Suceava

articolul anterior articolul urmator

Povestea lui Dromihete, regele geto-dac care a învins armata marelui Alexandru Macedon

11
20 Feb 2016 06:16:07
Autor: Dănuţ Zuzeac
Războinici geto - daci. FOTO www.ceicunoi.wordpress.com
Războinici geto - daci. FOTO www.ceicunoi.wordpress.com

Dromihete a condus triburile geto-dace de la nord de Dunăre, în jurul anului 300 î.Hr. El a purtat un război cu regele trac Lysimach, garda de corp a marelui Alexandru Macedon. Dromihete a reuşit să-l învingă pe Lysimach, căsătorindu-se chiar cu una dintre fiicele acestuia.

Dromihete a fost un rege al dacilor de la nord de Dunăre care a domnit în jurul anului 300 î.Hr., rămas cunoscut în istorie ca urmare a campaniilor militare de succes purtate împotriva lui Lysimach, diadoh al lui Alexandru cel Mare şi devenit rege al Traciei, după moartea marelui rege al Macedoniei.

Conflictul dintre cei doi regi a început se pare în anii 300 î.Hr., ca urmare a dorinţei manifestate tot mai intens de Lysimach de a cuceri mai multe teritorii ale dacilor, de pe malul stâng al Dunării, în timp ce Dromihete vroia să recupereze o parte din cetăţile aflate în Dobrogea sub autoritatea regelui Traciei.

Războiul dintre cei doi a fost declanşat de Lysimach, pe fondul ajutorului trimis de Dromihete unor forturi greceşti de la Marea Neagră. Regele trac a trimis o armată condusă de fiul său Agathocles, în expediţie la nord de Dunăre, însă aceasta a reprezentat un adevărat dezastru. Armata tracă a fost învinsă, iar Agathocles a fost luat prizonier de către geţi. Fiul lui Lysimach este eliberat însă după scurt timp, semn că Dromihete nu dorea să continue războiul pornit de regele trac.

Cu toate acestea, opt ani mai târziu, Lysimach s-a întors pe teritoriile geţilor, de această dată conducând el însuşi o armată formată din 100.000 de soldaţi. Dromihete a aplicat tactica pârjolirii terenurilor, înfometând armata tracilor, care a suferit de foame şi sete. În cele din urmă, geţii reuşesc să înconjoare şi să captureze armata lui Lysimach. Acesta este dus în capitala Helis, unde Dromihete reuşeşte să-i convingă pe locuitori că este mai bine să-l cruţe pe regele trac, deoarece astfel ar putea primi înapoi cetăţile din Dobrogea.

Şi de această dată Dromihete s-a purtat cu nobleţe în faţa macedonenilor, i-a tratat cu respect şi nu ca pe nişte prizonieri. Regele geţilor a organizat o adevărată sărbătoare pentru Lysimach, oferindu-i o lecţie de simplitate şi onoare. El le-a oferit tracilor o masă bogată, în timp ce el şi geţii săi s-au mulţumit cu mâncăruri simple, sperând în acest fel că îl va convinge pe regele tracilor să accepte pacea şi să înapoieze cetăţile din Dobrogea.

Reacţia lui Dromihete a fost apreciată de Lysimach şi există o legendă care spune că regele geţilor chiar s-ar fi căsătorit cu una dintre fiicele macedoneanului ca semn al unei alianţe de durată.

„Regele geto – dac Dromihete este un personaj aparte al istoriei antice. Deşi este atestat în izvoarele antice, nu sunt foarte multe informaţii despre acesta, despre vârsta lui sau modul cum arăta. Se cunoaşte doar faptul că Dromihete a fost rege al triburilor de geţi de la nord de Dunăre, el reuşind să învingă armata lui Lysimach, garda de corp a marelui rege macedonean Alexandru ce Mare”, a declarat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă:

Frăţia regilor traci şi misterul celor cinci coifuri descoperite pe teritoriul României

Desfrâurile care au cutremurat lumea antică: ospeţele sciţilor care beau sângele din ţeste şi beţiile macabre ale tracilor

Cine au fost carpii, temuţii daci care au băgat spaima în romani. Stăpâneau un teritoriu uriaş, iar împăraţii Romei le plăteau sume enorme ca să-i ştie liniştiţi

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

x cogito ergo sum
20.02.2016, 11:02:43

De unde avea Lysimach asa o armata uriasa de 100000 de osteni .? Marele Alexandru cu cateva zeci de ani mai inainte nu dispunea decat de o armata modesta la numar de 20-30000 soldati .Daca ar fi dispus de o suta de mii ar fi cucerit toata Asia oprindu-se in Japonia la Pacific .

+6 (8 voturi)
Mandrean Paul
20.02.2016, 12:39:40

Sigur ca cifra este prea mare. Mi-a atras atentia cand am citit despre acest conflict din alte surse, insa istoricul grec Polyainos a sustinut aceasta cifra. Totusi, impresionant este modul de abordare a bataliei folosit de catre stramosii nostri. Nu cred ca pana atunci vreun conducator de osti sa fi venit cu ideea de agent dublu. Generalul geto-dac Seleuthes s-a prezentat la capeteniile macedonenilor, oferindu-si serviciile. Acesta i-a aratat lui Lisimah ca în tabara dacilor erau mari frictiuni. Totul era insa doar o stratagema pusa la cale de catre Dromihete. Seleuthes nu era un tradator ci agent dublu.El i-a indrumat gresit pe macedoneni calauzindu-i prin Baragan unde acestia vor incepe sa sufere din cauza lipsei apei si a proviziilor.

-1 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
20.02.2016, 12:53:12

Comentariu considerat abuziv.

Alexandru Neag
20.02.2016, 13:02:19

Ne-am luat vorba de la gură unul altuia!! :))

+3 (3 voturi)
Alexandru Neag
20.02.2016, 12:57:07

Titlul e confuz și riscă să fie interpretat ca un anacronism. Dromihete nu a învins "armata marelui Alexandru Macedon", după moartea acestuia din urmă ea se destrămase odată cu imperiul. A condus și Alexandru însuși o expediție (de o zi!!) la nordul Dunării dar cu vreo patruzeci de ani mai devreme de evenimentele descrise în articol.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările