Povestea „Nababului“, cel mai bogat primar al Bucureştiului: a construit trei palate şi a donat bani Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost primar al Bucureştiului între mai 1869 şi ianuarie 1870. Datorită averii sale impresionante acesta a fost poreclit „Nababul”.

Familia Cantacuzino este una dintre cele mai importante familii din Ţara Românească. La mijlocul secolului al XVI-lea, sultanul turc Murad al III-lea a dat ordin ca toţi membrii familiei Cantacuzino să fie ucişi, singurul supravieţuitor fiind Andronic Cantacuzino. Unul dintre fii acestuia rămâne în Muntenia, unul dintre urmaşii săi cei mai cunoscuţi fiind Gheorghe Grigore Cantacuzino, cunoscut ca şi „Nababul”, deoarece avea o avere impresionantă.

Acesta a fost un om politic român, preşedinte a Partidului Conservator, ce a deţinut funcţiile de deputat, preşedinte a Adunării Deputaţilor, senator, preşedintele Senatului, primarul Capitalei, ministrul Lucrărilor Publice, ministrul Finanţelor, ministru de Interne şi preşedinte a Consiliului de Miniştri.

„Nababul” şi-a făcut studiile la Bucureşti, luându-şi însă doctoratul în drept la Paris, în anul 1858. Întors acasă, Gheorghe Grigore Cantacuzino devine judecător la Tribunalul Ilfov, iar ulterior consiler la Curtea de Apel Bucureşti. El este unul dintre persoanele ce au complotat la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României.

Cariera în magistratură a continuat-o ca şi preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, însă renunţă la calitatea de magistrat în favoarea celor de deputat sau senator în Parlamentul României. În perioada aprilie 1869 – 1870, „Nababul” ocupă funcţia de primar al municipiului Bucureşti. Din salariul de primar el construieşte Fântâna George Grigorie Cantacuzino din Parcul Carol I.

În perioada în care a fost primar al Bucureştiului, Cantacuzino a investit în infrastructură, dezvoltând reţeaua de căi ferate, construit poduri şi amenajând şosele.

În primăvara anului 1899, după ce Lascăr Catargiu moare, „Nababul” este numit preşedinte al Partidului Conservator. Una dintre realizările sale din interiorul partidului a fost fuziunea cu Partidul Constituţional. După aproape opt ani în care a condus partidul, Catacuzino îl lasă în fruntea Partidului Conservator pe Petre P. Carp.

Din averea sa impresionantă, Gheorghe Grigore Cantacuzino a construit Palatul Cantacuzino din Bucureşti, unde se află în prezent Muzeul Naţional „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Buşteni, care este de asemenea muzeu şi Palatul Cantacuzino de la Floreşti cunoscut şi ca „Micul Trianon”.

În timpul războiului din 1877, „Nababul” a donat Armatei Române 50.000 de lei, în bani şi în cereale, primind mulţumiri personale din partea domnitorului Carol I. El a mai donat 100.000 de lei pentru ambulanţe, 100.000 de lei pentru flota militară şi 25.000 de lei pentru aviaţia militară. 

Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost căsătorit cu Ecaterina Băleanu, după ce prima sa soţie, Zoe Bibescu, a decedat la vârsta de 22 de ani. Cu Ecaterina, „Nababul” a avut şapte copii, şase băieţi şi o fată.

Acesta a decedat la data de 23 martie 1913, la Bucureşti. După moartea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, marele său duşman politic, Ionel Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberat, spunea: „Ţara întreagă plânge pierderea unuia dintre cei mai demni, pe unul dintre fruntaşii săi, care într-o lungă viaţă a avut prilejul s-o servească în cele mai de seamă situaţiuni ale vieţii politice şi sociale. Cu fostul şef al partidului conservator dispare unul din ultimii reprezentanţi ai generaţiunii care a creat viaţa noastră constituţională”.

Alte ştiri pe această temă:

Cele mai cumplite asasinate din istoria românilor. Marii domnitori care au sfârşit în chinuri după trădările suferite

Clanul Ţepeş: cătunul unde toţi oamenii au acelaşi nume şi sunt deosebiţi după porecle. Localnicii cred că sunt urmaşii lui Vlad Ţepeş

Destinul unui nepot al lui Ştefan cel Mare: a fost otrăvit de soţie

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite