Suceava

articolul anterior articolul urmator

Scandal în învăţământul sucevean: prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ îi cere şefului IŞJ Suceava să-şi retragă „numirile politice“ din şcoli

0
6 Sep 2016 16:19:40
Autor: Dănuţ Zuzeac
Mihai Dimian, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. FOTO Facebook/ Mihai Dimian
Mihai Dimian, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. FOTO Facebook/ Mihai Dimian

Prorectorul universităţii sucevene, Mihai Dimian, îi cere şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Gheorghe Lazăr, să retragă „toate numirile politice“ de la nivelul conducerilor unor unităţi şcolare din judeţul Suceava. Dimian consideră că prin astfel de numiri învăţământul românesc a ajuns „la marginea prăpastiei“.

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Mihai Dimian, i-a transmit un mesaj, prin intermediul site-ului de socializare Facebook, inspectorului şef al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, prin care îi cere acestuia să-şi retragă toate numirile politice din fruntea unităţilor şcolare şi liceale făcute la 1 septembrie. În cele ce urmează vă vom prezenta integral mesajul transmis de Dimian:

„Domnule Inspector General Gheorghe Lazăr,

Lăsaţi-ne şi pe noi să trăim într-o ţară normală şi retrageţi-vă toate numirile politice din fruntea unităţilor şcolare şi liceale făcute la 1 septembrie. 

Să nu găsiţi în prestigiosul Colegiu Eudoxiu Hurmuzachi niciun profesor demn de funcţia de director şi să-l numiţi tocmai de la Colegiul Tehnic pe domnul Puiu (probabil drept rasplată că s-a transferat de la PMP la ALDE în perioada alegerilor locale)? 

Să nu o găsiţi la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor decât pe doamna Juravle, consilier local PSD, adusă şi dumneaei de la altă unitate (Liceul Tehnologic “Vasile Deac”)? 

Să nu o găsiţi la Şcoala din Dolheştii Mari, decât pe doamna consilier local PSD Mihaela Vieriu? 

Chiar nu aţi găsit la Şcoala Ion Creangă din Suceava decât pe vechiul camarad PSD-ist, Constantin Mărgineanu?

I-aţi împăcat şi pe cei de la PNL cu numirile domnilor Balabaşciuc şi Docuz la Moldoviţa şi Siret? 

Probabil că fiecare numire are istoria ei politică şi sper că Ministerul şi mass-media le vor analiza pe îndelete.

Chiar nu înţelegeţi că procedând în acest mod am ajuns cu învăţământul românesc la marginea prăpastiei şi vă străduiţi să ne şi impingeţi în ea?

Cu prietenie,
Mihai Dimian”.

  Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. FOTO www.ziarulevenimentul.ro

La începutul acestei luni, profesorii de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” s-au arătat nemulţumiţi de faptul că IŞJ Suceava dorea să impună în fruntea liceului un cadru didactic venit din afara şcolii, respectiv pe Adrian Nicolae Puiu, profesor de istorie la Colegiul Tehnic Rădăuţi. Nemulţumirea cadrelor didactice a venit şi de la faptul că nu au fost nici măcar băgate în seamă candidaturile a doi profesori de la „Hurmuzachi” la postul de director.

După ce profesorii liceului rădăuţean s-au opus numirii în această funcţie a lui Adrian Nicolae Puiu, acesta s-a retras din cursă. În locul său a fost numit director interimar profesorul de filosofie Florin Popovici, care a fost bine primit de cadrele didactice de la „Hurmuzachi”.

Nici profesorii de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, singura unitate de învăţământ din mediul rural ce a dat un elev de 10 la bacalaureat, nu au fost de acord cu directorul impus de conducerea IŞJ Suceava.

Cadrele didactice sunt nemulţumite că şeful IŞJ, Gheorghe Lazăr, a impus în fruntea unităţii de învăţământ un profesor de la Liceul Tehnologic “Vasile Deac” din Vatra Dornei. Fostul director al unităţii de învăţământ din Dorna Candrenilor, profesorul Gheorghe Bozga Candrea, s-a pensionat începând cu data de 31 august, iar profesoara Valentina Pîrvu şi-a depus la sediul IŞJ documentaţia necesară şi scrisoarea de intenţie în vederea ocupării acestei poziţii de conducere.

Directorul adjunct a demisionat, nedorind să facă echipă managerială cu Iulia Juravle, numită „ilegal şi imoral”, după cum spun profesorii liceului. Profesorii susţin că aceasta nu avea cum să-şi depună dosarul complet pentru postul de director dintr-un motiv simplu: ultima zi de primire a dosarelor la Inspectorat era 16 august, iar Iulia Juravle, care nu promovase concursul de management de care avea nevoie la dosar, a făcut contestaţie, iar rezultatul l-a aflat pe 29 august. Mai simplu, la data limită de depunere a documentaţiei pentru poziţia de director la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor ea nu avea dosarul complet.

Începând de ieri, o echipă mixtă de la Ministerul Educaţiei a început evaluarea activităţii inspectorului şcolar general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr. Astfel de echipe vor face evaluări la mai multe inspectorate din ţară.

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea inspectorului general Gheorghe Lazăr, însă fără succes.

Alte ştiri pe această temă:

Tupeu incredibil pentru şeful IŞJ Suceava. A cerut gradaţie de merit la mai puţin de un an de la scandalul transferurilor ilegale în clasa a IX-a

DNA Suceava a început urmărirea penală în cazul transferurilor ilegale aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava

Cazul ciudat al fraudării repartizării la liceu: La Suceava, unde au fost făcute 332 de transferuri ilegale, inspectorul şef a primit un nou mandat

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările