Platforma ecologică pentru depozitarea deşeurilor de la Moara, nefuncţională şi după inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Platforma ecologică pentru depozitarea deşeurilor din comuna Moara a judeţului Suceava este nefuncţională, deşi a fost inaugurată cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare. Firmele care se ocupă cu colectarea deşeurilor nu au semnat contractele cu operatorii depozitului.

Platforma ecologică pentru depozitarea deşeurilor nu este funcţională, chiar dacă a fost inaugurată cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare. Şi asta pentru că firmele care se ocupă cu colectarea deşeurilor din localităţile judeţului Suceava nu au semnat nici până acum contractul cu operatorii depozitului ecologic de deşeuri de la Moara, ceea ce face imposibilă preluarea gunoiului.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, susţine că le-a trimis operatorilor din judeţ nenumărate solicitări de semnare a contractelor, pe care transportatorii le-au ignorat. Aşa se face că la groapa de gunoi de la Moara se depozitează doar deşeurile colectate din municipiul Suceava.

Viorel Serdenciuc a mai spus că, pe 29 mai, se va întâlni cu primarii din tot judeţul şi îi va informa că-n cel mult o săptămână trebuie să semneze contractele. Este greu de crezut că aleşii locali se vor grăbi să facă lucrul acesta, pentru că, cel puţin la nivel teoretic, în plaformă trebuie să se depoziteze doar deşeuri selectate în prealabil. Or, primăriile au probleme din acest punct de vedere pentru că în majoritatea localităţilor populaţia nu depozitează selectiv. 

În următorii 10 ani, la Moara ar trebui să ajungă, potrivit estimărilor, 1,38 milioane de tone de deşeuri. Platforma va deservi 88 de localităţi din totalul de 114 din judeţul Suceava.

Construcţia depozitului de la Moara a început în urmă cu zece ani. Investiţia a costat 11 milioane de euro. Finanţarea a fost asigurată printr-un proiect european. Platforma face parte dintr-un mare proiect de management al deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean Suceava. Instituţia publică a desemnat trei firme care se ocupă de preluarea gunoiului la Moara. 

În judeţ mai există o groapă de gunoi ecologică. Cea care se află în vârful Pasului Mestecăniş şi care este nefuncţională din cauza unor litigii între sătenii din Valea Putnei, Primăria Pojorâta şi Consiliul Judeţean. Localnicii acuză că nu au fost consultaţi în prealabil pentru demararea investiţiei şi deja au dovedit lucrul acesta în instanţă. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite