Suceava

articolul anterior

Popa „deschide Cartea”, fraierii deschid portofelul

8
6 Oct 2014 18:07:03
Dinu Zară

Şarlatani în odăjdii bisericeşti adună averi de pe urma amărâţilor dispuşi să-şi dea şi ultimul bănuţ pentru a se agăţa de un fir de speranţă.


Practică interzisă de Biserica, „deschisul Cărţii” pare să strângă din ce în ce mai mulţi adepţi în rândul clerului. Bibliomanţia presupune deschiderea la întâmplare a Scripturii, cu ochii închişi, şi alegerea unui paragraf care va fi apoi interpretat de un preot „cu har”, în schimbul unei sume de bani.

Astfel de practici sunt interzise pentru că Biserica Ortodoxă consideră drept vrăjitorie orice formă de prezicere a viitorului. Chiar şi aşa, numeroşi şarlatani în odăjdii bisericeşti se îmbogăţesc de pe urma necazurilor şi frământărilor unor amărâţi dispuşi să-şi dea şi ultimul bănuţ pentru a se agăţa de un fir de speranţă.

Un exemplu sugestiv pentru această tagmă este preotul Ioan Vrăjitoru din Liteni, judeţul Suceava. Pus faţă în faţă cu un enoriaş pe care l-a turnat la Securitate, preotul Vrăjitoru l-a înjurat şi atacat cu crucea. Banii scoşi din „deschisul Cărţii” i-a investit într-o vilă, un restaurant şi o discotecă. Din comentariile publicate de cititori înţeleg că la fel se întâmplă şi în cazul celorlalţi „prooroci” din Biserică.

Trist este că îmbogăţirea cât mai rapidă pare a fi singurul ţel al celor mai mulţi dintre preoţi. Cei care nu „deschid Cartea” găsesc alte metode să-şi jumulească enoriaşii de cât mai mulţi bani.

În loc să stea cu gândul doar la făcut avere, poate că ar fi momentul ca preoţii să le spună credincioşilor că singura metodă prin care „deschisul Cărţii” le poate îmbunătăţi viaţa este să o citească din scoarţă-n scoarţă şi să-i aplice învăţăturile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mircea georgescu
6.10.2014, 18:48:27

Parintele Galeriu spunea, ca pentru a intelege Biblia, trebuie sa ai in spate o biblioteca citita. Cine sa spuna oamenilor sa citeasca, tara ne vrea prosti. Si prin tara inteleg tagma politicienilor, indiferent de culoare!

+9 (9 voturi)
Paun Al
6.10.2014, 18:54:18

Romanii platesc un pret mare pe prostie , pe ignoranta , pe credulitate ... Si asta se vede din din averile politicienilor , ale baronilor , vrajioarelor , ghicitoarelor , preotilor , averilor in crestere ale bisericilor in general.... Pentru ca este capitalism ,este economie "de piata ", functioneaza legea cererii si ofertei Cum clienti sunt suficienti ... si oferta este pe masura . Prost este cine ...da . S-a ajuns ca numarul preotilor , profesorilor de religii,din scoli , din seminarii si universitati.. alt personal ... sa depaseasca numarul medicilor .

+6 (8 voturi)
Emil Condor
7.10.2014, 03:36:31

Da, asa este... Dacă n-ar exista prosti, sarlatanii ar dispărea.

+3 (5 voturi)
Concediere Wordpress
7.10.2014, 00:50:11

Cineva spunea ca exista 2 tipuri de preoti: unii cu voce, iar altii cu vocaţie!

+2 (4 voturi)
Herr Hoher
7.10.2014, 07:01:06

Te oftici de mori tiganusule!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)