Povestea statuii învăţătorului-erou împuşcate în cap de un lunetist sovietic beat în cel de-Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Baia, fosta capitală a Moldovei, se află bustul învăţătorului Nicolae Stoleru, căzut eroic în timpului Primului Război Mondial. În memoria sa, în anul 1937, i s-a ridicat statuie în centrul comunei.

Comuna Baia din judeţul Suceava este o localitate a cărei nume, în prezent, nu le spune nimic majorităţii românilor. Totuşi, Baia este prima capitală a Moldovei, în Evul Mediu fiind cel mai important centru economic şi religios al statului proaspăt înfiinţat. Oraşul Baia, în prezent o comună aflată la opt kilometri de municipiul Fălticeni, a fost cel mai important centru urban al Moldovei până în anul 1467, când Ştefan cel Mare a incendiat localitatea, reuşind astfel să distrugă armata regelui ungar Matia Corvin.

În zilele noastre, comuna Baia a devenit o localitate liniştită şi plină de poveşti, una dintre el fiind legată de învăţătorul Nicoale Stoleru, al cărui bust din bronz a fost împuşcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de către un lunetist sovietic beat.

Acesta s-a născut în anul 1878, într-o familie de ţărani din judeţul Botoşani. El a absolvit Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, la vârsta de 20 de ani fiind numit ca învăţător în satul Broşteni din judeţul Suceava. După trei ani petrecuţi în Broşteni, Stoleru este mutat pentru alţi trei ani de zile la Zorleni, în judeţul Vaslui.

În anul 1904, Nicolae Stoleru a fost transferat ca învăţător în satul Baia. El avea să aibă un impact important asupra învăţământului din această localitate, deoarece la venirea sa în Baia nu mai puţin de 87% din copiii de vârstă şcolară din sat erau analfabeţi.

„Înainte, la Baia, la şcoală preda preotul din sat. Primul învăţător din localitatea a fost Cuşescu, Nicoale Stoleru fiind ginerele lui. Şi nevasta lui Stoleru, Maria era tot învăţătoare. Nicolae Stoleru a murit pe front în Primul Război Mondial şi în perioada interbelică i s-a ridicat statuie în Baia. Pe atunci se învăţa carte, nu ca acum. Nicolae Stoleru a fost un învăţător foarte bun, mama mea fiind eleva lui”, a povestit Costică Diaconiţa, clopotarul din comuna Baia, un bătrân de 85 de ani. 

image

                    Costică Diaconiţa, clopotarul din comuna Baia. FOTO Dănuţ Zuzeac

Stoleru a reuşit să dezvolte învăţământul în localitatea Baia, reuşind să înfiinţeze „Casa de Sfat şi Cetire sătească”  cu sală de lectură şi bibliotecă, sală de spectacole, sală pentru muzeul satului, corul fetelor şi al flăcăilor şi al unei echipe de dansuri populare, a Cercului „Deşteparea Sătenilor” şi a revistei lunare „Vestitorul Satelor”. Învăţătorul sucevean a încercat să-i înveţe pe ţărani ce este igiena şi cum să combată alcoolismul. Acesta chiar a înfiinţat societatea „Unirea”, care milita pentru combaterea alcoolismului.

După intrarea în Primul Război Mondial, locotenentul în rezervă Nicolae Stoleru este încorporat în Armata Română, decedând eroic la data de 12 septembrie 1916, în luptele date la Dealul Rusca – Pietrele Roşii din Munţii Călimani.

În semn de respect pentru contribuţia sa la dezvoltarea învăţământului din comuna Baia, la data de 29 iunie 1937, în centru localităţii a fost dezvelit bustul învăţătorului erou Nicolae Stoleru, la baza soclului aflându-se un medalion – basorelief în care este reprezentată soţia sa, învăţătoarea Maria Stoleru. Tot în cinstea lui sa, Şcoala nr.1 din satul Baia a primit numele Şcoala Gimnazială „Nicolae Stoleru”.

„În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, linia frontului trecea prin Baia. Pe o parte erau ruşii care trăgeau cu bombe, iar pe cealaltă parte erau nemţii, care răspundeau tot cu bombe. Un căpitan din Basarabia a venit la noi şi ne-a spus: <<noi nu vrem să vă omorâm, aici este linia frontului şi nu aveţi ce căuta aici>>. Oamenii au fost evacuaţi şi duşi la Brehuieşti, în judeţul Botoşani. A fost greu, pentru că nouă vitele ni le-au luat nemţii, iar calul ruşii, nu mai aveam decât căruţa.Am găsit doi viţei la un frate de-al mamei, i-am legat la căruţă şi am plecat la Brehuieşti, de unde ne-am întors la data de 23 august 1944”, a povestit Costică Diaconiţa.

Un incident ieşit din comun i-a avut în prim plan pe soldaţii sovietici. Aceştia, fiind băuţi bine, au început să tragă de capul lor cu armele prin localitatea suceveană. Un lunetist rus chiar a confundat statuia lui Nicolae Stoleru cu un soldat din armata germană, împuşcând capul din bronz al învăţătorului, gaura produsă de glonţ fiind vizibilă şi în zilele noastre.

„În '44, ruşii au tras fără nici o noimă cu armele prin Baia. Un lunetist băut chiar a împuşcat bustul lui Stoleru, confundându-l probabil cu un soldat neamţ. Ruşii au vrut chiar să fure capul statuii lui Nicolae Stoleru, deoarece este din bronz şi puteau să facă din el obuze”, îşi aduce aminte clopotarul din Baia.

Alte ştiri pe această temă:

Sculptorul care a realizat cea mai înaltă statuie a lui Tudor Vladimirescu. A studiat în Veneţia şi Milano

Monumentul-simbol al Slatinei şi istoria sa de doar 24 de ani. Statuia lui A.I. Cuza care a fost montată la Utilaj Alimentar

Românul care i-a ridicat statuie lui Mihai Eminescu la Sorbona. Cum a ajuns celebru peste hotare sculptorul Ion Vlad

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite