Peste 90 de angajaţi la Spitalul Suceava sunt infectaţi cu COVID-19. Primarul Ion Lungu: „Se poate ajunge în situaţia ca oraşul Suceava să fie închis complet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul salariaţilor de la Spitalul Judeţean Suceava infecaţi cu COVID-19 a trecut de 100. Testările continuă, după cum a anunţat Sanitas România pe pagina oficială de Facebook.

Pe de altă parte, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava solicită Ministerului Sănătăţii să nu transforme unitatea medicală în spital pentru tratarea exclusivă a pacienţilor cu coronavirus.

"92 DE CAZURI CONFIRMATE ÎN RÂNDUL PERSONALULUI MEDICAL DE LA SUCEAVA ŞI ÎNCĂ SE TESTEAZĂ! Aşa cum anticipam dimensiunea dezastrului o vom avea zilele următoare! Din păcate se înmulţesc cazurile de îmbolnăvire a personalului medical în tot mai multe unităţi sanitare mari, dar cazul de la Suceava rămâne cel mai afectat! Asiguraţi echipamente de protecţie pentru personalul medical! Testaţi cu prioritate personalul din spitale! Organizaţi spitalele adaptat la situaţia actuală! În contextul numărului mare de îmbolnăviri, Ministerul Sănătăţii vrea ca la Suceava să se trateze doar cazurile de COVID", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Sanitas România.

Colegiul Medicilor Suceava nu este de acord cu o eventuală transformare a Spitalului Judeţean Suceava într-o unitate axată exclusiv pe tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Într-un comunicat semnat de preşedintele Sorin Hîncu se arată că spitalul sucevean este „un spital de top, cu dotări de excepţie şi personal calificat pentru orice situaţie, fapt ce nu se întâlneşte la alte spitale din judeţ. A distribui pacienţii deja existenţi precum şi alţii în alte spitale ar duce la o diseminare a infecţiei şi la nerezolvarea corectă a cazurilor din patologia generală din cauza lipsei de aparatură şi personal suficient. Sugerăm ca soluţie redirecţionarea parţială a cazurilor către noul spital Fălticeni, care ar putea cu un minm efort să funcţioneze”.

În comunicatul semnat de medicul chirug Sorin Hîncu se mai cere implicarea Colegiului Medicilor în luarea deciziilor privind Spitalul Judeţean. Pe de altă parte, referitor la hotărârea luată privind închiderea cabinetelor medicilor de familie, domnul Hîncu spune că „nu este posibil acest lucru, deoarece în domeniul nostru nu se pot acorda în toate cazurile consultaţii telefonice şi nici lua hotărâri în absenţa bolnavului în cabinet”. Colegiul Medicilor subliniază că medicina de familie este „singura rămasă să asigure continuitatea asistenţei medicale cu riscuri asumate”.

Şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, cere Ministerului Sănătăţii să reanalizeze varianta transferului pacienţilor Spitalului Judeţean în alte judeţe şi să găsească o altă alternativă, cum ar fi un spital mai mic, într-un alt oraş din judeţ, aşa cum s-a procedat în toată ţara.

Primarul a spus: „Ca urmare a aflării veştii de către suceveni că Spitalul Judeţean de Urgenţă « Sf. Ioan cel Nou » Suceava va fi transformat în spital ce va servi exclusiv pacienţilor diagnosticaţi cu noul coronavirus, iar bolnavii din Suceava vor fi transferaţi la spitale din Rădăuţi, Botoşani, Paşcani sau Iaşi, la distanţe cuprinse între 40 şi 150 de kilometri, am fost contactat de foarte mulţi dintre voi, cetăţenii Municipiului Suceava, care NU SÎNTEŢI DE ACORD cu acest lucru. Cerem Ministerului Sănătăţii să reanalizeze această variantă şi să găsească o altă alternativă, cum ar fi un spital mai mic, într-un alt oraş din judeţ, aşa cum s-a procedat în toată ţara. Îngrijorarea sucevenilor este justificată în special de împrejurarea că numărul îmbolnăvirilor în Municipiul Suceava va creşte foarte mult şi oraşul poate să ajungă în situaţia de a fi închis complet, lucru inacceptabil, ţinând cont de faptul că suntem municipiul reşedinţă de judeţ”.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite