Suceava

articolul anterior articolul urmator

Patriarhul Daniel a lipsit de la înmormântarea lui Pimen Suceveanul. Cum explică reprezentanţii bisericii ortodoxe absenţa preafericitului

13
22 May 2020 17:47:34
Autor: Oana Şlemco

Unii dintre credincioşii care au venit vineri, 22 mai, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava ca să-l conducă pe ultimul drum pe ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, au întrebat de ce nu a participat la ceremonia de înmormântare şi Patriarhul Daniel.

Peste 1.000 de oameni au participat la ceremonia religioasă de înmormântare a ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, oficiată în curtea Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou", din municipiul Suceava. 

 Mulţi au fost copleşiţi de emoţii şi amintiri. O femeie care locuieşte în vecinătatea mănăstirii a început să plângă când a fost întrebată de reporterul „Adevărul” dacă l-a cunoscut pe înaltul prelat. Femeia a spus că nu numai că l-a cunoscut, dar îi va rămâne veşnic îndatorată pentru că „a fost un om foarte bun şi mi-a făcut curăţenie în casă. Mi-a pus geamuri de termopan. Noi nu ne-am fi permis”.

Şi Antion Curic, din comuna Bosanci, a avut numai cuvinte de laudă la adresa prelatului. A amintit că ÎPS Pimen a fost un patriot, că i-a iubit pe Mihai Eminescu şi pe Ştefan cel Mare. „A iubit foarte mult Bucovina. A fost un om smerit, a iubit oamenii, copiii, portul naţional. Eu sunt foarte mâhnit că s-a stins. Mi-l voi aminti ca pe un om care a iubit oamenii”, a spus bărbatul.

Au fost şi voci printre enoriaşi care s-au întrebat de ce n-a participat la ceremonia religioasă şi Patriahul Daniel. Slujba din altar a fost oficiată de ierahii: IPS Părinte Teofan  mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, locţiitor de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor; IPS Părinte Teodosie ‒ arhiepiscopul Tomisului; PS părinte Damaschin Dorneanul ‒ episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Întrebat de ce a absentat preferictul Daniel de la înmormântarea lui Pimen Suceveanul, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Constantin Sturzu, a spus că nu este ceva neobişnuit. El a explicat că preafericitul n-a fost prezent la înmormântările celor doi ierarhi care au murit în 2014, IPS Eftimie al Bacăului şi Romanului şi IPS Gherasim al Râmnicului.

Patriarhul Daniel a transmis, totuşi, un mesaj de condoleanţe Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a fost citit din altarul aflat în aer liber, în curtea mănăstirii , la sfârşitul ceremoniei religioase de înmormântare. 

ÎPS Pimen a fost îngropat la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Mesterul Ardelean
22.05.2020, 18:01:26

A lipsit de ce tare ii este credinta in fata COVID-19, s-a temut, ca orice om, sa nu se infecteze. In rest, PF Daniel ne indeamna sa pupam crucea, icoanele, sa lingem linguritele si sa ne inghesuim ca oile pentru ca bugetul bisericii sa nu care cumva sa scada. Parazitul!

+8 (10 voturi)
M Costi
22.05.2020, 19:37:56

Cainele moare de drum lung si mesterul de grija ...Bisericii ! Chiar nu ti se face sete dupa ce mananci atata ...k.k.o , ?

-7 (11 voturi)
Mesterul Ardelean
22.05.2020, 20:12:25

Grija mea pentru BOR este la fel de mare precum grija mea pentru Rusia si actiunile ei, in care actiunile "ortodoxiei romanesti" se incadreaza perfect. In rest, da, mananc k.k.o!

+6 (6 voturi)
kitty kat
22.05.2020, 18:24:39

Påcat cå nu a fost si patriarhul Daniel acolo cå ar fi fåcut si el ce au fåcut ceilalti oameni: si-au dat masca jos si au sårutat cosciugul lui Pimen. Ar fi fost ocazie bunå så mai scåpåm de åstia din BOR ce ne tot indeamnå så mergem la slujbe, så pupåm icoane, impårtåsirea cu aceiasi lingurå etc...

+3 (7 voturi)
M Costi
22.05.2020, 19:45:26

Ai tot scris ca traiesti in DK insa ai postari pline de ura la adresa BOR ! Esti plina de frustrari , ca un om care si-a ratat viata. Te-a obligat cineva sa mergi la slujbe , sa pupi ...pwla popii sau sa te impartasesti ?

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările