articolul anterior articolul urmator

Regii care au condus Dacia până la Burebista. Dromihete a reuşit să învingă armata marelui Alexandru Macedon

31
27 May 2017 06:42:48
Autor: Dănuţ Zuzeac
Dacia în vremea lui Burebista. FOTO www.istorie-pe-scurt.ro
Dacia în vremea lui Burebista. FOTO www.istorie-pe-scurt.ro

31 Comentarii

Ionut Andrei
27.05.2017, 10:03:55

,,Regii care au condus Dacia până la Burebista'' Din aceasta lista de 10 conducatori, doar ultimii doi sunt daci, iar primii 4 au condus in teritorii cuprinse intre Grecia si Dunare. Titlul corect ar fi trebuit sa fie: ,,Conducatorii ce au condus in Tracia si Dacia inaintea lui Burebista'' Dar v-ati gandit ca nu va deschide nimeni articolul cu un asemenea titlu. Penibili, ca de obicei!

+9 (9 voturi)
marmotul marmotul
27.05.2017, 10:41:52

"Dromihete a reuşit să învingă armata marelui Alexandru Macedon"......doar ca nu era a lui Alexandru....era la 30 de ani dupa moartea lui. Si iata cum o importanta victorie a unui lider al dacilor e transformata intr-o campanie de propaganda de doi lei, marca Adevarul. Zuzeac, esti un nesimtit!!!

+5 (5 voturi)
Un cetăţean
27.05.2017, 12:10:54

Pe undeva aveţi dreptate, dar exageraţi cu chestii de genul "Penibili, ca de obicei!". Autori precum domnul Guţă, domnul Zamfirache, domnul Zuzeac şi alţii fac o treabă foarte bună, popularizând istoria, iar noi avem datoria să-i apreciem şi să comentăm binevoitor şi civilizat, fără jigniri şi invective. Iar dacă e să le reproşez ceva şi eu, am impresia că niciunul dintre ei nu a acordar,deocamdată, suficientă atenţie tracilor din Crimeea, mai ales dinastiei Spartochide, aceştea fiind totuşi mari creatori de civilizaţie tracică. Şi aş mai avea o mică observaţie de făcut autorului acestui articol. Expresia "armata dacică", când vorbim de cetele de războinici ai lui Orolos(Oroles), primul "rege" dac cunoscut în istorie, până la el vorbindu-se şi scriindu-se doar despre geţi, mi se pare o vădită exagerare. După părerea mea, dintre toate popoarele antice din această parte a lumii, numai spartanii şi romanii aveau armate în plin sensul cuvântului, adică perfect organizate, structurate, înarmate şi echipate standartizat de către stat. Cu alte cuvinte, aici avem de-a face cu armate permanente de profesionişti, în permanenţă perfect instruite şi antrenate chiar şi pe timp de pace şi foarte, foarte disciplinate. Legionarii romani şi spartiaţii nu aveau alte ocupaţii decât instruirea militară şi războiul, pe când celelalte oştiri, fie că vorbim de asirieni, de perşi, de greco-macedoneni, de "cartaginezii" lui Hannibal, erau fie conglomerate eteroclite, fie foşti civili, mobilizaţi temporar pentru campanii de război(panstratia ateniană, de exemplu). Nici măcar oştirea eteroclită alui Alexandru cel Mare n-a fost o armată în plin sensul cuvântului, fiecare componentă etnică a acestei oştiri avâ nd echipamente, armament şi tactici tradiţionale de luptă complet diferite. Spre exemplu, cavaleria macedoneană se deosebea foarte mult de cavaleria thesaliană, la fel cum şi pedestrimea macedoneană se deosebea mult de toate pedestrimile greceşti, fiecare cu uniforme , semne distinctive şi comandanţi din polisele respective. În plus, din această armată mai făceau parte şi numeroase formaţiuni tribale de traci şi iliri, fiecare cu armamentul tradiţional, care se urau de moarte des uted e ani, încăierându-se frecvent între ei.

+1 (5 voturi)
I.C.
27.05.2017, 12:03:10

Comentariu considerat abuziv.

Stefanescu Marian
27.05.2017, 12:38:11

Deci,teritoriul vechii Dacii era de la "Nistru pân'la Tisa"...

0 (2 voturi)