Baba Novac (1530 - 1601) a fost un haiduc mercenar sârb ce a luptat împotriva turcilor, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Mihai Viteazul. Acesta a petrecut o bună perioadă a tinereţii sale într-o închisoare turcească, unde „i-au fost scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură”, conform cronicarului transilvănean Ştefan Szamoskozy.
După ce a fost eliberat, acesta a început să lupte împotriva turcilor, devenind căpitanul haiducilor din armata voievodului Mihai Viteazul, conducând undeva la peste 5.000 de mercenari. Baba Novac a ajuns sub conducerea domnitorului muntean la scurt timp după bătălia de la Călugăreni. Imediat după această luptă haiducul sârb a fost trimis de Mihai Viteazul să hăituiască armata condusă de Hasan Paşa, reuşind să producă pagube destul de însemnate.
„Baba Novac cu încă şapte sute lângă sine a ars castelul Vraţa, la o depărtare de două zile de drum de la Dunăre. În această vreme turcii s-au strâns dincoace de Dunăre ca să-i închidă calea. Din această cauză el neîndrăznind să se întoarcă pe acelaşi drum, şi fiind şi un bun călăuz, şi-a condus toată oastea pe muntele Barkoncza, care era dincolo de Vraţa, aproape de muntele Novac , ajungând aproape de Sofia. De aici s-a întors după mari ocoliri ajungând la Dunăre mai jos de Orşova, nu departe de Vidin. După o luptă înverşunată a reuşit să pună mâna pe multe corăbii cu ajutorul cărora a trecut Dunărea, întorcându-se în Ţara Românească. Dintre toţi ostaşii lui numai şapte au pierit. În schimb el a luat un număr însemnat de prizonieri şi cirezi de vite. De atunci a fost în mare cinste la Mihai Vodă”, a arătat cronicarul Ştefan Szamoskozy.
Baba Novac a fost alături de Mihai Viteazul în luptele duse pentru prima unire a ţărilor române, el fiind cel care l-a alungat pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Acesta îl trădează în cele din urmă pe voievodul muntean, alăturându-se trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta.
„A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de călăreţi şi 600 de pedestraşi, pe care i-am primit îndată în serviciu şi i-am trimis în părţile Lipovei”, îi transmitea generalul Basta împăratului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.
Baba Novac este arestat din ordinul nobilului transilvănean Ştefan Csaky, care a ordonat executarea acestuia la data de 5 februarie 1601. Haiducul lui Mihai Viteazul a fost ars pe rug în piaţa din Cluj Napoca, fără ca nimeni să intervină.
„Nici nu se poate spune cu ce iuţeală i-au mâncat corbii carnea, încât în zilele următoare nu se mai vedeau în ţeapă decât oasele”, menţiona acelaşi cronicar Ştefan Szamoskozy.
Alte ştiri pe această temă:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
11 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Așa,un mercenar angajat în slujba unui aventurier îl părăsește pe acesta,oare de ce?
Mercenarii erau nucleul dur al armatelor de atunci. La urma urmei, chiar şi ienicerii, cei mai temuţi, ceimai bine instriţi şi cei mai disciplinaţi infanterişti din acele vremuri erau tot nişte mercenari, în sensul că erau plătiţi de sultan nu doar cu pilaf, ci cu o soldă pe timp de pace şi alta, pe timp de război, plus o parte din pradă. Aşa se face că ienicerii se răsculau dacă nu erau plătiţi sau dacă nu aveau parte de război şi jaf, răsturnând cazanele cu pilaf, ba chiar şi reuşind uneori să-l nlocuiască pe sultan. Iar dacă Dvs., ca român, îl consideraţi pe Mikai Viteazul un aventurier.....
Hmm, Mihai Viteazu era un tip modern pentru acele vremuri, armata lui era formata aproape numai din mercenari, nu avea o armata preponderent pamanteana ca alti domnitori romani (btw: care si ei foloseau mercenari). Si atunci nu e de mirare ca a fost in cele din urma tradat ...
Un articol atât de mic despre o personalitate istorică atât de mare. Şi cum să numeşti trădare intrarea sa în serviciul lui Basta, la17 decembrie 1600, după ce Mihai pierduse totul. Că doar Mihai însuşi ridicase apoi un steag în locul execuţiei lui Baba Novac, aceasta demonstrând cu prisosinţă că nu îl considera trădător, ci erou şi martir. Şi cum se face că nobilii maghiari l-au prăjit la proţap pe cel care îl "trădase" pe Mihai? Să înţeleg că Csaky era, de fapt, aliatul lui Mihai şi că l-a pedepsit pe"trădător", torturându-l la proţap în modul cel mai barbar cu putinţă?
@gyll: Mihai Viteazul aventurier? Intreaba-i si pe secui de ce au luptat sub comanda lui impotriva ungurilor. Apropo, daca vrei raspunsul la intrebarea ta, du-te dupa el si intreaba-l.
Vezi toate comentariile (11)