana - o poveste cu bani, politicieni şi două morţi suspecte

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite