Portret/ Ovidiu Mustaţă a dus lumină în sute de cătune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul a electrificat 700 de localităţi din Suceava şi Botoşani. Cât a fost directorul RENEL pe reţele a construit primele hidrocentrale pe râurile de munte.

Ovidiu Mustaţă a fost primul director al RENEL-ului pe reţele şi a contribuit la marea electrificare a satelor şi comunelor din ţară. Deşi are 73 de ani, continuă să aibă o viaţă agitată şi cu multe planuri de viitor. „Nu îmi pot imagina când va veni ziua în care eu să stau degeaba fără să fac ceva, fără să învăţ ceva nou“, a explicat inginerul.


Timp de 40 de ani a profesat în meseria care a ales-o în facultate, aceea de inginer electrotehnic. În 1959, după absolvirea cursurilor universităţii din Iaşi, a fost repartizat în Fălticeni, aproape de familia sa. „Mi-am dorit să ajung aici pentru că aveam doi fraţi mai mici în şcoală şi doream să-i ajut, părinţii neavând posibilităţi financiare pentru că erau refugiaţi din Basarabia“, îşi aminteşte suceveanul.


A fost angajatul cu legitimaţia numărul unu atunci când a fost numit şef de Şantier  Construcţii-Montaj pentru zona Suceava şi Botoşani. „Această ramură a Întreprinderii Regionale de Electricitate se ocupa cu electrificarea satelor în această zonă“, a spus inginerul. Acesta a explicat cum a reuşit ca până în 1970 să aducă lumină în casele oamenilor din 700 de localităţi. „Ultimul sat electrificat din Suceava a fost Pocoleni, când, pe 30 decembrie 1970, le-am dat drumul la electricitate sătenilor“, şi-a adus aminte directorul. Acesta susţine că judeţele Suceava şi Botoşani au fost, astfel, printre primele electrificate din ţară.


În 1969 a fost promovat directorul Întreprinderii de Electricitate pe Reţele şi a condus 2.500 de oameni din companie. „Am ocupat această funcţie timp de 21 de ani şi am făcut perfomanţe, am făcut pionierate în acest domeniu, iar întreprinderea din Suceava a fost un model pentru celelalte din ţară pentru că am început să combinăm energetica cu programarea“, a spus inginerul.


A făcut centrale hidroelectrice pe râuri


Astfel, în perioada cât a fost director al Renel Suceava, întreprinderea a fost prima în ţară care a făcut în zona Moldovei centrale hidroelectrice de mică putere.
„Am făcut pe râul Suceava şi afluenţii săi, pe râul Moldova şi pe Dorna, 45 de astfel de hidrocentrale, toate construite şi funcţionale până în 1990. A scoate energie din apă este obligaţia oricărui energetician“, a mai explicat inginerul sucevean. În 2001 a scris o carte pentru teza de doctorat intitulată „Măsurarea în laboratoare virtuale a mărimilor caracteristice din electro-energetică“.

întrebări şi răspunsuri


Ce planuri de viitor aveţi?
Atât timp cât sănătatea îmi permite, nu voi înceta activitatea. Timpul mi-l dedic firmei mele de consultanţă în domeniul energeticii şi Asociaţiei „Seniorii Electricităţii“. În urmă cu două zile, am organizat o masă rotundă la Universitatea din Suceava pentru a discuta despre „Pierderi în reţele electrice de distribuţie“.

Care a fost cea mai mare recunoştinţă?
Faptul că am condus întreprinderea timp de 21 de ani şi că am adus lumina în casele oamenilor din 700 de localităţi. În plus, am reuşit să fim primii pe ţară cu hidrocentrale de mică putere pe cursul apelor râurilor din Moldova.

ce-i place
În puţinul timp liber pe care îl mai are, inginerului îi place să meargă la spectacole, la piese de teatru, dar mai ales la concerte de muzică clasică. „Atunci când îmi permite timpul merg şi la vernisajele expoziţiilor de pictură“, a afirmat suceveanul.

ce nu-i place
 „Nu-mi place să stau degeaba şi nu pot să-mi imaginez ziua când voi termina toate activităţile. Nu-i înţeleg pe cei care stau degeaba“, a spus Ovidiu Mustaţă.

profil
născut. 20 aprilie 1937, la Bălţi, în Republica Moldova.
studii. Este doctor în Inginerie Electrică la Universitatea Tehnică Bucureşti, din 2001.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite