Suceava

articolul anterior articolul urmator

Scrisoarea scrisă de Ştefan cel Mare după victoria de la Podul Înalt: „Am mers împotriva duşmanilor creştinătăţii, i-am călcat în picioare“

5
5 Jan 2018 04:03:12
Autor: Dănuţ Zuzeac

La începutul anului 1475, domnitorul moldovean Ştefan cel Mare a obţinut o victorie istorică în faţa armatei otomane conduse de Suleiman Paşa. Răzeşii Moldovei au învins armata turcă formată din circa 100.000 de soldaţi. După această bătălie, din care a ieşit învingător, voievodul moldovean a fost numit de către Papa Sixtus al IV-lea „Principe al creştinătăţii”.

La data de 10 ianuarie 1475 a avut loc una dintre cele mai importante bătălii purtate de către domnitorul moldovean Ştefan cel Mare. Acesta a reuşit să învingă în oastea turcă condusă de Suleiman Paşa. Bătălia de la Podul Înalt s-a desfăşurat în apropiere de oraşul Vaslui, unde cei peste 100.000 de soldaţi turci au fost învinşi de răzeşii lui Ştefan. Mai mulţi istorici au susţinut că bătălia de la Podul Înalt a reprezentat cea mai mare înfrângere a islamului în faţa unei armate creştine.

„Într-aceia vreme, Mehmet împăratul turcescu armându 120.000 de oastea sa şi oastea tătărască şi muntenească, să margă cu Radul vodă, au trimis asupra lui Ştefan vodă. Iară Ştefan vodă avându oastea sa, 40.000 şi 2.000 de leşi ce-i venise într-ajutoriu cu Buciaţschii de la craiul Cazimir şi 5.000 de unguri, ce-i dobândise de la Mateiaşu craiul ungurescu, le-au ieşit înaintea turcilor din sus de Vasluiu, la Podul Înalt, pre carii i-au biruitu Ştefan vodă, nu aşa cu vitejiia, cum cu meşterşugul”, scria cronicarul Grigore Ureche în „Letopiseţul Ţării Moldovei”.

După această victorie, Ştefan cel Mare le-a transmis conducătorilor din vestul Europei sprijinul în cazul unui nou atac pregătit de către Imperiul Otoman împotriva Moldovei. Voievodul moldovean le-a scris marilor conducători din Europa Apuseană următorele cuvinte:

„Către Coroana ungurească şi către toate ţările în care va ajunge această scrisoare, sănătate. Noi, Ştefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Ţării Moldovei, mă închin cu prietenie vouă, tuturor cărora le scriu, şi vă doresc tot binele, şi vă spun Domniilor Voastre că necredinciosul împărat al turcilor a fost de multă vreme şi este încă pierzătorul întregii creştinătăţi şi în fiecare zi se gândeşte cum ar putea să supună şi să nimicească toată creştinătatea.

De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre că, pe la Boboteaza trecută, mai sus-numitul turc a trimis în ţara noastră şi împotriva noastră o mare oştire, în număr de 120.000 de oameni, al cărei căpitan de frunte era Soliman paşa beglerbegul; împreună cu acesta se aflau toţi curtenii sus-numitului turc, şi toate popoarele din Romania, şi domnul Ţării Munteneşti cu toată puterea lui, şi Assan beg, şi Ali beg, şi Schender beg, şi Grana beg, şi Oşu beg, şi Valtival beg, şi Serefaga beg, domnul din Sofia, şi Cusenra beg, şi Piri beg, fiul lui Isac paşa, cu toată puterea lui de ieniceri.

Aceşti mai sus – numiţi erau toţi căpitanii cei mari, cu oştile lor. Auzind şi văzând noi acestea, am luat sabia în mână şi, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers împotriva duşmanilor creştinătăţii, i-am biruit şi i-am călcat în picioare, şi pe toţi i-am trecut sub ascuţişul sabiei noastre; pentru care lucru, lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru. Auzind despre aceasta, păgânul împărat al turcilor îşi puse în gând să se răzbune şi să vie, în luna lui mai, cu capul său şi cu toată puterea sa împotriva noastră şi să supună ţara noastră, care e poarta creştinătăţii şi pe care Dumnezeu a ferit-o până acum. Dar dacă această poartă, care e ţara noastră, va fi pierdută – Dumnezeu să ne ferească de aşa ceva – atunci toată creştinătatea va fi în mare primejdie.

De aceea, ne rugăm de Domniile Voastre să ne trimiteţi pe căpitanii voştri într – ajutor împotriva duşmanilor creştinătăţii, până mai este vreme, fiindcă turcul are acum mulţi potrivnici şi din toate părţile are de lucru cu oameni ce-i stau împotrivă cu sabia în mână. Iar noi, din partea noastră, făgăduim, pe credinţa noastră creştinească şi cu jurământul Domniei Noastre, că vom sta în picioare şi ne vom lupta până la moarte pentru legea creştinească, noi cu capul nostru. Aşa trebuie să faceţi şi voi, pe mare şi pe uscat, după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu celui Atotputernic, noi i-am tăiat mână cea dreaptă. Deci, fiţi gata, fără întârziere.

Dată în Suceava, în ziua de Sfântul Pavel, luna ianuarie în 25, anul Domnului 1475.

Ştefan voievod, domnul Ţării Moldovei”.

Ştefan cel Mare reuşeşte să încheie un pact cu Matei Corvin, regele Ungariei, care îi promite că îl va sprijini în cazul unui atac venit din partea turcilor. Regele ungar nu îşi respectă cuvântul dat, astfel că anul următor, moldovenii sunt nevoiţi să reziste singuri în faţa armatei turce conduse chiar de sultanul Mahomed al II-lea. Deşi este învins în bătălia de la Valea Albă, Ştefan reuşeşte să producă pagube însemnate oastei otomane, obligând-o să se oprească din înaintarea sa spre Cetatea de Scaun a Sucevei.

Alte ştiri pe această temă:

Bătălia care a încheiat războiul de 13 ani purtat de Ştefan cel Mare cu turcii: „Mai apoi Hroiot fiindu prins viu de Ştefan vodă, i-au tăiatu capul“

Cum a tras Ştefan cel Mare în ţeapă 100 de tătari pentru a băga frica în hanul tătar Mamac

De ce a primit Ştefan cel Mare două cetăţi din partea duşmanului său, Matia Corvin, regele Ungariei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Banan Crudu
5.01.2018, 08:34:39

Viol în masă la Vaslui. În ce limbă a scris Fane scrisoarea aia ? În "moldovenească" sau în română ??

-1 (3 voturi)
dobrita sorin
5.01.2018, 11:37:28

@Banan Crudu: pseudonimul tau este in perfecta consonanta cu nivelul intelectual al comantariului. Este evident faptul ca singurii neuroni ii gazduiesti in capul "bananei"...in celalalt cap, sigur depozitezi ajutorul social.

+1 (1 vot)
MadWolf
5.01.2018, 09:23:37

Ce vremuri... atunci, invadatorii erau calcati pe cap fara sa mai stam la discutii. In zilele noastre, coana Ioropa ii primeste cu bratele deschise iar ei isi fac califate prin Germania, Franta, Belgia etc. si pun bombe.

-1 (1 vot)
g duscanu
5.01.2018, 16:47:24

MadWolf Nu trebuie sa tanjesti dupa vremurile alea. O buna parte din romani printre care si tu inca mai ganditi ca atunci inca mai traiti ca atunci. Vremurile alea sunt prezentul pentru un segment din populatie, segmentul care e responsabil pentru reputatia internationala a Romaniei si progresul ei incet.

tales sergiu
5.01.2018, 09:55:36

Stefan cel Mare, cu cetati puternice pe Nistru, cu domenii intinse in Transilvania, recunoscut de catre secui drept Domn si ocrotitor impotriva regelui ungar (Matei Corvin), stapanitor al Tarii Romanesti, urmare a dreptului feudal de succesiune, Vlad Tepes fiind var primar, pe linie materna, cu Stefan cel Mare si Sfant. Cel mai mare domnitor pe care l-au avut romanii in vechime!

+3 (3 voturi)
Modifică Setările