Reacţia copiilor cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate. „În spatele fiecărui turnuleţ, al fiecărei limuzine sunt nopţi întregi de plânsete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 11.000 de copii din judeţul Suceava au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, potrivit unei statistici a Inspectoratului Şcolar. Micuţii sunt monitorizaţi de mai multe instituţii şi ONG-uri, însă chiar şi aşa mulţi dintre ei dezvoltă probleme de comportament.

Peste 11.000 de elevi din judeţul Suceava au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Anunţul a fost făcut de şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, la cea de-a IV-a ediţie a dezbaterii „Copiii românilor din diaspora”, care a avut loc, luni, 12 august, la Biblioteca Bucovinei „I. G Sbiera”. „Oricât ne-am strădui noi, braţele mamei care îmbrăţişează şi mângâie, genunchii tatălui în care copilul îşi găseşte liniştea şi joaca nu pot fi înlocuiţi. Părinţii, pentru o casă mai frumoasă, o maşină mai luxoasă, uită ce au lăsat acasă”, a arătat Gabriela Mihai.

Prezent la eveniment, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava, Ionuţ Epureanu, a spus că „în spatele fiecărui turnuleţ care răsare la o casă de bogaţi, în spatele fiecărei limuzine se află nopţi întregi de plânsete ale unui copil care nu-şi găseşte părinţii acasă”. „Sunt situaţii care se îndreaptă spre zona tragismului. Sunt situaţii care se îndreaptă spre zona infracţionalului. Încercăm pe toate să le abordăm cu latura umană”, a explicat Epureanu.

Psihologul organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Doina Fântânaru, a explicat că are în desfăşurare un proiect în care monitorizează 40 de copii de la şcoala nr.6 din municipiul Suceava, care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. De-a lungul timpului, a constatat că cei mai mulţi dintre ei au absenţe la şcoală şi reuşesc cu greu să facă faţă situaţiilor stresante.

„Mulţi dintre ei, în jur de 80% din cei 40 de copii nu ştiu cum să gestioneze sentimentul de nesiguranţă pe care-l au. Acea tulburare de anxietate numită în termeni psihologici tulburare de anxietate de separare. Este normal ca până la trei ani copiii să simtă frică, să aibă coşmaruri, să li se facă frică în momentul în care încep grădiniţa, că nu vor mai veni părinţii să-i ia. Dacă acestă nelinişte pe care o au depăşeşte un oarecare grad, practic ei nu mai pot să facă faţă nici la şcoală, la orele de curs, nici după. Când spun nici după înseamnă că nu reuşesc să-şi facă prieteni, să socializeze să poate să fie ei aşa cum sunt. Cam 85 la sută dintre ei au foarte mari absenţe de la şcoală. Am reuşit prin proiect, de-a lungul anilor, să-i ţinem la şcoală. Simptomele pe care le au la şcoală sunt somatice: dureri de burtică, de cap, tremur şi transmiraţie. Manifestări care se accentuează în peajma lucrărilor de control”, a arătat psiholoaga.

Pe de altă parte, Direcţia de Asistenţă Socială Suceava a tipărit un Ghid pentru părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Ghidul poate fi găsit pe pagina de Facebook a instituţiei şi pe site-ul www.dgaspc.ro.

Dezbaterea a fost organizată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite