Poliţiştii suceveni reclamă că ar fi obligaţi să dea amenzi în loc de avertismente: „Nu am obţinut o anulare a dispoziţiei de noaptea minţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii suceveni reclamă că ar fi obligaţi să dea amenzi în loc de avertismente. FOTO Adevărul
Poliţiştii suceveni reclamă că ar fi obligaţi să dea amenzi în loc de avertismente. FOTO Adevărul

Poliţiştii suceveni reclamă că ar fi obligaţi de către superiori să dea amenzi în loc de avertismente. Mai mulţi poliţişti rutieri susţin că ar fi cumva constrânşi de superiori pentru a da cât mai multe amenzi.

Superiorii le-au impus poliţiştilor ca la sfârşit de tură să întocmească un raport pentru fiecare avertisment dat în care să explice de ce au dat avertisment şi nu amendă.

„Nu am obţinut o anulare a dispoziţiei de noaptea minţii emisă de IPJ Suceava, prin care se solicită poliţiştilor rapoarte suplimentare în cazul aplicării sancţiunii cu avertisment, cu scopul evident de a-i determina să aplice sancţiuni cu amendă. În aşteptarea anulării dispoziţiei, ne lovim de alte aspecte dictatoriale, poliţiştii suceveni fiind ameninţaţi cu cercetări disciplinare, ba chiar cu destituirea din Poliţie”, a precizat Bogdan Bănică, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS.

Într-o dispoziţie semnată de comisarul şef de poliţie Adrian Buga, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, se arată că poliţiştii rutieri trebuie să anexeze la raportul de activitate, o notă la ieşirea din serviciu, prin care aceştia trebuie să explice de ce au dat avertisment şi nu amendă.

„Agenţii constatatori (agenţi şi ofiţeri de poliţie rutieră, inclusiv de la structurile de ordine publică având atribuţii pe linie de poliţie rutieră) vor întocmi o notă la ieşirea din serviciu, anexă la raportul de activitate, în care vor exemplifica fiecare caz în care au aplicat sancţiunea constând în avertisment motivând corespunzător decizia privind aplicarea avertismentului, prin raportare la criteriile de individualizare a sancţiunii prevăzute de art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001. Notele întocmite vor fi înaintate în ziua următoare către Serviciul Rutier pentru analiză, prin raportare la art. 21 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001”, se arată în dispoziţia semnată de comisarul şef Adrian Buga.

Imagine indisponibilă

                         Dispoziţia dată de şefii de la IPJ Suceava. FOTO Bogdan Bănică

Reprezentanţii IPJ Suceava au explicat faptul că poliţiştii rutieri nu sunt obligaţi să dea amenzi în detrimentul avertismentelor, ci că măsura face parte dintr-un set de măsuri adoptat de către conducerea inspectoratului pentru a limita numărul accidentelor rutiere grave, judeţul Suceava aflându-se în topul acestui nefericit clasament.

„Prin dispoziţia respectivă nu s-a impus agentului rutier caracterul sancţiunii ci doar s-a dorit realizarea unei diagnoze corecte cu privire la modul concret de abordare a abaterilor în trafic şi corelarea sancţiunii cu gravitatea abaterii în condiţiile în care judeţul Suceava are cel mai mare număr de persoane decedate în evenimente rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

În ultimii ani, judeţul Suceava a ocupat un nedorit prim loc în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. În 2017, pe raza judeţului Suceava au avut loc 296 de accidente rutiere grave în urma cărora şi-au pierdut viaţa 104 persoane, cu una mai puţin faţă de anul 2016, au fost rănite grav 254 de persoane, iar alte 126 s-au ales cu leziuni minore.

Alte ştiri pe această temă:

Judeţul din România în care mor cei mai mulţi oameni în accidente rutiere. Şirul nesfârşit al evenimentelor sinistre

Şoferul care a murit într-o maşină Tesla era pe pilot automat şi ar fi primit mai multe avertismente înainte de accidentul fatal. Explicaţia companiei

Peste 1.000 de şoferi au fost amendaţi după ce şi-au parcat maşinile pe trotuar şi pe spaţiul verde. Unde vor acţiona poliţiştii locali în luna aprilie


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite