Suceava

articolul anterior articolul urmator

Povestea scandaloasă a senatorului PSD plimbat degeaba cu elicopterul SMURD: „Medicii au fost ameninţaţi. S-a crezut mai altceva decât ceilalţi“

16
24 May 2019 12:59:07
Autor: Oana Şlemco
Mangerul Spitalul Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, şi senatorul Virginel Iordache FOTO stirisuceava.net
Mangerul Spitalul Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, şi senatorul Virginel Iordache FOTO stirisuceava.net

Managerul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Râmbu, a declarat vineri, 24 mai, că senatorul PSD Virginel Iordache, internat săptămâna trecută în spital cu enteroviroză, i-a ameninţat şi presat pe medici să solicite elicopter SMURD pentru a fi transfertat la Bucureşti. Senatorului i s-a propus transferul cu o ambulanţă cu medic, însă a refuzat şi medicii au solicitat elicopter.

Managerul Spitalului "Sf. Ioan cel Nou" susţine că senatorul PSD Virginel Iordache a pus presiune pe medici şi i-a ameninţat ca să-l transfere cu elicopterul din provincie la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală

„A venit senatorul cu anumite simptome, cu ameţeli... A fost internat la noi, într-o primă fază la reumatologie, avea simptome care indicau aşa ceva, apoi a fost preluat la secţia de boli infecţioase. A fost diagnosticat, i s-au făcut nişte analize mai cu voie, mai fără voie, chiar şi un computer tomograf. I s-a spus <domnule, ai enteroviroză şi un mic bloc care este atipic>, s-a aplicat tratamentul, dar el a tot insistat să meargă mai departe, pentru că aceasta este cultura românului, ei cred că mai departe e mai grozav... A tot insistat să fie transferat la Balş (n.n. Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din Bucureşti), s-a discutat cu Balşul, i-a acceptat transferul. Dânsul a refuzat transferul cu ambulanţa şi a solicitat elicopter.

 Cum este?! Pacientul nostru, stăpânul nostru! Noi am solicitat mai departe, transmiţând diagnosticul pe care îl are. Nefiind pacient critic, am transmis datele Centrului de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă de la Iaşi. Oamenii aceea au analizat au întrebat de vreo două ori şi în cele din urmă şi-au dat acceptul şi au trimis elicopterul şi l-au transferat la Institutul Balş. Acolo, acelaşi diagnostic pe care l-a dat Suceava şi acelaşi tratament i s-a aplicat, i-au mai dat în plus Tamiflu.

Nu a avut un comportament extrem de civilizat, omul s-a crezut şi se crede mai altceva decât ceilalţi. Da, i-a ameninţat pe medici, nu a fost un comportament adecvat poziţiei sociale pe care o are. Medicii de acolo şi şefa de secţie cred că erau în stare să îi dea şi maşina particulară numai să scape de mofturile lui”, a spus managerul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Râmbu, cititat de Mediafax.

„Pacientul a avut o atitudine ostilă la adresa cadrelor noastre medicale în ceea ce priveşte competenţa şi corectitudinea îngrijirilor şi a tratamentului propus. Decizia medicului curant a fost de efectuare a transferului cu ambulanţa, dar pacientul a refuzat acest lucru solicitând transferul cu elicopterul. Pacientul a făcut presiuni asupra medicilor în acest sens, ameninţând cu intervenţie la conducerea Ministerului Sănătăţii. Decizia de trasfer cu elicopterul a fost luată sub presiunea demnitarului. Spitalul Judeţean Suceava se delimitează de orice interferenţă din zona politicului”, a declarat Mircea Macovei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Suceava. 

Potrivit stirisuceava,net, Vasile Râmbu a adăugat că nu era necesar transferul cu elicopterul nici chiar în situaţia în care senatorului i-a fost confirmat diagnosticul de endocardită, însă nu există un protocol clar legat de cazurile la care poate interveni sau nu elicopterul. Medicii suceveni, la solicitarea şi presiunea pacientului, au cerut transferul, însă decizia de a trimite elicopterul a fost luată la Iaşi.

„Nu era nevoie de transferul cu elicopterul nici chiar cu această endocardită care până la urmă a fost confirmată. Nu este un diagnostic, nu este o situaţie, nici meningita pe care au inventat-o ei, nu sunt cazuri de transport cu elicopterul! Puteam comanda o ambulanţă de tip C, cu medic, cu asistent, pacientul nu era pe moarte ca să îl transferi cu elicopterul, dar dacă ei au aprobat.

Văd acum că dau vina pe medici, că au solicitat elicopterul, fiind la rândul lor solicitaţi de către pacient. Medicii au spus: <uite asta are, îi aprobi sau nu îi apropi>? Şi i-au aprobat. Asta este! Să răspundă! 
Dacă pacientul cere vapor, eu comand vapor, dacă vaporul poate veni până la spital, foarte bine, merge cu vaporul. Medicii pot să ceară pentru orice caz, ce credeţi că nu au existat cazuri în care au fost refuzaţi? Li s-a spus că nu este caz de elicopter!

Eu nu am o listă cu diagnosticele care sunt pretabile transferului cu elicopterul, nu există un nomeclator de genul acesta să ştiu ce transportă ei cu elicopterul şi ce nu transportă şi în acelaşi timp nu am evidenţa cazurilor, pe moment, din ţară că poate să fie un caz mai grav decât altul şi atunci alegi”, a adăugat Vasile Râmbu, citat de Medifax.

Potrivit acestuia, medicii care l-au tratat pe senator sunt tineri şi foarte bine pregătitiţi, diagnosticele lor fiind confirmate la Bucureşti, însă sunt speriaţi de scandalul iscat în jurul acestui caz.

„O echipă tânără de medici s-a ocupat de el. L-au pus în rezervă, i s-a stabilit diagnosticul, tratamentul, care este confirmat şi la Bucureşti. Ce a solicitat, asta a avut! Şi acum să o tragă dacă nu a avut dreptate! Medicii tineri sunt speriaţi şi le-am spus că nu au niciun motiv să fie speriaţi: <voi aţi solicitat la presiunea omului, mai departe trebuia să nu aprobe>. Pentru noi cel mai bine este faptul că s-a confirmat diagnosticul, medicii nu orbecăiau. I s-a confirmat o endocardită pe care am avut-o şi noi în studiu, există document în foaia de observaţie clinică. Ieri au vrut să îl transfere înapoi la Suceava, dar nu l-au mai transfertat probabil din cauza discuţiilor apărute. Endocardita se tratează în 4 - 6 săptămâni cu antibiotice, poţi să stai şi acasă până la urmă. Cred că spitalul nostru este destul de ospitalier, avem şi dotare, avem şi oameni care se ocupă de pacienţi, nu suntem chiar dispensar comunal”, a afirmat managerul Spitalului de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, se arată pe stirisuceava. net.

Senatorul PSD Virginel Iordache a fost transportat la Bucureşti, săptămâna trecută, de la Suceava, acuzând dureri de cap, ameţeală şi diaree. Senatorul a fost consultat şi i s-a spus că nu este nimic grav, dar parlamentarul a insistat să fie transferat cu elicopterul în Capitală.

Virginel Iordache a scris pe contul personal de Facebook că nu a avut parte de tratament medical preferenţial şi că medicul curant a făcut solicitarea pentru elicopter. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

MadWolf
24.05.2019, 13:07:18

Sa ne fereasca Dumnezeu de prostul cocotat in functie precum scroafa-n copac...!

+10 (10 voturi)
Popa Razvan
24.05.2019, 13:12:41

O jigodie!

+12 (12 voturi)
Stefan din Nord
24.05.2019, 14:54:22

Avea diaree saracul ,trebuia sa ajunga repede la Bucuresti . Nu inteleg Judetul Suceava nu-i fieful pesedistilor e condus de Flutur ,de ce medicii au fost timorati in fata pesedistului virgin ?

+4 (6 voturi)
mindrescu costel
24.05.2019, 15:15:13

moaca tipica de sobolan rosu psdist de atitudine ce sa mai vorbim

+8 (8 voturi)
¡Ay, caramba
24.05.2019, 15:24:14

După cum am mai spus, acest Virginel e un pesedist împuțit, care și-a închipuit că România falimentează dacă nu i se repară urgent mațul lui de neam prost. Partea cu nesimțirea e neglijabilă (trăim în România). Însă aia cu "a pus presiune pe medici şi i-a ameninţat" ține de Codul Penal. Nu i-ar strica niste ani de brutărie, unde niște deținuți vânjoși să-l scape de povara prenumelui. Cine știe, poate-i 'reperează' și mațul cu masaj interior.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (16)