Secretele hackerului român care a spart serverele NASA. SirVic a scăpat de închisoare, deşi a produs o pagubă de 1,5 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Faur, un tânăr din Arad cunoscut în mediul online ca SirVic, a spart serverele NASA, pătrunzând în peste 150 de computere şi producând o pagubă de 1,5 milioane de dolari. Deşi risca să stea 54 de ani după gratii, Faur s-a ales cu 16 luni de închisoare cu suspendare şi a trebuit să plătească statului american despăgubiri de 240.000 de dolari.

Arădeanul Victor Faur a acaparat în anul 2006 prima pagină a ziarelor din întreaga lume, după ce a fost pus sub acuzare în Statele Unite ale Americii pentru accesarea neautorizată a unor sisteme care aparţin mai multor instituţii guvernamentale. După un proces ce a durat aproape un an, hacker-ul arădean cunoscut sub numele SirVic a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare şi i s-a cerut să plătească daune de 240.000 de dolari.

Victor Faur a fost liderul unui grup de hackeri cunoscut sub numele de WhiteHat, care a folosit reţeaua IRC Undernet pentru a comunica. Din noiembrie 2005 şi până în septembrie 2016, el personal a spart sistemele aparţinând Marinei americane, NASA şi Departamentului de Energie american, transformând astfel unul dintre computerele NASA într-un server de chat online.

Autorităţile americane au susţinut că pagubele produse de Victor Faur se ridică la 1,5 milioane de dolari. Românul a încercat să se apere spunând că a intrat în aceste sisteme doar cu scopul de a dovedi că erau vulnerabile, fără a le provoca vreo pagubă. Conform lui SirVic, grupul său a atacat serverele menţionate mai sus în cadrul unor concursuri prin care se determina cine este hacker-ul cel mai priceput. Victor Faur a mai explicat că a reuşit să acceseze serverele NASA cu ajutorul unor date furnizate de un alt hacker român din Constanţa.

SirVic nu a putut fi extrădat, deoarece acordul semnat între România şi SUA data din anul 1921 şi nu includea noile infracţiuni legate de IT. Ca urmare, autorităţile americane au acceptat ca el să fie judecat în România. Conform legislaţiei româneşti, dacă era găsit vinovat, Victor Faur risca o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare, în comparaţie cu cei 54 de ani de detenţie cu care se putea alege dacă era judecată în Statele Unite ale Americii.

Chiar şi aşa, Mircea Borza, unul dintre avocaţii apărării, a declarat că pedeapsa primită de clientul său este una foarte mare, deoarece acesta nu a şters, interceptat sau modificat date din serverele accesate ilegal.

„Noi încă mai credem că apărarea noastră a fost puternică şi că am arătat că Victor Faur nu a comis aceste infracţiuni. Totodată, consider că suma de bani ce urmează să fie plătită ca şi despăgubiri este una foarte mare”, a declarat avocatul Mircea Borza.

Cazul lui SirVic este similar cu cel al hacker-ului britanic Gary McKinnon, care a fost arestat în 2002 pentru accesarea ilegală a sistemelor securizate militare din SUA, fiind denumit de autorităţi „cel mai mare hacker militar din toate timpurile”. Diferenţa dintre cele două cazuri este că între Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie există un acord semnat mai recent, ce a permis extrădarea lui McKinnon.

Alte ştiri pe această temă:

Hackerville-Drăgăşani, spaima Europei. Cei 75 de hackeri arestaţi investeau banii furaţi în ansambluri rezidenţiale

Experţi sugerează că alegerile din SUA au fost fraudate şi o îndeamnă pe Clinton să ceară renumărarea voturilor

Hackerii ucraineni i-au mai dat o lovitură lui Vladislav Surkov, eminenţa cenuşie a lui Vladimir Putin

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite